Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Alpha Finance: «Βλέπει» το ΓΔ πάνω από τις 1.550 μονάδες

Alpha Finance: «Βλέπει» το ΓΔ πάνω από τις 1.550 μονάδες

Στη θετική πορεία που ακολουθεί το Χρηματιστήριο Αθηνών και το 2024, μετά από τρεις συνεχόμενες χρονιές ανόδου, αναφέρεται σε έκθεσή της η Alpha Finance, κάνοντας λόγο για ανοδική τροχιά το β’ εξάμηνο, με στόχο την κατάκτηση της επόμενης κορυφής.

Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε αύξηση της τάξεως του 13,4% από την αρχή του έτους, υπεραποδίδοντας σημαντικά σε σύγκριση με δείκτες όπως οι Stoxx 600 και  MSCI Emerging Markets και υστερώντας ελαφρώς έναντι του S&P 500 για την ίδια περίοδο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η χρηματιστηριακή εκτιμά περαιτέρω περιθώρια ανόδου για το ΧΑ, με τις αποδόσεις να φθάνουν το 20-25% για το σύνολο της χρονιάς (στο πάνω εύρος της αρχικής πρόβλεψης), γεγονός που σημαίνει ότι ο Γενικός Δείκτης θα ξεπεράσει τις 1.550 μονάδες κατά τη διάρκεια του Β’ εξαμήνου.

Η Alpha Finance τονίζει ότι οι αποτιμήσεις παραμένουν ελκυστικές, με τον Γ.Δ. να διαπραγματεύεται σε δείκτη τιμής προς κέρδη ανά μετοχή  (P/E) περίπου 8,5x, δηλαδή σε σημαντικό discount σε σύγκριση με τον ιστορικό μέσο όρο (40%) και δείκτες όπως ο Stoxx 600 (30%) και ο MSCI EM (21%).

Οι κορυφαίες επιλογές (top picks) της χρηματιστηριακής για το 2024 διατηρούνται, με την προσοχή της εταιρείας να παραμένει στις Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Titan Cement, ΔΕΗ, Metlen και ΕΧΑΕ, οι οποίες παρουσιάζουν ισχυρές προοπτικές απόδοσης.

Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, τους τελευταίους μήνες παρατηρείται σημαντική αύξηση στις Αρχικές Δημόσιες Προσφορές (IPOs) και στη διάθεση μετοχών των εισηγμένων, κυρίως λόγω αυξανόμενων αποτιμήσεων, γεγονός που  έχει συμβάλει στην αύξηση της μέσης ημερήσιας συναλλακτικής δραστηριότητας.

Η  χρηματιστηριακή αναμένει νέες συναλλαγές μέσα στο έτος, με τις πιο βασικές να αποτελούν την πιθανή διάθεση μετοχών της Εθνικής Τράπεζας και της HELLENiQ Energy, οι οποίες και θα δώσουν περαιτέρω βάθος και εύρος στην αγορά.

Οι αναλυτές της Alpha Finance τονίζουν ότι η εταιρική κερδοφορία έχει υπερβεί τις προσδοκίες της αγοράς οδηγώντας σε ανοδικές αναθεωρήσεις, σε αρκετές περιπτώσεις και ειδικά στον τραπεζικό τομέα, ο οποίος επωφελείται από τα υψηλά  επιτόκια.

Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, μάλιστα, η διαρκώς βελτιούμενη κερδοφορία των εισηγμένων εταιρειών έχει συμβάλει στη συνολική ανοδική πορεία της αγοράς κατά τη διάρκεια του 2024.

#Alpha_Finance #Χρηματιστήριο_Αθηνών #δεύτερο_εξάμηνο

Related posts

ΕΥΑΘ: Παραιτήθηκε μέλος του ΔΣ- Η νέα σύνθεση

admin

Μπλε Κέδρος: Σημαντική αύξηση κερδών το α’ εξάμηνο του 2022

admin

Alpha Finance για Χρηματιστήριο: Βλέπει «άλμα» έως 25% το 2024

admin

Η Euroxx διαψεύδει τα περί αλλαγής ιδιοκτησίας

admin

TITAN: Εντάσσεται στον δείκτη FTSE4Good Emerging Markets

admin

ΚΛΜ: Στο 87,729% το ποσοστό της Intracom Properties

admin

Best pick η Alpha Bank για την Deutsche Bank

admin

ΔΕΗ: Ο Ν.Γλύκας αντικαθιστά τον Κ.Χολέβα στην Επιτροπή Ελέγχου

admin

ΧΑ: Στις 1434 µονάδες η πλησιέστερη ισχυρή και κρίσιµη στήριξη

admin