Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΛΤΑ: Πώς θα γίνει η συγχώνευση με την ΕΛΤΑ Cοurier

Ξεκίνησε η κοινή λειτουργία των Ελληνικών Ταχυδρομείων με την θυγατρική του ΕΛΤΑ Courier, με στόχο μέσα στο έτος να ολοκληρωθεί και η συγχώνευση των δύο εταιρειών. Όπως είχε ανακοινώσει στο τέλος του 2023 ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ Γρ. Σκλήκας στόχος της συγχώνευσης είναι να επιφέρει οικονομίες σε κόστη και ενιαία πολιτική στην υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου. Η απόφαση έναρξης της διαδικασίας απορρόφησης ελήφθη από το διοικητικό συμβούλιο των ΕΛΤΑ μέσα στον Ιούνιο και δημοσιεύτηκε στο Γ.Ε.ΜΗ. στις 23 Ιουλίου.

Σύμφωνα με την απόφαση:

  • Το μετοχικό κεφάλαιο των ΕΛΤΑ ανέρχεται σε 40 εκατομμύρια ευρώ διαιρούμενο σε εκατό εκατομμύρια κοινές ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας Ευρώ σαράντα λεπτών (€ 0,40) η κάθε μία, ενώ το μετοχικό κεφάλαιο της ELTA Currier ανέρχεται σε 1.220.000 ευρώ διαιρούμενο σε δώδεκα εκατομμύρια διακόσιες χιλιάδες κοινές ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας Ευρώ δέκα λεπτών (€ 0,10) η κάθε μία.
  • Η έναρξη της διαδικασίας της συγχώνευσης θα γίνει με απορρόφηση της ELTA Currier.
  • Οι όροι της συγχώνευσης θα καθοριστούν με βάση τις οικονομικές καταστάσεις του 2023 που δεν έχουν ακόμα δημοσιοποιηθεί.
  • Το 2024 τα ΕΛΤΑ θα συντάσσουν ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις με τη μέθοδο της πλήρους ενοποίησης από την ημερομηνία απόκτησής της.

Το σχέδιο σύμβασης συγχώνευσης με απορρόφηση

Πριν από λίγες ημέρες το διοικητικό συμβούλιο των ΕΛΤΑ ενέκρινε και το σχέδιο σύμβασης συγχώνευσης το οποίο προβλέπει τη μεταβίβαση του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων της θυγατρικής (όλως ενδεικτικώς: πάγια, άδειες, συμβάσεις εργασίας, συμβατικές σχέσεις με πελάτες, εμπορικά σήματα κλπ.).

Το σχέδιο που υπογράφεται για λογαριασμό των ΕΛΤΑ από τον Γρηγόριο Σκλήκα, Διευθύνοντα Σύμβουλο και για λογαριασμό της “ ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΕΛΤΑ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ” (Απορροφώμενη) από τον Γεράσιμο Αγοράνο, αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο, αναφέρει ότι ως ισολογισμός μετασχηματισμού της απορροφώμενης χρησιμοποιήθηκε ο ισολογισμός με ημερομηνία 31.12.2023.

«Στο πλαίσιο της παρούσας συγχώνευσης με απορρόφηση, η απορροφώμενη μεταβιβάζει στην απορροφώσα το σύνολο της περιουσίας δηλαδή το σύνολο των στοιχείων του ενεργητικού και παθητικού της, όπως αυτή απεικονίζεται στον Ισολογισμό Μετασχηματισμού της 31ης Δεκεμβρίου 2023 και όπως αυτή (η περιουσία) θα διαμορφωθεί μέχρι τη νόμιμη ολοκλήρωση της συγχώνευσης. Συνεπώς, κατόπιν ολοκλήρωσης της συγχώνευσης με απορρόφηση, η απορροφώσα θα καταστεί αποκλειστική κυρία, κάτοχος και δικαιούχος κάθε περιουσιακού στοιχείου της απορροφώμενης, των αξιώσεών της κατά τρίτων προσώπων για οποιαδήποτε αιτία, και γενικά κάθε περιουσιακού στοιχείου, όπως λεπτομερώς αναφέρθηκε παραπάνω. Ενόψει του ότι η απορροφώσα κατέχει το σύνολο των μετοχών της απορροφώμενης, το μετοχικό κεφάλαιο της Απορροφώσας δεν θα μεταβληθεί λόγω της συγχώνευσης και η απορροφώσα δεν υποχρεούται στην έκδοση νέων μετοχών καθώς η αξίωση για έκδοση νέων μετοχών αποσβέννυται, λόγω συγχύσεως. Για τον λόγο αυτό δεν απαιτείται εκτίμηση των περιουσιακών στοιχείων της απορροφώμενης» τονίζεται στο σχέδιο που δημοσιεύτηκε στο Γ.Ε.ΜΗ..

Επίσης αναφέρεται επίσης ότι από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συγχώνευσης και της έναρξης των αποτελεσμάτων της, επέρχονται ταυτόχρονα και χωρίς καμία άλλη διατύπωση, τόσο για τις συγχωνευόμενες εταιρείες όσο και έναντι τρίτων, τα ακόλουθα αποτελέσματα:

(α) η απορροφώμενη λύεται και παύει να υπάρχει χωρίς να τεθεί σε εκκαθάριση, και

(β) το σύνολο της περιουσίας της, ενεργητικό και παθητικό, όπως απεικονίζεται στις οικονομικές καταστάσεις της απορροφώμενης της 31.12.2023 και όπως θα διαμορφωθεί μέχρι την νόμιμη ολοκλήρωση της συγχώνευσης, θα μεταφερθεί στην απορροφώσα, η οποία εφεξής υποκαθίσταται αυτοδικαίως ως καθολική διάδοχος στο σύνολο της περιουσίας, κινητής και ακίνητης, και σε όλα τα δικαιώματα, τις υποχρεώσεις, και τις έννομες σχέσεις γενικότερα της απορροφώμενης. Έτσι, η απορροφώσα καθίσταται αποκλειστική κυρία, νομέας, και κάτοχος κάθε ακίνητης, κινητής και άυλης περιουσίας και δικαιωμάτων κάθε περιουσιακού στοιχείου της απορροφώμενης και αν ακόμα δεν παρακολουθείται λογιστικά.

Όλα τα περιουσιακά στοιχεία της απορροφώμενης, εισφέρονται, εκχωρούνται, μεταβιβάζονται και παραδίδονται στην απορροφώσα κατά πλήρες δικαίωμα κυριότητας, νομής και κατοχής, μαζί με τα κάθε φύσης επ΄ αυτών δικαιώματα της απορροφώμενης, καθιστώντας την απορροφώσα κυρία, νομέα και κάτοχο αυτών.

Επίσης όλες οι συμβάσεις, συμφωνίες, δικαιοπραξίες που έχουν συναφθεί μεταξύ της απορροφώμενης και κάθε τρίτου φυσικού ή νομικού προσώπου (συμπεριλαμβανομένων των συμβάσεων με Τράπεζες, συμβάσεων μίσθωσης κλπ.) μεταβιβάζονται στην απορροφώσα και συνεχίζονται από την τελευταία με τους ίδιους όρους και συμφωνίες.

Related posts

Τέρνα Ενεργειακή: Σε διαδικασία εκκίνησης φωτοβολταϊκά έργα 550 MW

admin

AS Company: Το καθαρό ταμείο των 17,6 εκατ. και τα τουριστικά project

admin

Διανομέας των ελαστικών Trazano στην Ελλάδα η ΕΜΑ

admin

Οι καθυστερημένες Απόκριες πλήγωσαν τα έσοδα της Jumbo το Φεβρουάριο

admin

CNL Capital: O Δ. Ζουζούκης νέο μέλος στο ΔΣ

admin

Στη διεθνή έκθεση άμυνας & ασφάλειας DSEI συμμετείχε η Intracom Defense

admin

AVAX: Καθαρά κέρδη 10 εκατ. ευρώ, πρόταση για μέρισμα €0,03

admin

ΑΔΜΗΕ: Ο Τηλ. Παναγιωτίδης επικεφαλής στη διασύνδεση με Κύπρο-Ισραήλ

admin

Νέο μπλόκο στο έργο 110 εκατ. του ΑΔΜΗΕ από τις μοναχές των Αγ. Θεοδώρων

admin