Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Unilever Hellas: Με εθελούσια έξοδο οι περικοπές, τι δίνει στους εργαζόμενους

Η απόφαση της Unilever, να περικόψει 7.500 θέσεις εργασίας παγκοσμίως και να πουλήσει το τμήμα παγωτού της, στο πλαίσιο μιας αναδιάρθρωσης που αποσκοπεί στην εξοικονόμηση περίπου 800 εκατ. ευρώ, είναι γνωστή από τον περασμένο Μάρτιο.

Όμως το συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο οδήγησε τους τελευταίους μήνες υψηλόβαθμα στελέχη των ελληνικών θυγατρικών του ομίλου να αποχωρήσουν οικειοθελώς, ήταν, όπως αποδείχθηκε, η κορυφή του παγόβουνου.

Το σχέδιο περικοπής 7.500 θέσεων εργασίας παγκοσμίως, επηρεάζει έως και 3.200 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη, αποκάλυψαν στα μέσα Ιουλίου οι Financial Times. Το σχέδιο προβλέπει τη μείωση κατά 30% των θέσεων εργασίας, κυρίως διοικητικού προσωπικού, μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει γίνει γνωστό το πλάνο, το χρονοδιάγραμμα, ποιες χώρες θα επηρεαστούν περισσότερο και τι πρόκειται να συμβεί στην Ελλάδα. Με την εταιρεία να δηλώνει -: «στην Ευρώπη, η διαδικασία διαβούλευσης με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Εργαζομένων σχετικά με τους εργαζόμενους που ενδέχεται να επηρεαστούν από τις προτεινόμενες αλλαγές έχει ξεκινήσει. Τις επόμενες εβδομάδες προβλέπεται να ξεκινήσουν και οι διαβουλεύσεις με τους τοπικούς εκπροσώπους εργαζομένων ανά χώρα».

Πάντως στην Ελλάδα, -σ.σ. πιθανότατα και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές αγορές που επηρεάζονται από το σχέδιο του πολυεθνικού ομίλου-, οι διερευνητικές επαφές με τους εργαζόμενους έχουν ξεκινήσει. Χθες πραγματοποιήθηκε το τρίτο ραντεβού μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών, αναφέρουν πηγές με γνώση. Αντικείμενο των διαπραγματεύσεων ο αριθμός των εργαζομένων που θα επηρεαστεί, το χρονοδιάγραμμα των απολύσεων και το πακέτο της εθελουσίας εξόδου που σκοπεύει να δώσει η εταιρεία.

Στις τρεις εν Ελλάδι θυγατρικές του ομίλου Unilever, δηλαδή στην ΕΛΑΪΣ UNILEVER HELLAS, τη UNILEVER LOGISTICS και τη UNILEVER – KNORR, απασχολούνταν την περίοδο 2021-2022, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία, περί τα 490 άτομα. Αριθμός ο οποίος έχει μειωθεί κατά 70 άτομα, όπως αναφέρουν άλλες πηγές. Από αυτά τα 420 άτομα -σ.σ. ο μεγαλύτερος αριθμός απασχολείται στην Ελαΐς – Unilever- θα επηρεαστούν τουλάχιστον τα 120. Δηλαδή το 30% του συνόλου, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται, ο αριθμός αυτός να ξεπεράσει τα 150 άτομα, κυρίως από τα γραφεία και όχι από το εργοστάσιο στου Ρέντη.

Η πρόταση για το πρόγραμμα εθελουσίας που έχει «κατεβάσει» η εταιρεία είναι, οι εργαζόμενοι που θα επηρεαστούν να λάβουν 2,4 φορές τη νόμιμη αποζημίωση, με τους εργαζόμενους να ζητούν 3 φορές αυτά που προβλέπεται από τη νομοθεσία και παράγοντες της αγοράς να εκτιμούν ότι η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών θα «κλειδώσει» στις 2,6 φορές.

Αν και οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμη σε διερευνητικό στάδιο, το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί είναι, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου να έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα -σ.σ. δηλαδή να έχουν υπογράψει όσοι επηρεάζονται- και από τον Οκτώβριο να ξεκινήσει η υλοποίηση του με την έξοδο των πρώτων 70 εργαζομένων.

Βέβαια, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Και μια βασική λεπτομέρεια είναι, υπό ποιου ποσού θα υπολογιστεί το πακέτο εθελουσίας. Δηλαδή, αν θα υπολογιστεί μόνο στον μισθό που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι που θα επηρεαστούν ή θα υπολογιστεί στο συνολικό ποσό που λαμβάνουν μηνιαίως και στο οποίο περιλαμβάνονται τα εκτός έδρας, οι υπερωρίες, τα νυχτερινά κ.ά.

Τα προγράμματα καθορισμένων παροχών, οι λοιπές συνταξιοδοτικές παροχές σε εργαζομένους, οι παρεπόμενες παροχές, τα έξοδα προσωπικού και οι προβλέψεις για επιδόματα πολυετίας, αποτελούν σημαντικό κονδύλι για την εταιρεία και αντίστοιχα, σημαντικό έσοδο για τους εργαζόμενους.

Ας πάρουμε για παράδειγμα την Ελαΐς – Unilever, σύμφωνα με τον ισολογισμό του 2021 -σ.σ. η εταιρεία δεν έχει δημοσιεύσει οικονομικές καταστάσεις για το 2022. Ο μέσος αριθμός των εργαζομένων που απασχολούνται υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης ήταν 314 άτομα. Από τα 20 εκατ. ευρώ που ήταν οι παροχές προς τους 314 εργαζόμενους, οι αποδοχές ήταν 13,485 εκατ. ευρώ, οι εργοδοτικές εισφορές 2,612 εκατ. ευρώ ενώ κοντά στα 4 εκατ. ευρώ ήταν όλα τα υπόλοιπα, δηλαδή οι αποζημιώσεις προσωπικού και λοιπές συνταξιοδοτικές παροχές σε εργαζόμενους από προγράμματα καθορισμένων παροχών, οι πρεπόμενες παροχές κ.ά. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και στην περίπτωση της UNILEVER LOGISTICS και της UNILEVER – KNORR.

Γκρίζα ζώνη είναι και τι θα γίνει με το ομαδικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα, σε ότι αφορά τους εργαζόμενους που θα αποχωρήσουν, ενώ έχει ενδιαφέρον ποια θα είναι τα αντίστοιχα πακέτα που θα δοθούν στους εργαζόμενους στις άλλες ευρωπαϊκές αγορές.

Η απόφαση του ομίλου Unilever να μειώσει το προσωπικού του και να πουλήσει τη δραστηριότητα του παγωτού -σ.σ. ενδιαφέρον φέρεται να έχει εκδηλώσει μεταξύ άλλων και το CVC ενώ τη δραστηριότητα φλερτάρει και η Ferrero– αλλάζει και τους συσχετισμούς δυνάμεων στην Ευρώπη και τη βαρύτητα που θα έχει η κάθε χώρα στο group. Με τον ρόλο των Ελληνικών θυγατρικών αλλά και εκείνων σε Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία να υποβιβάζεται.

Related posts

Alpha Bank: Δημιούργησε ακουστικά βιβλία για άτομα με προβλήματα όρασης

admin

ΔΕΗ: Με κοινή εφαρμογή ηλεκτροκίνησης σε Ελλάδα και Ρουμανία

admin

Διπλή διάκριση για την Johnson & Johnson MedTech Ελλάδας

admin

Δυναμική είσοδος ομίλου Λάτση στα Very Large Crude Carrier

admin

Η σύσταση της νέας Folli Follie και το μεγάλο αγκάθι των ακινήτων

admin

Φ. Καραβίας: Μέρισμα μόνο σε μετρητά

admin

Τίτλοι τέλους για τη Freenow (Beat) στη Λατινική Αμερική

admin

Προκράτηση ταξί έως και τέσσερις μέρες νωρίτερα από τη Freenow

admin

Νέα υπηρεσία διανομής για ηλεκτρονικές αγορές λανσάρει η Wolt

admin