Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα διόρθωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Λύγισε υπό το «βάρος» των τραπεζών

Αναδιπλώθηκε το

ελληνικό χρηματιστήριο

μετά το ανοδικό ξέσπασμα των προηγούμενων ημερών, το οποίο είχε οδηγήσει την εγχώρια αγορά πάνω από τις 1.480 μονάδες, για πρώτη φορά μετά από δύο μήνες. Οι πωλητές κυριάρχησαν καθ’ όλη της διάρκεια της συνόδου και στο τέλος πάτησαν «γκάζι», με αποτέλεσμα ο

Γενικός Δείκτης

να κλείσει στα χαμηλά ημέρας.


Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Τετάρτης (24/7) ο ΓΔ υποχώρησε κατά 13,5 μονάδες ή -0,91% και έκλεισε στις 1.466,73 μονάδες. Το χαμηλό ημέρας εντοπίστηκε ελάχιστα πιο κάτω, στις 1.466,72 μονάδες, και το υψηλό ημέρας στις 1.475,70 μονάδες. Το Χ.Α. μετρά δύο συναπτές πτώσεις, που του κόστισαν συνολικά -1,06%. Εντυπωσιακή παραμένει η άνοδος εντός του Ιουλίου ( 4,45%), με άλλες 5 συνεδριάσεις να απομένουν για να ολοκληρωθεί ο μήνας.





Οι τράπεζες βρέθηκαν στο στόχαστρο των sellers, ακολουθώντας το παράδειγμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Με sell off -7% η Deutsche Bank ασκεί έντονες πιέσεις στις γερμανικές αγορές, καθώς η τράπεζα επέστρεψε σε ζημιογόνα τριμηνιαία χρήση, έπειτα από τέσσερα χρόνια κερδοφορίας.


Στα καθ’ ημάς, ισχυρές απώλειες κατέγραψαν όλες οι συστημικές τράπεζες, πλην της Εθνικής η οποία διόρθωσε πιο λελογισμένα. Κοντά στο -2% ο κλαδικός δείκτης, δύο ημέρες αφότου «χτύπησε» υψηλό 8,5 και πλέον ετών, φτάνοντας μία «ανάσα» από τις 1.350 μονάδες. Πάντως, το μομέντουμ παραμένει θετικό, με την Euroxx να θέτει για τις συστημικές τράπεζες τιμές στόχους υψηλότερες κατά 12% με 38% σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα, δίνοντας παράλληλα σύσταση overweight (υπεραπόδοση).





Από τα «ραντάρ» των πωλητών δεν ξέφυγαν τίτλοι με «βάρος» στο ταμπλό, όπως ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, η Motor Oil και η HELLENiQ ENERGY. Στον αντίποδα, η Titan «αναρριχήθηκε» κατά σχεδόν 4% και πλησίασε τα 32 ευρώ, που ανοίγουν τις πύλες σε νέα ρεκόρ για τη μετοχή. Στα top picks της την τοποθετεί η Eurobank Equities. Αντίδραση έβγαλε η Jumbo, μετά το χαμηλό 6μήνου.






Πλούσια η ατζέντα

Σε αναζήτηση θετικών καταλυτών βρίσκεται η εγχώρια αγορά, προκειμένου να πλησιάσει εκ νέου τα πολυετή υψηλά των 1.500 μονάδων, που είχε σημειώσει τον περασμένο Μάιο. Η περιήγηση στις 1.480 μονάδες το τελευταίο διήμερο συνοδεύεται από μειωμένη συναλλακτική δραστηριότητα, απέχοντας παρασάγγας από τον κινητό μέσο όρο 100 ημερών των 144 εκατ. ευρώ.





Σύμφωνα με αναλυτές, η επιφυλακτικότητα από τα χθεσινά αποτελέσματα αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών διαχέεται και στις ευρωαγορές. Εξ ου και οι νευρικές κινήσεις στα χρηματιστηριακά ταμπλό. Από την πλευρά του, το Χ.Α. είναι σε διαδικασία «χώνεψης» των πρόσφατων κερδών. Γίνεται, επίσης, λόγος για ανάγκη ουσιαστικής συναλλακτικής αναβάθμισης ώστε να συνεχιστεί η ανοδική κίνηση.


Στην Alpha Bank και τη γενική συνέλευση των μετόχων της εστίασαν σήμερα οι επενδυτές, παίρνοντας την «σκυτάλη» από την χθεσινή ΓΣ της Eurobank. Σειρά έχει την Πέμπτη η Εθνική Τράπεζα. Την ίδια ημέρα (25/7) η Metlen και η Μοτοδυναμική δημοσιεύουν τα εξαμηνιαία τους αποτελέσματα, ανοίγοντας την αυλαία των ανακοινώσεων.


Οι μέτοχοι της Alpha Bank ενέκριναν τη διανομή μεικτού μερίσματος 0,026 ευρώ ανά μετοχή. Ο τίτλος θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα την Παρασκευή 26 Ιουλίου και η πληρωμή θα ξεκινήσει την Πέμπτη 1 Αυγούστου. «Πράσινο φως» στο μέρισμα των 342 εκατ. ευρώ (0,092 ευρώ/μτχ) άναψε χθες η Eurobank. Μέρισμα 0,36 ευρώ ανά μετοχή διανέμει από την πλευρά της η ΕΤΕ.


Επιπλέον, σήμερα διαγράφηκαν 5,3 εκατ. ίδιες μετοχές του ΟΤΕ, ενώ έπαυσε και η διαπραγμάτευση των ομολογιών της Attica Group. Με νέα ονομαστική αξία 0,26 ευρώ η ΕΚΤΕΡ, καθώς διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στις δωρεάν μετοχές (split) με αναλογία μία νέα για κάθε μία παλιά.






Τραπεζικοί και τεχνολογικοί κλυδωνισμοί στις διεθνείς αγορές




Ισχυρή διόρθωση λαμβάνει χώρα στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον γαλλικό δείκτη CAC 40 να διολισθαίνει -1,1%. Ακολουθεί ο γερμανικός DAX στο -0,9%. Οι επενδυτές σταθμίζουν τα αποτελέσματα των τραπεζών, αλλά και των τεχνολογικών εταιρειών στις ΗΠΑ, τα οποία εντείνουν το κλίμα επιφυλακτικότητας. Η Deutsche Bank, η UniCredit, η BNP Paribas και η Banco Santander είναι μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών που ανακοίνωσαν αποτελέσματα.


Στο «κόκκινο» διαπραγματεύονται σήμερα οι βασικοί δείκτες της Wall Street, έπειτα από μία «χλιαρή» και ήπια πτωτικών τάσεων συνεδρίαση. Οι traders αξιολογούν τη βελτιωμένη κερδοφορία της Alphabet, μητρικής της Google, αλλά και τα υποδεέστερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών αποτελέσματα της Tesla. Αμφότερες ανακοίνωσαν τις οικονομικές τους επιδόσεις μετά τη λήξη της χθεσινής συνεδρίασης της Wall Street.


Οι πωλητές είχαν τον πρώτο λόγο στα ασιατικά χρηματιστήρια, με τους δείκτες σε Κίνα, Ιαπωνία και Χονγκ Κονγκ να καταγράφουν απώλειες πέριξ του -1%. Ως «βαρίδι» λειτούργησαν για τις αγορές τα στοιχεία σχετικά με την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ιαπωνία και την Αυστραλία. Αντίθετα, το γεν επεκτείνει τα κέρδη του, με την ισοτιμία του ιαπωνικού νομίσματος έναντι του αμερικανικού δολαρίου να υποχωρεί κάτω από τον κινητό μέσο όρο των 100 ημερών για πρώτη φορά από τα μέσα Μαρτίου.


Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο --.gr









Ειδήσεις σήμερα:





«Είμαστε σαν φυλακισμένοι» – Έξαλλοι οι Παριζιάνοι καθώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες δυσκολεύουν τις μετακινήσεις τους





Ξυλοκόπησε άγρια τη σύντροφό του στη Θεσσαλονίκη επειδή… δεν του άρεσε το φαγητό που μαγείρεψε





Βίντεο αμέσως μετά την απόπειρα δολοφονίας Τραμπ – Άνδρες των Μυστικών Υπηρεσιών δίπλα στη σορό του δράστη

Related posts

Οι πληρωμές e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ από 17 έως 21 Ιανουαρίου

admin

Λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος αναζητά η ΑΑΔΕ μέχρι το τέλος του χρόνου

admin

Χατζηδάκης: Τα αποτελέσματα της μάχης κατά της φοροδιαφυγής θα κρίνουν τις αλλαγές στη φορολογική πολιτική

admin

Επιδόματα – ΔΥΠΑ: Πώς θα λάβουν την έκτακτη ενίσχυση των 400 ευρώ οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα

admin

ΔΥΠΑ: Νέο πρόγραμμα από την Amazon για 100.000 ωφελούμενους

admin

Σταϊκούρας: Οι τραπεζικές καταθέσεις αποδεικνύουν ότι «η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης αποδίδει καρπούς»

admin

Επίδομα 534 ευρώ: Πότε αρχίζει η υποβολή αιτήσεων

admin

Κατέρρευσε η συμφωνία για την εξαγορά της Figma από την Adobe για 20 δισ. δολάρια

admin

Σχέδιο απόσυρσης αυτοκινήτων

admin