Image default
EUROBANK

Eurobank: Διανομή μερίσματος μετά από 16 χρόνια

«Ύστερα από 16 χρόνια -η τελευταία φορά ήταν για τη χρήση του 2007-, είμαστε σε θέση να προτείνουμε στη Γενική Συνέλευση την έγκριση της διανομής μερίσματος ύψους 9,33 λεπτών του ευρώ ανά μετοχή, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 30% επί των καθαρών κερδών της χρήσης του 2023» ανέφερε ο κ. Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της τράπεζας.

«Η Eurobank εδραιώνει τον χαρακτήρα ενός περιφερειακού τραπεζικού ομίλου» σημείωσε. «Στην Ελλάδα, η τράπεζά μας έχει κεντρικό ρόλο στη χρηματοδότηση της οικονομίας – των μεγάλων έργων υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη, των επιχειρήσεων (μικρών, μεσαίων και μεγάλων) και των νοικοκυριών» είπε ο κ. Καραβίας, τονίζοντας πως δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη χρηματοδότηση και τη συνολικότερη διευκόλυνση των επενδύσεων, ξένων και εγχώριων, ιδιωτικών και δημόσιων.

«Ο μέσος όρος των επενδύσεων στη χώρα μας είναι στο 14% του ΑΕΠ, έναντι 21,4% στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα με πολύ πρόσφατους υπολογισμούς του τμήματος οικονομικών μελετών της Eurobank, υποθέτοντας έναν μέσο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της τάξης του 2,5%, για την επόμενη δεκαετία, προκειμένου αυτή να φθάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το 2033, χρειάζεται οι επενδύσεις στην Ελλάδα να αυξάνονται κατά 6,7% τον χρόνο, σε πραγματικές τιμές και συνεχώς για τα επόμενα δέκα χρόνια. Εστιάζουμε στη διοχέτευση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην οικονομία με επιτυχία. Είμαστε η τράπεζα που ζήτησε πρώτη τις περισσότερες από τις έξι πρώτες δόσεις του Ταμείου» σημείωσε.

«Ήδη συμμετέχουμε» είπε ο κ. Καραβίας «στη χρηματοδότηση 76 επενδυτικών σχεδίων, συνολικού προϋπολογισμού 5,7 δισ. ευρώ, αξιοποιώντας πόρους 1,5 δισ. μέσω του ΤΑΑ και 1,1 δισ. μέσω δικών μας δανείων».

«Επιτύχαμε» τόνισε ο CEO της τράπεζας «τον στόχο του 20% των ετήσιων χορηγήσεων του 2023 να πληροί κριτήρια βιωσιμότητας, ενώ το αντίστοιχο χαρτοφυλάκιο στην Εταιρική και Επενδυτική Τραπεζική αυξήθηκε σε 2,1 δισ. ευρώ».

Διεθνείς δραστηριότητες

«Οι διεθνείς δραστηριότητες αποτελούν βασικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τη Eurobank. Έχουμε συστημική παρουσία και στις δύο άλλες κύριες αγορές μας, την Κύπρο και τη Βουλγαρία. Όπως προβλέπει ο κυπριακός νόμος, προχωρήσαμε σε υποχρεωτική δημόσια πρόταση για την απόκτηση έως του 100% των μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας, η οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη. Σε κάθε περίπτωση, διαθέτουμε ήδη ποσοστό 55,5%, ώστε να θεωρηθεί επιτυχής η δημόσια πρόταση. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. Στο private banking/ wealth management, υιοθετώντας εξελιγμένες ψηφιακές υποδομές και στοχεύοντας στον διπλασιασμό, εντός των επομένων ετών, των υπό διαχείριση κεφαλαίων, που σήμερα ανέρχονται περίπου στα 12 δισ. ευρώ» συμπλήρωσε.

Αποτελέσματα και αυξήσεις στους εργαζόμενους

«Τα καθαρά κέρδη της τράπεζας ανήλθαν σε 1,25 δισ. ευρώ, με τις διεθνείς δραστηριότητες να συμβάλλουν κατά 468 εκατ. Τα κέρδη ανά μετοχή έφτασαν το 0,31 ευρώ και η ενσώματη λογιστική αξία ξεπέρασε κατά πολύ τις αρχικές μας προσδοκίες, φτάνοντας στα 2,07, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 21,1%», τόνισε ο κ. Καραβίας.

Στη βάση των αποτελεσμάτων, εγκρίθηκε και η διανομή μερίσματος, που αντιστοιχεί σε δείκτη διανομής 30% επί των καθαρών κερδών της χρήσης του 2023, δηλαδή μέρισμα 9,33 λεπτά του ευρώ (342 εκατ.). Για τα επόμενα χρόνια, αναμένεται σταδιακή αύξηση του δείκτη διανομής στο 50% των ετήσιων καθαρών κερδών. Οι συνολικές αποδοχές του προσωπικού της τράπεζας έχουν αυξηθεί κατά 30% και οι 7 στους 10 έχουν δει μισθολογικές αυξήσεις.

Αποχώρηση

Τόσο ο πρόεδρος όσο και ο CEO της τράπεζας ευχαρίστησαν τον μέχρι πρότινος αντιπρόεδρο της Eurobank, Γιώργο Χρυσικό, για την πολύτιμη συνεισφορά του. O κ. Χρυσικός επέλεξε να αποχωρήσει από την τράπεζα μετά από μία 10ετία στη διοίκησή της.

Related posts

Eurobank: Έχει στηρίξει πάνω από 56.000 επιχειρήσεις του κλάδου του τουρισμού

ad

Eurobank: Παράθυρο ευκαιρίας σε μικρομεσαίους για μπίζνες στο εξωτερικό

admin

Eurobank: egg Investor Day με 42 startups και πάνω από 50 Έλληνες & ξένους επενδυτές

ad

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Πράσινο φως για τη συγχώνευση Eurobank-Grivalia

admin

Ελληνική Ένωση Τραπεζών: Νέος πρόεδρος ο Γκίκας Χαρδούβελης

ad

Eurobank: Αναβαθμίζει σε buy, μειώνει τον στόχο η IBG

admin

Eurobank: Βασικό βήμα για βελτίωση του κλίματος το κλείσιμο της αξιολόγησης

admin

Eurobank: Γιατί αναμένεται να κατεβάσουν ταχύτητα οι ελληνικές εξαγωγές

admin

Euroabnk: Εγκρίθηκε η εκταμίευση για την 4η δόση του Ταμείου Ανάκαμψης

ad