Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τέλος στο ανοδικό σερί, αλλά κράτησε τις 1.480 μονάδες

Νευρικότητα και συνεχείς εναλλαγές στο πρόσημο ήταν τα δύο στοιχεία που κυριάρχησαν σήμερα (23/7) στο

ελληνικό χρηματιστήριο

, το οποίο συντονίστηκε με τη μεικτή εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών. Στη «μάχη» αγοραστών – πωλητών δοκιμάστηκε η αντοχή των 1.480 μονάδων, με το πρόσημο στο φινάλε να είναι αρνητικό έπειτα από τρεις διαδοχικές ανόδους, στο πλαίσιο ενός ήπιου profit taking.


Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Τρίτης ο

Γενικός Δείκτης

υποχώρησε κατά 2,2 μονάδες ή -0,15% και έκλεισε στις 1.480,23 μονάδες. Κινήθηκε σε εύρος περίπου 8 μονάδων και συγκεκριμένα ανάμεσα στις 1.479,83 (χαμηλό ημέρας) και τις 1.487,54 μονάδες (υψηλό ημέρας). Μικρή η ζημιά, λαμβάνοντας υπόψη ότι το προηγούμενο τριήμερο ο ΓΔ είχε «αναρριχηθεί» από τις 1.446,92 στις 1.482,43 μονάδες, κερδίζοντας σωρευτικά 2,45%.





Οι κινήσεις των επενδυτών ήταν επιλεκτικές και στοχευμένες, με αποτέλεσμα να είναι λίγες οι μετοχές που κατέγραψαν αξιοσημείωτη μεταβολή. Ενδεικτικά, η Πειραιώς δέχθηκε ισχυρές πιέσεις και απομακρύνθηκε από το ψυχολογικό όριο των 4 ευρώ. Το αντίθετο «δρομολόγιο» έκαναν η ΔΕΗ και η Motor Oil. «Ανάσα» ανόδου για την Attica Bank μία ημέρα μετά το (σχεδόν) limit down. Χαμηλός ξανά ο τζίρος, με την απουσία των επενδυτών να είναι κάτι παραπάνω από εμφανής ελέω θερινής ραστώνης.






Η ΓΣ της Eurobank και η πρεμιέρα της Softweb

Οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές είναι εκείνες που δίνουν τον τόνο στο Χ.Α., με τις τράπεζες να ξεχωρίζουν και τον τζίρο να παραμένει υποτονικός. Προ των πυλών οι 1.500 μονάδες, ξανά μετά από δύο μήνες, και το ζητούμενο είναι η εγχώρια αγορά να μην ξεμείνει από «καύσιμα».





Θετικά υποδέχθηκαν οι traders την απόσυρση του Τζο Μπάιντεν από την κούρσα για την προεδρία των ΗΠΑ, ευελπιστώντας ότι αυτή η εξέλιξη θα λειτουργήσει ως «ανάχωμα» στις πιθανότητες επικράτησης του Ντόναλντ Τραμπ. Κι αυτό γιατί ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος και νυν υποψήφιος απειλεί με δασμούς και αυστηρή εξωτερική πολιτική, δημιουργώντας έντονο «πονοκέφαλο» στους επενδυτές, ειδικά στην Ευρώπη.


Στο επίκεντρο βρέθηκε σήμερα η Eurobank λόγω της γενικής συνέλευσης που πραγματοποίησε. Οι μέτοχοι ενέκριναν, μεταξύ άλλων, τη διανομή μικτού μερίσματος 0,093 ευρώ/μτχ (342 εκατ. ευρώ), με την αποκοπή να έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 25 Ιουλίου, ενώ η πληρωμή θα ξεκινήσει την Τετάρτη 31 Ιουλίου. Ακολουθεί την Τετάρτη (24/7) η ΓΣ της Alpha Bank και μία ημέρα μετά (25/7) η αντίστοιχη της Εθνικής Τράπεζας.





Την αυλαία των εταιρικών αποτελεσμάτων για το α’ εξάμηνο ανοίγει την Πέμπτη η Metlen, με τις εκτιμήσεις να είναι αισιόδοξες για την κερδοφορία του ομίλου. Την ίδια ημέρα ανακοινώνει τις οικονομικές της επιδόσεις και η Μοτοδυναμική.


Ντεμπούτο για την Softweb στο Χ.Α., καθώς σήμερα ξεκίνησε η διαπραγμάτευση της εταιρείας πληροφορικής στο ταμπλό της Εναλλακτικής Αγοράς. Συγκεκριμένα, εντάχθηκαν 5,13 εκατ. νέες μετοχές, με την τιμή εκκίνησης να έχει οριστεί στο 0,86 ευρώ. Χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ποσού 0,047 ευρώ διαπραγματεύθηκε σήμερα η μετοχή της Μύλοι Κεπενού.






Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Η προοπτική αλλαγής δεδομένων στην προεκλογική κούρσα των ΗΠΑ έφερε χαμόγελα στις ευρωαγορές, καθώς οι επενδυτές ελπίζουν ότι η αποχώρηση του Τζο Μπάιντεν θα ανακόψει τη δυναμική που είχε αποκτήσει ο Ντόναλντ Τραμπ. Η συνεδρίαση της Τρίτης εξελίσσεται σε μεικτό έδαφος για τους μεγάλους δείκτες, με την προσοχή να στρέφεται σταδιακά στα εταιρικά αποτελέσματα. Κέρδη 0,6% για τον γερμανικό DAX, απώλειες -0,5% για τον γαλλικό CAC 40 και τον βρετανικό FTSE 100.


Οριακές μεταβολές στην Wall Street, με τους αγοραστές να αναπτύσσουν σταδιακά ξανά βηματισμό, μία ημέρα μετά το ανοδικό ξέσπασμα και την αντεπίθεση του τεχνολογικού κλάδου. Μικρή αποδείχθηκε η επιρροή της απόσυρσης Μπάιντεν, καθώς οι traders την είχαν προεξοφλήσει. Παράλληλα, αξιολογούν την επίσημη υποψηφιότητα της Κάμαλα Χάρις, καθώς εξασφάλισε μαθηματικά το χρίσμα των Δημοκρατικών.


Μεικτή εικόνα παρουσίασαν σήμερα τα ασιατικά χρηματιστήρια, με τους τεχνολογικούς τίτλους να παίρνουν τα «πάνω» τους. Σε περιδίνηση βρέθηκαν, ωστόσο, οι κινεζικές αγορές λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας στη χώρα, καθώς και εξαιτίας των φόβων για μία πιθανή επικράτηση του Τραμπ στις ΗΠΑ, που θα φέρουν στην επιφάνεια παθογένειες του παρελθόντος στις σινοαμερικανικές σχέσεις.


Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο

--.gr





Ειδήσεις σήμερα:





Στον λάκκο που έσκαψε για την ηλικία του Τζο Μπάιντεν πέφτει ο Ντόναλντ Τραμπ που τον αποκαλούν «παππού»





«Λουκέτο» και πρόστιμο 50.000 ευρώ σε παραλιακό κατάστημα στην Καλαμάτα μετά από καταγγελίες στο MyCoast






Συγκλονιστικό βίντεο: Πειρατές Χούθι προσπάθησαν να καταλάβουν πλοίο στον κόλπο του Άντεν, τους ανατίναξαν οι ένοπλοι φρουροί του


Related posts

Χειμερινές εκπτώσεις 2024: Ανοιχτά αύριο τα καταστήματα – Τι ισχύει με τα σούπερ μάρκετ, τι να προσέχουν οι καταναλωτές

admin

Υπουργείο Ανάπτυξης – Σκρέκας: Αύριο ανακοινώνονται παρεμβάσεις σε καλάθι του νοικοκυριού και μαθητή

admin

Επίδομα θέρμανσης στο ρεύμα: Αρχίζει η καταβολή του στους δικαιούχους – Πώς θα δοθεί

admin

Αυξήσεις 1,45% έως 10,43% στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα από την 1η-1-2021

admin

ΕΝΦΙΑ: Τέλος χρόνου για τις προσφυγές κατά των «παραφουσκωμένων» εκκαθαριστικών

admin

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Μνημόνιο Συνεργασίας με το ΕΜΠ

admin

Τουρισμός για Όλους: Έρχονται τα voucher για φθηνές διακοπές το 2024 – Τι αλλάζει φέτος με τα ποσά και τους δικαιούχους

admin

Φόρουμ των Δελφών – Στουρνάρας: Το σοκ στην Ουκρανία συμβάλλει στην αύξηση του πληθωρισμού

admin

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: 27.000 δήλωσαν την απασχόλησή τους στην πλατφόρμα, μέσα σε μία εβδομάδα

admin