Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Υψηλά κέρδη και το δεύτερο τρίμηνο, ανεβάζουν το guidance

Κέρδη δευτέρου τριμήνου αντίστοιχα του πρώτου αναμένεται να ανακοινώσουν, το διάστημα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, προβαίνοντας ταυτόχρονα ( σ.σ. η Πειραιώς το έχει ήδη πράξει) σε ανοδική αναθεώρηση καθοδήγησης για την κερδοφορία και το RoTE της φετινής χρονιάς.

Η αργή μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ, οι καθηλωμένες προθεσμιακές ως ποσοστό στο μείγμα καταθέσεων, η περαιτέρω αύξηση προμηθειών και η «δυνατή» πιστωτική επέκταση του Β΄ τριμήνου συνιστούν τους βασικούς παράγοντες διατήρησης υψηλής κερδοφορίας. Συνεπικουρούν, η συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών και του κόστους πιστωτικού κινδύνου (Cost of Risk-CoR).

Η ΕΚΤ προχώρησε τον Ιούνιο σε μείωση επιτοκίου διευκόλυνσης καταθέσεων κατά 25μβ. Ακόμη και αν ακολουθήσει το Σεπτέμβριο δεύτερη ισόποση μείωση, οι τράπεζες «κλειδώνουν», για άλλη μια χρονιά, υψηλό καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (net interest margin-ΝΙΜ) και ισχυρά καθαρά έσοδα από τόκους καθώς το μέσο Euribor τριμήνου δύσκολα θα υποχωρήσει κάτω από τα επίπεδα του 3,24%, που διαμορφώθηκε πέρσι.

Για να ανατραπεί το παραπάνω σενάριο, θα πρέπει οι κινήσεις μείωσης από το Σεπτέμβριο να είναι πιο επιθετικές σε ένταση (50μ.β.) ή σε συχνότητα. Η πιθανή μείωση επιτοκίου διευκόλυνσης τον Δεκέμβριο κατά 25μβ., ελάχιστα θα επηρεάσει το NIM και τα καθαρά έσοδα από τόκους της φετινής χρονιάς. Και αν ο αργός ρυθμός μείωσης επιτοκίων από την ΕΚΤ συντηρεί ευνοϊκό επιτοκιακό περιβάλλον για τις εγχώριες τράπεζες, ο πραγματικός …χορηγός των υψηλών περιθωρίων κέρδους παραμένουν οι καταθέτες.

Οι προθεσμιακές καταθέσεις των συστημικών τραπεζών παραμένουν καθηλωμένες εδώ και μήνες στα ίδια επίπεδα συμμετοχής στο συνολικό μείγμα καταθέσεων. Στην Πειραιώς, όπως και στην Εθνική, παραμένουν αμετάβλητες εδώ και σχεδόν 9 μήνες ( σ.σ.στα επίπεδα 30ης Σεπτεμβρίου 2023). Σε Alpha και Εurobank μετρούν σημειωτόν επί εξάμηνο.

Η καθήλωση των προθεσμιακών οδηγεί σε αναθεώρηση στόχων κερδοφορίας καθώς οι φετινοί προϋπολογισμοί των τραπεζών προέβλεπαν σημαντική αύξηση της συμμετοχής των καταθέσεων προθεσμίας στο συνολικό μείγμα. Την ίδια στιγμή, o ρυθμός του NPE formation διαμορφώθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα. Η επέκταση της περιμέτρου χαρτοφυλακίου τιτλοποιήσεων από κάποιες τράπεζες πιθανώς να ενισχύσει το CoR δευτέρου τριμήνου, αλλά σε επίπεδα ανεκτά, σύμφωνα με αναλυτές.

Συνθήκες ανοδικής αναθεώρησης στόχων κερδοφορίας  

Ο συνδυασμός φθηνότερου κόστους πρόσκτησης καταθέσεων και κατ’ επέκταση υψηλότερου καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου με το χαμηλότερο κόστος πιστωτικού κινδύνου οδηγεί σε αναθεωρήσεις στόχων κερδοφορίας έτους.

Η Πειραιώς το έχει ήδη πράξει, ενώ οι διοικήσεις Alpha Bank και Eurobank τις προανήγγειλαν, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου, υποδεικνύοντας ως προφανέστερο χρόνο, την ανακοίνωση αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου. 

Η διοίκηση της Εθνικής απέφυγε να προβεί σε αντίστοιχη αναφορά, αλλά τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, η δομή του ισολογισμού και η συντηρητική πρόβλεψη του business plan για το πόσο θα υποχωρήσει το Euribor τριμήνου στο τέλος του έτους, «φωνάζουν» για ανοδική αναθεώρηση. Τα οργανικά καθαρά κέρδη της πρώτης τριμηνιαίας περιόδου διαμορφώθηκαν σε 320 εκατ. ευρώ, δείχνοντας ότι η τράπεζα θα υπερβεί τον ετήσιο στόχο των 1,2 δισ. ευρώ. 

Related posts

Προσφεύγει κατά του ΔΕΔΔΗΕ για τους έξυπνους μετρητές η Landis & Gyr

admin

Νέο έργο πληροφορικής ανέλαβε η Q&R από την ΚτΠ

admin

Η Mandarin Oriental και τα σχέδια Κωνσταντακόπουλου-Lamda στο Ελληνικό

admin

Την Παρασκευή η καλοκαιρινή κλήρωση του Λαϊκού Λαχείου

admin

Attica Group: Απονομή 11 βραβείων στα Health & Safety Awards 2024 και Loyalty Awards 2024

admin

Γ. Περιστέρης: Δεν θα δούμε υπεράκτια αιολικά πάρκα πριν το 2030

admin

Η Hellenic Cables υπέγραψε νέο έργο υποβρύχιας διασύνδεσης στην Αδριατική Θάλασσα

admin

Σε πλατφόρμα δωρεών επενδύουν Εριέττα Λάτση και Βύρων Βασιλειάδης

admin

Στρατηγική επένδυση της Softone στην Global Sustain

admin