Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αριάδνη Interconnection: Αποχώρησε η Meridiam, μόνο οι Κινέζοι μένουν στο παιχνίδι

Σε παιχνίδι για ένα παίκτη εξελίσσεται ο διαγωνισμός για την απόκτηση του 20% στην «Αριάδνη Interconnection», δηλαδή στην εταιρεία που έχει αναλάβει να υλοποιήσει το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής – Κρήτης.

Στη τελική ευθεία του διαγωνισμού, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουλίου, αποχώρησε η γαλλική Meridiam Europe, που συμμετείχε στο σχήμα από κοινού με την ελληνική Φαέθων, και επομένως μοναδικός διεκδικητής του 20% παραμένει η κινεζική State Grid International Development Belgium Limited.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η αιτία για την αποχώρηση της κοινοπραξίας (Meridiam – Φαέθων, συμφερόντων του ομίλου Κοπελούζου), συνδέεται με το γεγονός ότι το γαλλικό fund φέρεται να απαίτησε αλλαγές, όπως το να είναι ενεργός μέτοχος στο έργο, και όχι παθητικός, όπως προβλέπουν οι ρυθμιστικές αποφάσεις.

Τέτοιες όμως αλλαγές, αφενός δεν προβλέπονταν στην αρχική έγκριση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΑΕΥ) για το έργο, αφετέρου δεν θα ήταν δυνατό να γίνουν ειδικά στη τελική φάση του διαγωνισμού, όπως λένε αρμόδιες πηγές, γεγονός που εξηγήθηκε στο σχήμα, το οποίο και αποφάσισε να αποχωρήσει.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ο διαγωνισμός συνεχίζεται μόνο με τους Κινέζους, οι οποίοι και αναμένεται να καταθέσουν σύντομα τη προσφορά τους, ώστε στη συνέχεια να κληθούν να δώσουν για το 20% της Αριάδνη, το λεγόμενο best and final offer.

Ο ρόλος του παθητικού μετόχου

Σύμφωνα με τις ίδιες πήγες, η αρχική απόφαση της ΡΑΑΕΥ για το έργο, προέβλεπε ρητά το ρόλο του παθητικού μετόχου για το σχήμα που θα επικρατήσει (ακόμη και αν έχει ενεργειακό προφίλ), που σημαίνει ότι δεν θα συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ariadne, επομένως και στο management.

Το γεγονός αυτό διασφαλίζει, όπως λένε οι ίδιες πηγές, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ο οποιοσδήποτε διοικητικός έλεγχος στην εταιρεία από τους Κινέζους, στο σενάριο που επικρατήσουν στο διαγωνισμό. Τα παραπάνω συνεπάγονται, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, ότι δεν θα χρειαστεί έγκριση από την Κομισιόν γι’ αυτό το τελευταίο στάδιο του διαγωνισμού, ο οποίος βρίσκεται στη τελική του φάση, χωρίς να έχει επενδυτικό ρίσκο.

H Μeridiam, είχε πάρει στο σχήμα με τη Φαέθων, τη θέση της Macquarie, η οποία είχε αποχωρήσει τον περασμένο Απρίλιο για τον ίδιο ακριβώς λόγο που το έκαναν και οι Γάλλοι. Επειδή σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν ήθελαν να περιοριστούν στο ρόλο του παθητικού μετόχου που θα έχει όποιος επενδυτής επικρατήσει στον διαγωνισμό, γεγονός που τους έκανε να επανεκτιμήσουν τα δεδομένα, αποφασίζοντας τελικά να αποσυρθούν από την κούρσα.

Σε λειτουργία το 2025

Σημειωτέον ότι ο διαγωνισμός για τη διάθεση του 20% του μετοχικού κεφαλαίου της Αριάδνη είναι μια διαδικασία που «τρέχει» εδώ και αρκετά χρόνια και ενώ είχαν καθυστερήσει σημαντικά να εκδοθούν οι σχετικές ρυθμιστικές αποφάσεις αλλά και οι σχετικές εγκρίσεις από τη Κομισιόν.

Τεχνικά, η διασύνδεση Κρήτης – Αττικής συγκαταλέγεται στα πιο σύνθετα και καινοτόμα έργα του είδους τους πανευρωπαϊκά, καθώς περιλαμβάνει δύο υποβρύχια καλώδια μήκους 335 χλμ., τάσης 500 kV και συνολικής μεταφορικής ισχύος 1.000 MW που ποντίζονται σε βάθος μέχρι και 1.200 μέτρα στον πυθμένα του Αιγαίου.

Στα δύο άκρα της διασύνδεσης, Αττική και Ηράκλειο, κατασκευάζονται δύο υπερσύγχρονα κέντρα υπερυψηλής τάσης -ο σταθμός μετατροπής Κουμουνδούρου και ο σταθμός μετατροπής Δαμάστας- καθώς και ένας υποσταθμός GIS 150 kV.

Το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους, με σκοπό να τεθεί σε λειτουργία το καλοκαίρι του 2025. Έπειτα και από την πόντιση του συνόλου των υποβρυχίων ηλεκτρικών και οπτικών καλωδίων της διασύνδεσης, προχωρά με εντατικό ρυθμό και το χερσαίο τμήμα της διασύνδεσης, με τις σχετικές εργασίες μελέτης – κατασκευής από τους αναδόχους να βρίσκονται στην τελική ευθεία.

Η εγκατάσταση των μετασχηματιστών μετατροπέων, έχει ολοκληρωθεί στο σκέλος της Αττικής, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού έχει παραχθεί και δοκιμαστεί στα εργοστάσια των αναδόχων. Έχουν επίσης ολοκληρωθεί οι εργασίες θεμελίωσης των κτιρίων και στα δύο άκρα της διασύνδεσης και η ανέγερσή τους βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης.

Related posts

Energean: Στην Καβάλα το πρώτο πιλοτικό έργο δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα

admin

Μυτιληναίος: Να μπει πλαφόν στις τιμές ενέργειας για ενεργοβόρες βιομηχανίες

admin

Δρομέας: Στις 25 Ιουνίου η ΓΣ για τη διάθεση κερδών

admin

Cardlink: Λύσεις πληρωμών για το πρώτο ρομποτικό Micro Market στην Ελλάδα

admin

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Προ φόρων κέρδη 268,5 εκατ, επιστροφή κεφαλαίου €0,25/μετοχή

admin

Σε ευρωπαϊκό έργο για «έξυπνα» λιμάνια μετέχει ο ΟΤΕ

admin

Στις εταιρίες με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον η Grant Thornton

admin

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στις 20 Ιουνίου η ΓΣ για επιστροφή κεφαλαίου

admin

DOTSOFT: Ο Δ. Λιναράς νέο μέλος στο ΔΣ

admin