Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Sani/IKos: Ρευστότητα 350 εκατ. ευρώ και νέες επενδύσεις σε Κρήτη, Αλγκάρβε και Μαρμπέλα

Ώθηση στα επενδυτικά σχέδια που έχει στα σκαριά ο όμιλος Sani/Ikos εντός και εκτός της Ελλάδας δίνει το ομόλογο των 350 εκατ. ευρώ που εξέδωσε η θυγατρική του, Sani/Ikos Financial Holdings 1 S.à r.l. Ο ξενοδοχειακός όμιλος με το ελληνικό DNA, ο οποίος σήμερα λειτουργεί 12 ιδιόκτητα πολυτελή resorts, έχει δρομολογήσει την ανάπτυξη τριών νέων τουριστικών συγκροτημάτων, συνολικής δυναμικότητας άνω των 1.100 δωματίων, για την περαιτέρω επέκταση του brand Ikos στην Ελλάδα, στην Ισπανία και στην Πορτογαλία.

Τα νέα resorts που αναπτύσσει ο όμιλος αναμένεται να κάνουν το ντεμπούτο τους στη διεθνή ξενοδοχειακή αγορά από το 2026 έως το 2028, ενώ μόλις πριν από λίγες ημέρες έπεσαν και οι υπογραφές με το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) για τη σύμβαση αξιοποίησης του ακινήτου «Σάνη Κασσάνδρας», σηματοδοτώντας την εκκίνηση μιας ακόμη εμβληματικής επένδυσης από το Sani/Ikos Group.

Οι επενδύσεις

Το επενδυτικό πλάνο του ομίλου Sani/Ikos, στην υλοποίηση του οποίου θα κατευθυνθεί μέρος των κεφαλαίων που αντλήθηκαν, προβλέπει την ανάπτυξη τριών νέων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων στην Κρήτη, στη Μαρμπέλα της Ισπανίας και στο Αλγκάρβε της Πορτογαλίας.

Στην Κρήτη, και συγκεκριμένα στον κόλπο της Κισσάμου, ο όμιλος προχωρά στην ανάπτυξη του Ikos Kissamos, ενός project, προϋπολογισμού περί τα 125 εκατ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στη μεγαλόνησο το 2026.

Το 5άστερο συγκρότημα, το οποίο θα σημάνει την απόβαση του ξενοδοχειακού ομίλου στην Κρήτη, θα διαθέτει συνολικά 400 δωμάτια, bungalows και βίλες που θα εκτείνονται σε παραλιακό μέτωπο μήκους 600 μέτρων. Η προσθήκη του πολυτελούς resort στο ξενοδοχειακό δυναμικό της Κρήτης αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στον high end τουρισμό της περιοχής Χανίων, ενισχύοντας παράλληλα την εικόνα όχι μόνο της συγκεκριμένης περιοχής, αλλά και του νησιού εν γένει.

Το επενδυτικό πλάνο του ομίλου προβλέπει επίσης την κατασκευή δύο θερέτρων εκτός Ελλάδας. Το δεύτερο resort του ομίλου αναπτύσσεται στο Αλγκάρβε της Πορτογαλίας και, βάσει χρονοδιαγράμματος, θα κάνει πρεμιέρα το 2027. Το Ikos Cortesia, όπως θα ονομαστεί το νέο θέρετρο, θα είναι το τρίτο resort του ομίλου στην Ιβηρική χερσόνησο μετά τα δύο πολυτελή συγκροτήματα που λειτουργούν υπό το εμπορικό σήμα Ikos στην Ισπανία, το Ikos Andalusia και το Ikos Porto Petro.

Το νέο συγκρότημα που θα πάρει τη θέση του πρώην Alfamar Beach Resort θα επαναλειτουργήσει ως all-inclusive θέρετρο, δυναμικότητας 448 δωματίων, βιλών και bungalows, με το συνολικό ύψος των επενδύσεων στο συγκεκριμένο resort να κυμαίνεται πέριξ των 140 εκατ. ευρώ.

Το τελευταίο επενδυτικό εγχείρημα του ομίλου αφορά ένα ακόμη project στην Ισπανία και στοχεύει στην ενίσχυση της παρουσίας του Sani/Ikos Group στην Ιβηρική χερσόνησο. Το εν λόγω έργο έγκειται, κατά τις πληροφορίες, στη μετατροπή δύο υφιστάμενων μονάδων σε ένα ακόμη πολυτελές θέρετρο, το δεύτερο κατά σειρά, στη Μαρμπέλα.

Εκτός από τα υπό ανάπτυξη projects, οι επιτελείς του ξενοδοχειακού ομίλου επεξεργάζονται το σχέδιο για την αξιοποίηση του ακινήτου, που βρίσκεται στην περιοχή Σάνη της Χαλκιδικής, το οποίο αποκτήθηκε στο πλαίσιο διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ. Η έκταση βρίσκεται στη θέση «Μετόχι Σταυρονικήτα», σε μικρή απόσταση από το πολυτελές Sani Resort, τη ναυαρχίδα του Sani/Ikos Group. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία αναδείχθηκε πλειοδότρια τον Ιανουάριο του 2024, έναντι συνολικού τιμήματος ύψους 8,6 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, τα τελευταία χρόνια ο όμιλος, ο οποίος συνεχίζει να αναπτύσσει το Sani Resort και τα Ikos Resorts στην Ελλάδα και την Ισπανία, «τρέχει» ένα επενδυτικό πλάνο που υπερβαίνει τα 900 εκατ. ευρώ.

Το ομόλογο

Ο όμιλος Sani/Ikos από την επιτυχή έκδοση ομολόγου άντλησε κεφάλαια ύψους 350 εκατ. ευρώ, με λήξη το 2030 και ετήσιο επιτόκιο 7,250%, το οποίο θα εκδοθεί στο 100% της ονομαστικής του αξίας. H έκδοση του ομολόγου υπερκαλύφθηκε κατά τρεις φορές από κορυφαίους εγχώριους και ξένους θεσμικούς επενδυτές, γεγονός που αντικατοπτρίζει την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών στις αναπτυξιακές προοπτικές του ομίλου Sani/Ikos.

Τα έσοδα από την έκδοση του ομολόγου θα χρησιμοποιηθούν για την πλήρη αποπληρωμή των υφιστάμενων 5⅝% ομολόγων του Ομίλου με λήξη το 2026, για την κάλυψη εξόδων και δαπανών συναλλαγής και γενικούς εταιρικούς σκοπούς.

Την έκδοση των ομολόγων ανέλαβαν η Morgan Stanley & Co. International plc και η Deutsche Bank Aktiengesellschaft ως βασικοί ανάδοχοι, σε συνεργασία με την Eurobank, την Τράπεζα Πειραιώς, την Alpha Bank και την Εθνική Τράπεζα ως Co-Managers.

Το Sani/Ikos Group λειτουργεί 12 ιδιόκτητα πολυτελή θέρετρα με πάνω από 3.450 δωμάτια και σουίτες στη Χαλκιδική, την Κέρκυρα και την Κω στην Ελλάδα, καθώς και στην Ανδαλουσία και την Μαγιόρκα στην Ισπανία. Πρόκειται για έναν καινοτόμο, δυναμικά αναπτυσσόμενο ξενοδοχειακό όμιλο, με συγκροτήματα πολυτελείας σε μοναδικούς παραθαλάσσιους προορισμούς της Μεσογείου.

Πρωτοπόρος σε θέματα βιώσιμου τουρισμού, ο όμιλος έχει αναπτύξει ένα φιλόδοξο στρατηγικό πλάνο αειφορίας (ESG), ενώ είναι μέλος του Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών για τις επιχειρήσεις (UN Global Compact).

Related posts

Helleniq Energy: Πρώτος φ/β σταθμός αυτοπαραγωγής σε βιομηχανική της εγκατάσταση

admin

Δυο στελέχη της Πειραιώς στο διοικητικό συμβούλιο της Neuropublic

admin

ΟΛΘ: Ζητά ενδιαφερόμενους για αξιοποίηση υφιστάμενων εγκαταστάσεων

admin

Πύργο στη Μάνη απέκτησαν τα Aria Hotels

admin

Ασθενοφόρο διέθεσε το Υγεία στην Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Ελλάδος

admin

ΕΚΤΕΡ: Εξαγοράζει από μετόχους της το 56% της «Ενεργειακός Κόμβος»

admin

Επιμελητήριο Χανίων: Απαιτείται λύση χωρίς χρονοτριβή για την ΑΝΕΚ

admin

Ιασώ: Στο 84,97% ανέβηκε το ποσοστό της Oaktree

admin

Γ. Καντώρος (Interamerican): Σε τροχιά ανάπτυξης η ελληνική οικονομία

admin