Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Πώς η ανακοίνωση απόσυρσης του Μπάιντεν θα μπορούσε να επηρεάσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τους ξένους ηγέτες

Μετά την απόφαση-βόμβα της Κυριακής να μην διεκδικήσει την επανεκλογή του, ο Τζο Μπάιντεν έχει ακόμη έξι μήνες ως πρόεδρος των ΗΠΑ και ένα από τα ζητήματα που πλέον εγείρονται, όπως αναφέρει ο Guardian, είναι η σχέση του με τους ξένους ηγέτες.  

Σε όλο τον κόσμο, οι αρχηγοί κυβερνήσεων και οι κορυφαίοι διπλωμάτες είχαν προετοιμαστεί για μια δίνη αλλαγών στην πολιτική ζωή των ΗΠΑ υπό μια πιθανή κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, ωθούμενοι από τις προεκλογικές εξαγγελίες του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου: επιφυλακτικότητα απέναντι στην Ευρώπη, διάθεση άρσης της βοήθειας προς την Ουκρανία, άκρατος σκεπτικισμός έναντι της Κίνας και φιλο-ισραηλινές θέσεις.

Εγκαταλείποντας ωστόσο την κούρσα μιας εκστρατείας που φάνταζε χαμένη, ο Τζο Μπάιντεν έχει πλέον την ευκαιρία να μεταβιβάσει την κληρονομιά του σε μια επόμενη κυβέρνηση των Δημοκρατικών – αν βέβαια το κόμμα του μπορέσει να ανασυνταχθεί γρήγορα γύρω από έναν υποψήφιο εν όψει Νοεμβρίου.

“Νομίζω ότι η ανακοίνωση βάζει τον Μπάιντεν σε ισχυρότερη θέση, επειδή η πιθανότητα συνέχισης της πολιτικής των Δημοκρατικών είναι τώρα μεγαλύτερη”, δήλωσε η Κόρι Σέικ, διευθύντρια μελετών εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής στο Ινστιτούτο American Enterprise, και πρώην αξιωματούχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του Τζορτζ Μπους.

Ο Μπάιντεν θα δοκιμαστεί άμεσα, κατά την επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ουάσινγκτον, όπου και θα λάβουν χώρα μια σειρά από κρίσιμες συναντήσεις που θα μπορούσαν να καθορίσουν μια πιθανή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα καθώς και την έκβαση μιας ευρύτερης στρατιωτικής εκστρατείας κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο. Η κυβέρνηση Μπάιντεν επιθυμεί την κατάπαυση του πυρός και έχει προειδοποιήσει τον Νετανιάχου κατά της κλιμάκωσης της σύγκρουσης.

Στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών την περασμένη εβδομάδα συμμετείχαν αρκετοί Ευρωπαίοι πρεσβευτές που επιδιώκουν να παραμείνουν κοντά στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ. Αλλά μετά την απόσυρση του Μπάιντεν, η δυναμική αυτή μπορεί να αλλάξει.

“Όλοι οι ξένοι ηγέτες επεδίωκαν να συναντήσουν τον πρώην πρόεδρο Τραμπ και τους ανθρώπους που βρίσκονταν κοντά του- τώρα θα προσπαθήσουν να συναντήσουν τους Δημοκρατικούς διεκδικητές και να καταλάβουν ποιος μπορεί να αποκτήσει την επιρροή”, δήλωσε η Σέικ. 

Ο Νετανιάχου ήταν ήδη προγραμματισμένο να έχει συναντήσεις με την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις στην Ουάσινγκτον, ενώ είναι πιθανόν να έχει επίσης ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ.

“Νομίζω ότι ο Νετανιάχου πρέπει να σκεφτεί λίγο περισσότερο αυτά που θα ακούσει στην Ουάσινγκτον και από τις δύο πλευρές”, δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης, καθώς “επέστρεψε και πάλι η αμφιβολία για το προς τα πού πάνε οι εκλογές”.

Η αμερικανική προεκλογική εκστρατεία διεξάγεται εν μέσω κομβικών γεγονότων σε παγκόσμιο επίπεδο, με σημαντικές συγκρούσεις να βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ουκρανία και στη Γάζα, με τα δύο αμερικανικά κόμματα να προειδοποιούν για έναν αυξανόμενο ανταγωνισμό με την Κίνα και με τους Ευρωπαίους συμμάχους να είναι ανήσυχοι τόσο από μια ρεβανσιστική Ρωσία, όσο και από μια πιθανή “πολιτική Τραμπ” που θα μπορούσε να γυρίσει την πλάτη της στην ήπειρο.

“Νομίζω ότι μέχρι σήμερα η λήψη αποφάσεων στην Ιερουσαλήμ, τη Μόσχα, το Πεκίνο ή την Τεχεράνη στηριζόταν στην ασφαλή υπόθεση ότι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ θα ονομάζεται Τραμπ”, δήλωσε η δρ. Constanze Stelzenmüller, διευθύντρια του Κέντρου για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη στο Ινστιτούτο Brookings.

Τώρα αυτό δεν είναι τόσο ξεκάθαρο, αν και πολλά θα εξαρτηθούν από το κατά πόσον η εκστρατεία που των Δημοκρατικών – υπό την Χάρις ή κάποιον άλλο υποψήφιο – θα μπορέσει να επιταχύνει.

“Το αν μπορεί να αλλάξει η έκβαση εξαρτάται από την ομάδα που θα ορίσουν οι Δημοκρατικοί – και τον τρόπο που θα το κάνουν. Μπορώ όμως να δω τον Μπάιντεν να αξιοποιεί την εμπειρία και την τεχνογνωσία του σε ρόλο elder statesman”, δήλωσε ο Stelzenmüller.

Οι απόψεις εξακολουθούν να ποικίλλουν και πολλά θα φανούν τις επόμενες ημέρες. Η δρ. Λιάνα Φιξ, συνεργάτης για την Ευρώπη στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, δήλωσε ότι ο ίδιος ο Μπάιντεν θα θεωρηθεί ως “κουτσό άλογο”, προσθέτοντας: “Οι ξένοι ηγέτες θα τον βλέπουν ως έναν απερχόμενο πρόεδρο: κανείς δεν θα προσπαθήσει να συζητήσει οποιοδήποτε πολιτικό θέμα μαζί του τώρα”.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι πιθανό να απογοητευτούν, προσθέτει η Φιξ, ενώ οι αντίπαλοι των ΗΠΑ θα μπορούσαν επίσης να επιδιώξουν να πιέσουν τον Μπάιντεν στο εξωτερικό, επωφελούμενοι από την πολιτική αναταραχή στο εσωτερικό της χώρας. 

“Το ερώτημα είναι αν οι αντίπαλοι των ΗΠΑ, όπως το Ιράν και η Ρωσία, θα προσπαθήσουν να δοκιμάσουν τη δύναμη και την ηγεσία των ΗΠΑ σε αυτή τη μεταβατική περίοδο, ενισχύοντας την κλιμάκωση στην Ουκρανία ή μέσω των Χούθι, για παράδειγμα”, είπε.

Related posts

Παπούα Νέα Γουινέα: Σεισμός 6,5 βαθμών ανοικτά του λιμανιού Γουίγακ

admin

ΗΠΑ: Επιβράδυνση του κλάδου των υπηρεσιών τον Σεπτέμβριο

admin

Κίνα: Προσπάθειες για την αναζωογόνηση της ιδιωτικής οικονομίας

admin

Ρούσντι για Μελόνι: “Πρέπει να συμπεριφέρεται λιγότερο σαν παιδί και να ωριμάσει”

admin

Τριβές στο Κίεβο – Χλιαροί οι σύμμαχοι

admin

Τουρκία: Έρευνα σε βάρος 6 καναλιών για “προσβολή του κοινού” κατά την κάλυψη των εκλογών

admin

Κατηγορίες κατά της ΕΕ περί χρηματοδότησης μυστικών επιχειρήσεων εις βάρος μεταναστών

admin

Τουρκία: Τουλάχιστον 9 άνθρωποι εγκλωβίστηκαν σε χρυσωρυχείο μετά από κατολίσθηση στην επαρχία Ερζιντζάν

admin

Telia: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις τα κέρδη για το β’ τρίμηνο

admin