Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διόνυσος: Μια νέα εντυπωσιακή κατοικία-καταφύγιο μέσα στο πευκοδάσος

Διόνυσος: Μια νέα εντυπωσιακή κατοικία-καταφύγιο μέσα στο πευκοδάσος

Το έργο, που συνδυάζει το μοντέρνο με την πρωτόγονη αίσθηση του “καταφύγιου”, έγινε ξεχωριστό αφιέρωμα στο περιοδικό Wallpaper

dionysos

Στη βορεινή πλευρά του όρους Πεντέλη, με φόντο το δασώδες τοπίο, στις πευκόφυτες και ήσυχες γειτονιές της Ρέας, βρίσκεται η “κατοικία στο Διόνυσο”. Οι αρχιτέκτονες Αριστείδης Μησιάρης, Ηρα Δεσύπτη δημιούργησαν μια αρχέγονη ανθρώπινη “φωλιά” με όλα εκείνα τα στοιχεία της αισθητικής και της λειτουργικότητας μιας μοντέρνας κατοικίας. Οπως περιγράφει ο πρώτος: “Παρόλο που στις σημερινές μορφές κατοίκησης τα βασικά ζητήματα επιβίωσης έχουν λυθεί, η έννοια του πρωτόγονου καταφυγίου, επαναφέρει στο θυμικό συναισθήματα νοσταλγίας και ενεργοποιεί την ονειροπόληση. Η κατοικία στον Διόνυσο αποβλέπει στην ενθύμηση και εντέλει στην επιστροφή στο αυθεντικό, το πρωτογενές, το διαρκές. Η ρητορική αυτή αποκτά αρχιτεκτονική έκφραση και μετουσιώνεται σε ένα γεωμετρικά ορισμένο, τεκτονικό και δωρικό αρχιτεκτονικό σύνολο -ένα δομικά συγκροτημένο και συνεκτικό όλον που χαρακτηρίζεται από αινιγματική απλότητα”.


-Πώς πήρατε την απόφαση να φτιάξετε με αυτόν το τρόπο το συγκεκριμένο κτίριο;





Αυτό το έργο ήταν πιο σύνθετο από ότι φαίνεται. Το κτίριο αυτό είναι το ένα από τα δύο που υπάρχουν σε κοινό οικόπεδο. Μας προσέγγισαν δύο φιλικά ζευγάρια, τα οποία είχαν αποκτήσει από κοινού το οικόπεδο. Ήταν φίλοι αλλά τελείως διαφορετικοί χαρακτήρες μεταξύ τους και μας ζήτησαν να σχεδιάσουμε δύο διαφορετικές κατοικίες. Οπότε αυτό που βλέπετε ήταν το πρώτο από τα δύο που ολοκληρώθηκε σχετικά πρόσφατα, σύντομα θα δημοσιεύσουμε και το άλλο έργο. Προκειμένου να ερμηνεύσουμε σχεδιαστικά τα μοναδικά χαρακτηριστικά του κάθε ιδιοκτήτη, καταφέραμε να βγάλουμε και μια μοναδική μελέτη. Σε αυτό συνέβαλε και η ιδιαιτερότητα της περιοχής. Άρα αυτό που προέκυψε δεν ήταν κάτι που υπήρχε από την αρχή σαν πρόθεση.


Διαβάστε περισσότερα:

--.gr

Related posts

Προϋπολογισμός 2023: Πρωτογενές πλεόνασμα €2,3 δισ. το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου

admin

Κατώτατος μισθός: Πώς θα διαμορφωθούν οι αμοιβές των εργαζομένων μετά τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη – Δείτε παραδείγματα

admin

Σταϊκούρας: Θα υλοποιηθούν έργα €10,2 δισ. από τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης

admin

Στουρνάρας: Το κόστος δανεισμού στην Ελλάδα είναι υψηλότερο από ότι στην Ε.Ε. αλλά η διαφορά μικραίνει

admin

Παπαθανάσης: 55 δισ. ευρώ θα «πέσουν» στην οικονομία ως το 2029

admin

Έφτασαν τα «ραβασάκια» για τους παράλληλα ασφαλισμένους

admin

Νέα κίνητρα για την προσέλκυση φυσικών προσώπων με φορολογική κατοικία στο εξωτερικό

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Στάση αναμονής από τους επενδυτές, μικρές απώλειες για τον Γενικό Δείκτη

admin

«Λίφτινγκ» στο ύψος και τη διάρκεια των προστίμων για χρέη προς τους Δήμους

admin