Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Attica Bank – Παγκρήτια: Πώς φτάσαμε στη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πόλου, τι προβλέπει η συμφωνία

Attica Bank – Παγκρήτια: Πώς φτάσαμε στη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πόλου, τι προβλέπει η συμφωνία

Η τράπεζα που θα προκύψει μετά την εξυγίανση και τη συγχώνευση των Attica Bank και Παγκρήτια θα αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία ενός πέμπτου τραπεζικού πυλώνα αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου – Τα οικονομικά στοιχεία των δύο τραπεζών

attica-pagkrhtia

Κατατέθηκε στη Βουλή και την Τρίτη, 23 Ιουλίου θα τεθεί προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο «Κύρωση της από 18.7.2024 Σύμβασης Συγχώνευσης και Επένδυσης μεταξύ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της εταιρείας περιορισμένης ευθύνης με την επωνυμία «THRIVEST HOLDING LTD». Το νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024.


Σύμφωνα με τη σχετική αιτιολογική έκθεση, το νομοσχέδιο αποβλέπει στη «συνέχιση της ομαλής λειτουργίας της

Παγκρήτιας Τράπεζας

, καθώς και της

Τράπεζας Αττικής (Attica Bank)

, στην οποία το Δημόσιο έχει ήδη επενδύσει σημαντικά. Η τράπεζα που θα προκύψει μετά την εξυγίανση και τη συγχώνευση των δύο ανωτέρω τραπεζών θα αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία ενός πέμπτου τραπεζικού πυλώνα, ο οποίος θα διασφαλίζει την ύπαρξη ενός ανταγωνιστικότερου τραπεζικού περιβάλλοντος, επ’ ωφελεία των καταθετών, των καταναλωτών και των επιχειρήσεων».





Η οριστική συμφωνία μετόχων για την δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα μέσω της συγχώνευσης της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας, η οποία εγκρίθηκε από το ΔΣ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στη συνεδρίαση της 18ης Ιουλίου 2024, αποτέλεσε ένα ακόμα ορόσημο στην αναδιάρθρωση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.


Το ΤΧΣ κλήθηκε να συμβάλει στην στρατηγική αναπτυξιακή πορεία και προοπτική της Attica Bank το 2021, υπό την καθοδήγηση του διευθύνοντος συμβούλου Ηλία Ε. Ξηρουχάκη. Η στρατηγική κατεύθυνση του Ταμείου περιελάμβανε την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών της Attica Bank, την ανεύρεση αξιόπιστων ιδιωτών επενδυτών και την απόρριψη αμφιλεγόμενων ή ανεπαρκών λύσεων, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις που θα επέτρεπαν τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου και την περαιτέρω ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού των τραπεζών.





Το ΤΧΣ εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της Attica Bank μέσω του νόμου περί αναβαλλόμενης φορολογίας στα τέλη του 2021 και μετά από τον σχετικό σχεδιασμό έδωσε την απαραίτητη ώθηση για σταθεροποίηση και ανασυγκρότηση. Τον Οκτώβριο του 2021, το ΤΧΣ και η Attica Bank συμφώνησαν στη συμμετοχή του Ταμείου στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Στις 7 Δεκεμβρίου 2021, το ΤΧΣ υπέγραψε συμφωνία με τους ιδιώτες επενδυτές ΤΜΕΔΕ και Ellington Solutions S.A., αποκτώντας μετοχές για το ποσό των 150.765.391,40 ευρώ.


Στις 17 Μαρτίου 2022, το ΤΧΣ υπέγραψε τη Συμφωνία-Πλαίσιο με την Attica Bank, καθορίζοντας το πλαίσιο για την εταιρική αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό της, ακολουθώντας το πρότυπο άλλων τραπεζών αλλά με διαφοροποιήσεις, καθώς ελήφθη υπόψη το γεγονός ότι η Attica Bank δεν αποτελεί συστημική τράπεζα. Οι όροι συναλλαγής τροποποιήθηκαν στις 31 Ιανουαρίου 2022, με νέα συμφωνία να υπογράφεται στις 30 Σεπτεμβρίου 2022.






Διαβάστε περισσότερα στο --.gr





Ειδήσεις σήμερα:





Σεισμός 5,3 Ρίχτερ νότια της Παλαιοχώρας Χανίων – Σημαντικό ότι σημειώθηκε σε θαλάσσια περιοχή, λέει ο Χουλιάρας






Ντόναλντ Τραμπ: Δεν με προειδοποίησε κανείς πριν ανέβω στη σκηνή






«Καμίνι» και την Κυριακή η χώρα για 14η ημέρα – Έρχεται μικρή «ανάσα» από την Τρίτη

Related posts

Σκορπιός: Ο Ριμπολόβλεφ μετατρέπει τον παράδεισο του Ωνάση σε VIP θέρετρο

admin

ΔΕΘ: Ποια προγράμματα θα εξασφαλίσουν φθηνή στέγη στους νέους

admin

Άμεσο το πλήγμα της επίθεσης του Ισραήλ στις αγορές – Βουτιά 3% για Nikkei, κοκκίνισε η Ασία

admin

Ευρωεκλογές 2024: Πόσα χρήματα παίρνουν οι ευρωβουλευτές

admin

Με καθαρό και όχι μεικτό εισόδημα το επίδομα ρεύματος

admin

Market Pass: Με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις η δεύτερη φάση – Οι αιτήσεις, τα κριτήρια, οι πληρωμές

admin

Χατζηδάκης: Μέχρι την 1η Δεκεμβρίου αναμένουμε δύο απονομές επενδυτικής βαθμίδας

admin

Ετοιμαστείτε: Το Netflix χαίρεται για την αύξηση των συνδρομητών και… ανεβάζει τις τιμές (γράφημα)

admin

Η Glafka Capital επενδύει στην Ελλάδα

admin