Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα 10 πιο όμορφα χαρτονομίσματα στον κόσμο

Τον Φεβρουάριο του 1862 ο Αβραάμ Λίνκολν, τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, ετοιμαζόταν να υπογράψει τον νόμο που θα έθετε σε κυκλοφορία τα πρώτα χαρτονομίσματα στην ιστορία της χώρας. Ενας συνεργάτης του τον ρώτησε αν είχε κάποια ιδέα για το ποια σύμβολα ή πρόσωπα έπρεπε να απεικονιστούν πάνω στα χάρτινα πράσινα δολάρια που επρόκειτο να κυκλοφορήσουν. «Δεν έχω καμία ιδέα», είπε ο Λίνκολν. «Αυτό που θέλω είναι να γράφει με μεγάλα γράμματα Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και πόσα δολάρια αξίζει το χαρτονόμισμα. Αυτοί που θα τα χρησιμοποιήσουν δεν ενδιαφέρονται για τίποτε άλλο». Αυτοί οι αρχικοί κανόνες του Λίνκολν τηρούνται απαρέγκλιτα για πάνω από 1,5 αιώνα στα αμερικανικά δολάρια. Τα οποία, παρά την ισχυρή αξία τους, θεωρούνται από τα πιο «βαρετά» χαρτονομίσματα που έχει εκδώσει ποτέ ένα κράτος.


Το χρήμα μπορεί να μην το βαριέσαι ποτέ όταν το έχεις, όποια μορφή κι αν έχει, όμως υπήρξαν (και υπάρχουν ακόμη) κράτη που έβαλαν πολλά χρώματα και πολλή ομορφιά στα χαρτονομίσματά τους. Είναι και ζήτημα αισθητικής, από ένα σημείο και πέρα. Σε αντίθεση, λοιπόν, με την ομοιομορφία που βιώνουν τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης με τα κοινά χαρτονομίσματα -επίσης βαρετό- ή, ακόμα χειρότερα, με τη χρήση του πλαστικού χρήματος το οποίο καταργεί το χάρτινο χρήμα, στην κυκλοφορία βρίσκει κανείς πολλά ενδιαφέροντα χαρτονομίσματα σε κάθε γωνία της γης.


Θέλετε κι απόδειξη;


Μαλδίβες: 1.000 ρουφίγια


Πρόσφατα ψηφίστηκε ως ένα από «τα ομορφότερα χαρτονομίσματα που έχουν κυκλοφορήσει ποτέ», σε ιστοσελίδες συλλεκτών και ειδικών του χώρου αυτού. Το μικρό νησιώτικο κράτος του Ινδικού, συνήθης τόπος εξωτικών διακοπών και για Ελληνες, απεικόνισε την πλούσια θαλάσσια παράδοση με μια πράσινη χελώνα (chelonia mydas) στην μπροστινή όψη και έναν φαλαινοκαρχαρία (rhincocon typus) στην πίσω όψη. Οι 1.000 ρουφίγιες αξίζουν περίπου 60 ευρώ.


Μπαχάμες: 100 δολάρια


To γαλάζιο μάρλιν του Ατλαντικού (Makaira nigricans) είναι από τα είδη ψαριού που καθιέρωσαν τις Μπαχάμες ως παγκόσμιο προορισμό για τους επαγγελματίες ψαράδες. Υπήρξε τόση πολλή υπεραλίευση, πάντως, που πλέον συγκαταλέγεται στα «ευάλωτα» είδη. Η κυβέρνηση στις Μπαχάμες επιλέγει να απεικονίζει το μάρλιν σε όλα τα χαρτονομίσματα των 100 από την ανεξαρτησία της χώρας και μετά, το 1966. Αυτή είναι η πιο πρόσφατη εικόνα, το χαρτονόμισμα του 2021, που αξίζει περίπου 91 ευρώ.


Φίτζι: 5 δολάρια

Αντί να απεικονίσει ένα σύμβολο σε ένα χαρτονόμισμα, η κυβέρνηση των Φίτζι αποφάσισε «τρία σε ένα» στο χαρτονόμισμα των 5 δολαρίων. Σε πράσινο φόντο απεικονίζονται το λοφιοφόρο ιγκουάνα (Brachylophus vitiensis), ένα είδος από τα μικρότερα που υπάρχουν, που μάλιστα χαρακτηρίζεται και προς εξαφάνιση. Επίσης παρούσα είναι μια φοινικιά μπαλάκα, αλλά και ένα λουλούδι από το δέντρο μασιράτου (degeneria vitiensis). Tα 5 δολάρια Φίτζι είναι λίγο παραπάνω από 2 ευρώ.






ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: www.--.gr

Related posts

ΑΔΜΗΕ: Επενδύσεις 5,5 δισ. ευρώ στο νέο πρόγραμμα ανάπτυξης

admin

Επιδόματα – Πάσχα: Ποιες ενισχύσεις θα καταβληθούν πριν και μετά

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με μικρές απώλειες άνοιξε ο Γενικός Δείκτης

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επικράτησαν ξανά οι πωλητές ελέω μερισμάτων και τραπεζών

admin

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως 14 Ιουλίου

admin

Ομόλογα: Κάτω από 1% το 10ετές

admin

Antipollution Egypt: Συμφωνία με την Αίγυπτο ώστε η διώρυγα του Σουέζ να καταστεί «πράσινη» έως το 2030

admin

Το πιο σημαντικό πράγμα στον ύπνο δεν είναι το 8ωρο

admin

Ο Stefanos έμπλεξε με τον (κλασικό) Σατανά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Harry πυροβολεί τον (sitting duck) αρχηγό, η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ αλλάζει χέρια, ο Λίβανος κόστισε στην ΑΒΑΞ

admin