Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στέφανος Κασσελάκης: Συνάντηση με τον γραμματέα του ΑΚΕΛ – Τι ειπώθηκε, τα δώρα που αντάλλαξαν

Συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ Στέφανο Στεφάνου είχε το μεσημέρι της Παρασκευής o πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, που επισκέπτεται την Κύπρο με αφορμή τη μαύρη επέτειο του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής στη μαρτυρική νήσο.

Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ δώρισε συμβολικά στον Στέφανο Κασσελάκη το αγαλματίδιο της μάνας – Κύπριας και κάθε άλλης – καθώς και την επανέκδοση ενός βιβλίου με μαρτυρίες μελών, στελεχών και φίλων του ΑΚΕΛ που είχε πρωτοεκδοθεί το 1975, ένα χρόνο μετά τα τραγικά γεγονότα.

Ο Στέφανος Στεφάνου τόνισε υποδεχόμενος τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι «ο χρόνος που περνά εργάζεται κατά της λύσης, αλλά και υπέρ της λήθης», και γι’ αυτό «πρέπει να κρατούμε ζωντανές τις μνήμες, γιατί το παρελθόν πρέπει να μας καθοδηγεί σωστά για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν τώρα. Είναι και μια ηθική δέσμευση έναντι όλων αυτών που αγωνίστηκαν για να υπερασπιστούν τη δημοκρατία ενάντια στο πραξικόπημα της χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β’ αλλά και προς εκείνους που πολέμησαν για να σώσουν την Κύπρο από τη λαίλαπα του Αττίλα».

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση των αντιπροσωπειών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΚΕΛ.

Στέφανος Κασσελάκης: Ο ελληνισμός είναι ένας και αδιαίρετος

Στην αντιφώνησή του, και αφού πρόσφερε συμβολικά στον Στέφανο Στεφάνου το αντίγραφο μεταλλίου που είχε θεσπίσει ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο Στέφανος Κασσελάκης τόνισε ότι «ο ελληνισμός είναι ένας και αδιαίρετος. Δεν είναι μόνο η μαύρη επέτειος της εισβολής, είναι και η μαύρη επέτειος του πραξικοπήματος. Η ηθική μας υποχρέωση ως πατριωτική αριστερά, ή ως Αριστερά που είναι πρωτίστως πατριωτική όπως σωστά είπες, είναι να μην ξεχάσουμε, και με έναν παραγωγικό τρόπο να συνεισφέρουμε στην ειρήνη και στη δικαιοσύνη, χωρίς κορώνες πατριδοκαπηλίας.

Πραγματικά εξαίρω την ποιότητα της στάσης που το ΑΚΕΛ έχει διατηρήσει ιστορικά, την παραγωγικότητα των στελεχών σας και τη δική σου προσωπικά, και να ξέρεις ότι θα είμαστε στο πλευρό σας σε αυτό το μονοπάτι που ακολουθούμε. Και φυσικά είμαστε μαζί σας στο Ευρωκοινοβούλιο, στην Ευρωπαϊκή Αριστερά, όπου στηρίζουμε τον κυπριακό λαό και τις εθνικές μας θέσεις με έναν τρόπο που είναι μη διαπραγματεύσιμος», ενώ τόνισε πως «η συνεργασία που έχουμε στην ευρωπαϊκή αριστερά είναι πραγματικά εξαιρετική».

«Σε ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία σου εδώ στο ΑΚΕΛ, από το οποίο έχουμε πολλά να παραδειγματιστούμε», επισήμανε ο Στέφανος Κασσελάκης και πρόσθεσε πως «θα επανέλθουμε το φθινόπωρο πάλι διά ζώσης για να συνεχίσουμε αυτή τη διαδικασία και την παραγωγική στάση του όμορου κόμματος στην Ελλάδα».

«Στο Κυπριακό έχουμε ταύτιση θέσεων»

Ο Στέφανος Στεφάνου πρόσθεσε ότι «μέσα από τη συνάντηση διαπιστώσαμε ξανά ότι σε πολύ σημαντικά ζητήματα που αφορούν την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ευρώπη, τον κόσμο ολόκληρο, έχουμε ταυτόσημες, συγκλίνουσες θέσεις, και ειδικά στο Κυπριακό έχουμε ταύτιση θέσεων. Βασικό καθήκον σήμερα είναι πώς μπορούμε να αναλάβουμε σημαντικές πρωτοβουλίες για να διαρρήξουμε το μακροβιότερο αδιέξοδο που υπήρξε ποτέ στο Κυπριακό, να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά το 2017, να διαφυλάξουμε το πολύ σημαντικό διαπραγματευτικό κεκτημένο και να διαπραγματευτούμε στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες για να συνεχίσουμε την προσπάθεια να βρούμε λύση στο Κυπριακό, να τερματίσουμε την τουρκική κατοχή, να επανενώσουμε τον λαό μας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, και τον τόπο, και μαζί με τους Τουρκοκύπριους να συνδιαχειριζόμαστε και να συναποφασίζουμε για το μέλλον μας».

Για την Ευρώπη

Αναφερόμενος ειδικά στην Ευρώπη, ο Στέφανος Κασσελάκης τόνισε ότι «εμείς από την πλευρά μας θα θέσουμε στο βαθμό που μπορούμε την Ευρώπη προ των ευθυνών της, ώστε να μην έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά για την Ουκρανία και για την Κύπρο». «Ακόμα και για το Ισραήλ και τη Γάζα», πρόσθεσε ο Στέφανος Στεφάνου, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να είσαι συνεπής με όλο τον διεθνή νόμο,. Όταν βάζεις μπροστά τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, πρέπει να σέβεσαι όλα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, αν θέλει η Ευρώπη τελικά να γίνει μια αξιόπιστη διεθνής δύναμη που στη βάση του διεθνούς δικαίου να προάγει την ειρήνη και τη δίκαιη επίλυση των διαφόρων διεθνών περιφερειακών προβλημάτων».

Η Ευρώπη «δεν πρέπει να είναι διευθυντήριο συμφερόντων», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και επισήμανε ακόμα ότι «η Ευρώπη οφείλει να επανακατακτήσει την έμπρακτη αλληλεγγύη και οι πολιτικοί να πείσουμε στις χώρες μας ότι μπορούμε να αφουγκραστούμε τον κόσμο. Δεν είναι τυχαία αυτή η αποχή, αυτή η απέχθεια που βλέπουμε από τις κοινωνίες προς το πολιτικό σύστημα, η άνοδος της ακροδεξιάς. Πρέπει να πείσουμε τον κόσμο ότι η προοδευτική λύση θα φέρει ανάπτυξη, συμπερίληψη και ειρήνη σε όλους και όλες».

Related posts

Άρση ασυλίας του Κυριάκου Βελόπουλου αποφάσισε η Βουλή

admin

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Οι Ελληνες κατέστρεψαν και έκαψαν τη Σμύρνη»

admin

Βορίδης: Ξεκάθαρη η θέση μας να μην κατέβει το κόμμα Κασιδιάρη

admin

Γεννάνε και τα κοκόρια του

admin

Ανδρέας Λοβέρδος: Επιστρέφει στην πολιτική

admin

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Να κληθεί ο υφυπουργός Τριαντόπουλος στην Εξεταστική για τα Τέμπη

admin

Τον Απρίλιο η αύξηση στον κατώτατο μισθό το 2023 – Το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του πρωθυπουργού

admin

Στα χαρακώματα για τα μη κρατικά ΑΕΙ

admin