Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Υπό ασφυκτική πίεση ο Μπάιντεν – Πληροφορίες Axios για πιθανή απόσυρση υποψηφιότητας ακόμη και εντός του σαββατοκύριακου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 20:38

Αρκετοί κορυφαίοι Δημοκρατικοί δήλωσαν στον αμερικανικό ιστότοπο Axios ότι η αυξανόμενη πίεση των ηγετών του Κογκρέσου και στενών φίλων του κόμματος θα πείσει τον νυν πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να αποφασίσει να αποσυρθεί από την προεδρική κούρσα, ενδεχομένως ακόμη και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Ο 81χρονος πρόεδρος, ο οποίος τώρα βρίσκεται σε απομόνωση καθώς βγήκε θετικός στον κορονοϊό, παραμένει δημοσίως αγέρωχος. Αλλά ιδιωτικά δέχεται αυξανόμενη πίεση, βρίσκεται αντιμέτωπος με κακές δημοσκοπήσεις καθιστούν ίσως αδύνατη τη συνέχιση της εκστρατείας του, δήλωσαν στο Axios πηγές των Δημοκρατικών.

Οι κορυφαίοι ηγέτες του κόμματός του, οι φίλοι του και οι βασικοί δωρητές του πιστεύουν ότι δεν μπορεί να κερδίσει, ότι δεν μπορεί να αλλάξει τις αντιλήψεις του κοινού για την ηλικία και την κατάσταση υγείας του και ότι δεν μπορεί να εξασφαλίσει πλειοψηφίες στο Κογκρέσο.

Σύμφωνα με το Axios, ο Μπάιντεν έχει ενημερωθεί ότι αν παραμείνει στην κούρσα, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να κερδίσει με συντριπτική διαφορά και να εξαϋλώσει την κληρονομιά του Μπάιντεν και τις ελπίδες των Δημοκρατικών τον Νοέμβριο.

Εξάλλου, η πίεση για απόσυρση από την κούρσα έχει αυξηθεί ασφυκτικά τις τελευταίες ημέρες.

Οι Δημοκρατικοί αναμένουν ότι οι δημοσκοπήσεις μετά το Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων θα δείξουν πιθανό πλήγμα που θα μπορούσε να παρασύρει και τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο.

Η χθεσινή δημοσκόπηση του Associated Press, σύμφωνα με την οποία τα 2/3 των Δημοκρατικών επιθυμούν να αποσυρθεί ο Μπάιντεν από την προεδρική κούρσα, θορύβησε τον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο.

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ είπε στον Μπάιντεν το περασμένο Σάββατο – την ημέρα της απόπειρας δολοφονίας κατά του Τραμπ – ότι θα ήταν καλύτερο να αποσυρθεί, μετέδωσε το ABC News. Οι Δημοκρατικοί στο Καπιτώλιο θέλουν να αποχωρήσει και ανησυχούν ότι θα χάσουν έδρες αν δεν το κάνει.

Η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι του είπε ότι θα μπορούσε να καταστρέψει τις πιθανότητες των Δημοκρατικών να ανακτήσουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Πηγές είπαν στο Axios ότι ανησυχεί επίσης για το ενδεχόμενο να μειωθούν οι δωρεές.

Στο μεταξύ, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είπε σε συνεργάτες του τις τελευταίες ημέρες ότι οι πιθανότητες του Τζο Μπάιντεν για νίκη στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου έχουν μειωθεί σημαντικά και εξέφρασε την άποψη ότι ο Αμερικανός πρόεδρος πρέπει να εξετάσει σοβαρά την υποψηφιότητά του, μετέδωσε την Πέμπτη η Washington Post, επικαλούμενη πολυάριθμες πηγές με γνώση του θέματος.

Ο Μπιλ και η Χίλαρι Κλίντον κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με τον Ομπάμα. Το ίδιο και οι πρώην συνεργάτες τους.

Ο ηγέτης της μειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων Χακίμ Τζέφρις  έδωσε ένα παρόμοιο, αν και πιο διακριτικό, μήνυμα στον Μπάιντεν.

Το Axios τονίζει ακόμη ότι όλο και περισσότερο κορυφαίοι σύμβουλοι του Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αρχικά τον παρότρυναν να συνεχίσει τον αγώνα μετά το καταστροφικό ντιμπέιτ της 27ης Ιουνίου – πριν από 21 ημέρες – λένε ότι το ερώτημα τώρα είναι το πότε, όχι το αν, ο Μπάιντεν θα ανακοινώσει ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του.

Σημειώνεται ότι ο Μπάιντεν δεν μπορεί να αναγκαστεί να αποχωρήσει. Έχει τους αντιπροσώπους. Κανείς δεν μπορεί να τους αποσπάσει. Πρέπει να το κάνει από επιλογή και με τους δικούς του όρους.

Ο Λευκός Οίκος σχολίασε στο Axios για Σούμερ και Τζέφρις: “Ο πρόεδρος είπε και στους δύο ηγέτες ότι είναι ο υποψήφιος του κόμματος, σχεδιάζει να κερδίσει και ανυπομονεί να συνεργαστεί και με τους δύο για να περάσει την ατζέντα των 100 πρώτων ημερών του για να βοηθήσει τις εργαζόμενες οικογένειες”.

“Τις τελευταίες ημέρες ο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί περισσότερο να παραμείνει στον αγώνα”, δήλωσε ανώτερος σύμβουλος του Μπάιντεν.

Αλλά ο Μπάιντεν κάνει δύο νέα και κατατοπιστικά πράγματα: ακούει περισσότερο και ρωτάει για τις προοπτικές της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις απέναντι στον Τραμπ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχουν όλες οι διαρροές σχετικά με το ότι ο Μπάιντεν είναι ανοικτός στο ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την κούρσα.

Το πιο πιθανό σενάριο φέρεται να είναι ο Μπάιντεν να υποκύψει και να υποστηρίξει τη Χάρις – αλλά και να αφήσει τους αντιπροσώπους να το λύσουν, αν το κόμμα αισθάνεται διαφορετικά. Αυτό θα αποσκοπούσε στην εκτόνωση οποιασδήποτε κριτικής ότι το Δημοκρατικό Κόμμα είναι αντιδημοκρατικό.

Θα ήταν δύσκολο να εμποδίσει κάποιος τη Χάρις – ίσως και αδύνατο – αν οι Ομπάμα και οι Κλίντον ενώνονταν μαζί με τον Μπάιντεν και άλλους για να την υποστηρίξουν. Ωστόσο, δεν είναι σαφές ότι η αλλαγή σκυτάλης θα ήταν τόσο γρήγορη και ξεκάθαρη.

Related posts

HSBC: Υπερδιπλασίασε τα κέρδη της στο α’ εξάμηνο – Νέο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών

admin

Ιταλία: Δύο νεκροί, 57 διασωθέντες από ναυάγια σκαφών με μετανάστες στα ανοικτά της Λαμπεντούζα

admin

Βραζιλία: Η αστυνομία έθεσε στο στόχαστρο συνεργάτες του πρώην προέδρου Μπολσονάρο

admin

Εκλογές στη Γαλλία: Την “ανίερη συμμαχία” Μακρόν – Αριστεράς έδειξε ως υπεύθυνη για την ήττα του ο ακροδεξιός Μπαρντελά

admin

Ιαπωνία: Άνδρας πιθανώς οπλισμένος κρατάει τουλάχιστον έναν όμηρο σε ταχυδρομείο

admin

Τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία της Caterpillar μεταβιβάστηκαν σε εταιρεία που ανήκει σε αρμενικό fund

admin

Ενισχύει την άμυνα του Κουπιάνσκ η Ουκρανία, για να ανακόψει τους Ρώσους στο Χάρκοβο

admin

Πολωνία: Αγνωστης ταυτότητας αντικείμενο, πιθανόν μπαλόνι παρακολούθησης, εισήλθε από ανατολάς στον πολωνικό εναέριο χώρο

admin

Βρετανία: Η Νίκολα Στέρτζον δηλώνει ότι είναι αθώα

admin