Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Elivi Hotels: Επενδύσεις 52 εκατ. ευρώ στη Σκιάθο

Στην επέκταση των δραστηριοτήτων της στη Σκιάθο επενδύει η Elivi Hotels, συμφερόντων της οικογένειας Ναθαναηλίδη, η οποία έπειτα από την ανάπλαση του πρώην Ξενία Σκιάθου και τη λειτουργία του Elivi Skiathos, έχει δρομολογήσει το επόμενο project της στο νησί των Σποράδων. Ο σχεδιασμός της Elivi Hotels προβλέπει την ανάπτυξη ενός νέου πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος στη Σκιάθο, προϋπολογισμού 52 εκατ. ευρώ, σε μία έκταση 130 στρεμμάτων όμορη με το ακίνητο του πρώην Ξενία Σκιάθου.

Βάσει σχεδιασμού, η Elivi Hotels, οποία ιδρύθηκε το 2018 με σκοπό την ανέγερση, συντήρηση, ανάπτυξη και λειτουργία ξενοδοχειακών μονάδων, θα κατασκευάσει ένα υψηλών προδιαγραφών κατάλυμα, συνολικής δυναμικότητας 267 δωματίων. Το 40% των νέων δωματίων θα είναι βίλες προς πώληση, εξέλιξη που θα ενισχύσει τη θέση της Σκιάθου στον διεθνή τουριστικό χάρτη.

Το project, το οποίο έχει ενταχθεί στο καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων, έχει ήδη πάρει το «πράσινο φως» από το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας ως προς τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που αφορά το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ), γνωμοδότηση που ανοίγει τον δρόμο για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του έργου και την τελική αδειοδότησή του. Μάλιστα, ενόψει υλοποίησης του νέου project, στο κάδρο της οικογένειας Ναθαναηλίδη έχει μπει και το ενδεχόμενο συνεργασίας με κάποια ξενοδοχειακή αλυσίδα που θα συμβάλει στην ανάδειξη του resort.

Σε ό,τι αφορά τη συμβολή του έργου στην τοπική κοινωνία, στο πλαίσιο λειτουργίας του ξενοδοχείου θα απασχολούνται συνολικά 350 άτομα, με τη συνολική προστιθέμενη αξία του project στην ελληνική οικονομία για τα επόμενα 20 χρόνια να εκτιμάται στα 268 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, τα δημόσια έσοδα σε όλο το εύρος της εφοδιαστικής αλυσίδας υπολογίζονται σε 150 εκατ. ευρώ.

Ως προς τη χρηματοδότηση του project, θα καλυφθεί σε ποσοστό 50% από ίδια κεφάλαια και σε ποσοστό 50% από δανεισμό. Μάλιστα, στο πλαίσιο της στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης, η Elivi Hotels εγγυάται ότι «θα διαθέτει το 0,1% του κύκλου εργασιών της για έργα και δράσεις περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης (Environmental Social Governance, ESG) που θα μπορούν να δημιουργήσουν αξία και να διαμορφώσουν αποτελεσματικές στρατηγικές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα».

Η οικογένεια Ναθαναηλίδη απέκτησε από την οικογένεια Γουλανδρή την έκταση, στην οποία δρομολογείται η δεύτερη επένδυσή της, το 2016 μέσω της εταιρείας «ΕΣΤΙΑ Επενδυτική».

Η διαμάχη με τον Δήμο

Πάντως, όπως επισημαίνουν πηγές προσκείμενες στην εταιρεία, «βασική προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί η νέα επένδυση είναι να υπάρχει σταθερό νομοθετικό πλαίσιο το οποίο δεν θα εμποδίζει την υλοποίηση του επιχειρηματικού πλάνου». Και αυτό διότι, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, από το 2019 βρίσκεται σε εξέλιξη διαμάχη μεταξύ της δημοτικής αρχής και της εταιρείας Elivi Hotels, καθώς τρία χρόνια μετά την κατασκευή του πολυτελούς resort στη θέση του πρώην Ξενία Σκιάθου, ψηφίστηκε νόμος βάσει του οποίου, «περιέρχονται στον οικείο Δήμο κατά πλήρη κυριότητα τα τμήματα των δημοσίων ακινήτων, τα οποία καταλαμβάνονται από τους κοινοχρήστους και κοινωφελείς χώρους». Παράλληλα, όπως αναφέρουν, «η αρχικά ρητή μη ισχύς των διατάξεων περί εισφοράς σε γη αφαιρέθηκε και πλέον ορίζεται ότι επιβάλλεται ειδικού τύπου εισφορά σε γη».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «η αρχικά αναφερόμενη ως “διάθεση” χώρων τροποποιήθηκε και έγινε αυτοδίκαια μεταβίβαση δικαιωμάτων, με αποδέκτη τον οικείο Δήμο, ο οποίος δεν επιβαρύνεται με τη συντήρηση, καθαριότητα, ανανέωση του κοινόχρηστου τεχνικού εξοπλισμού, τη συντήρηση των έργων υποδομής, του κυκλοφοριακού δικτύου και των χώρων πρασίνου, τα οποία κατά παρέκκλιση κάθε σχετικής διάταξης γίνονται αποκλειστικά με επιμέλεια, ευθύνη και δαπάνη του κυρίου της επένδυσης, ενώ επιπλέον, δεν παρέχει στους κατοίκους του Παραθεριστικού-Τουριστικού Χωριού υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης, αποκομιδής απορριμμάτων κ.ά. και η απόκτηση από αυτόν αυτοδικαίως όλων των εμπραγμάτων και ενοχικών δικαιωμάτων επί των κοινόχρηστων και κοινοφελών χώρων λαμβάνει χώρα χωρίς οποιαδήποτε αντιπαροχή εκ μέρους του».

Και καταλήγουν: «Ουσιαστικά εξομοιώνονται τα Παραθεριστικά – Τουριστικά Χωριά σε εφαρμογή ΕΣΧΑΔΑ, με την κάθε μορφής ιδιωτική πολεοδόμηση, ενώ στην ουσία δεν αφορούν οικιστική ανάπτυξη αλλά επιχειρηματική τουριστική δραστηριότητα, υπάγονται δε στους Οργανωμένους Υποδοχείς Τουριστικών Δραστηριοτήτων».

Η ανάπλαση του Ξενία

Η οικογένεια Ναθαναηλίδη απέκτησε παρουσία στο νησί των Σποράδων το 2013, όταν μέσω της εταιρείας «ΤΕΝΑΜΑΡ Α.Ε.», θυγατρικής της «Τεχνικής Ναθαναηλίδη» (ΤΕ.ΝΑ.), γνωστής για την κατασκευαστική της δραστηριότητα, πλειοδότησε σε διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας του Δημοσίου) για το πρώην Ξενία του νησιού, κίνηση που της επέτρεψε να κάνει το μεγάλο άνοιγμα στον high end τουρισμό.

Στο ακίνητο του πρώην Ξενία Σκιάθου αναπτύχθηκε το Elivi Skiathos, το οποίο αποτελεί επί της ουσίας το πρώτο Παραθεριστικό – Τουριστικό Χωριό στην Ελλάδα. Το τουριστικό συγκρότημα περιλαμβάνει το ανακαινισμένο κτίριο που αποτελεί μνημείο νεώτερων χρόνων, δυναμικότητας 32 δωματίων, και 68 νέα πολυτελή bungalows, βιοκλιματικά, ενεργειακής απόδοσης Α . Μάλιστα, η εταιρεία έχει αναπτύξει 61 bungalows επιπλέον εκτός του δημοσίου ακινήτου, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κλειδιών του resort στα 161 και αξιοποιώντας μέρος της όμορης έκτασης των 130 στρεμμάτων, όπου έχει δρομολογηθεί το δεύτερο project της οικογένειας Ναθαναηλίδη.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, η μέση τιμή δωματίου ημερησίως (ADR) στο υψηλών προδιαγραφών resort ανήλθε το 2023 σε 527,23 ευρώ, σημαντικά υψηλότερη από τον μέσο όρο των καταλυμάτων του νησιού, με την πληρότητα να αγγίζει το 75,8%. Η επένδυση περιλαμβάνει 161 κλειδιά προς το παρόν.

Σημειώνεται ότι η έκταση της Elivi Hotels προς βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη στη Σκιάθο προσεγγίζει τα 200 στρέμματα στον όρμο των Κουκουναριών και περιλαμβάνει τμήμα της παραλίας Κουκουναριές, καθώς και τις παραλίες Αμπελάκια, Μικρή Μπανάνα και Μεγάλη Μπανάνα.

Η κατασκευαστική εταιρεία ΤΕ.ΝΑ., με έδρα την Πτολεμαΐδα, ιδρύθηκε το 1993 από τον Ηλία Ναθαναηλίδη και μέχρι σήμερα έχει αναλάβει την υλοποίηση σημαντικών δημόσιων και ιδιωτικών έργων.

Related posts

Συμμετοχή ΟΝΕΧ στη διεθνή ναυτιλιακή έκθεση Ποσειδώνια

admin

Συγκροτήθηκε σε σώμα το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΠΑΠ

admin

Αναβαθμίζει ενεργειακά τον Δήμο Πρέβεζας η Intrakat

admin

Βογιατζόγλου: Μέρισμα 0,145 ευρώ, στις 15/7 η αποκοπή

admin

Αύξηση 12% του τζίρου στο λιανεμπόριο το 2021

admin

Webinar για την ελκυστικότητα των επιχειρήσεων το 2024 από την Randstad

admin

Elounda Hills: Ο Ρώσος κροίσος Βιτάλι Μπορίσοφ ξεκινά το project των 500 εκατ. ευρώ

admin

«Χρυσάφι» ο Αστέρας Βουλιαγμένης για Apollo, είσπραξη 704 εκατ. ευρώ!

admin

Επεκτείνεται με νέο γραφείο στην Αθήνα η JP Morgan

admin