Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ανοικτή πληγή του πολακισμού

Ενα τηλεφώνημα 10 λεπτών και ένα SMS από την Κουμουνδούρου στην Πειραιώς, δηλαδή από το τηλέφωνο του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ σε εκείνο της γραμματέως της ΝΔ, τα non paper από τις δύο κομματικές έδρες με εκατέρωθεν αιχμές και η επιβάρυνση του ήδη τεταμένου συριζαϊκού κλίματος διαδέχθηκαν τη χυδαία λεκτική επίθεση του Παύλου Πολάκη στη Μαρία Συρεγγέλα. Η on air πολιτική αντιπαράθεση (Attica) με τον βουλευτή Χανίων σε τηλεφωνική σύνδεση και τη γαλάζια γραμματέα και βουλευτή Δυτικής Αθήνας στο στούντιο σχετικά με τον αποκλεισμό ανασφάλιστων από τη συνταγογράφηση, ένα «τεχνικό λάθος» της ΗΔΙΚΑ που προσωρινά δημιούργησε πρόβλημα σύμφωνα με την κυβερνητική απάντηση, εκτροχιάστηκε με ευθύνη Πολάκη.

Αμετανόητος ο Πολάκης για την επίθεση στη Συρεγγέλα

Οι υποτιμητικές φράσεις του «αψύ Σφακιανού» για τη Συρεγγέλα «να πάει να κάνει καμία δουλειά (…) να το βουλώσει επιτέλους» έριξε στα χαρακώματα τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σήκωσε συζητήσεις εντός Κουμουνδούρου. Η νέα «πολακιάδα» απασχόλησε άλλωστε τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, που έγινε εν τη απουσία του Πολάκη, αφού ο ίδιος άφησε στην άκρη τα εσωκομματικά και έμεινε στην Κρήτη για να παρέμβει σε συνεδρίαση της επιτροπής Περιβάλλοντος της περιφέρειας που γνωμοδότησε αρνητικά για πρότζεκτ αιολικών σταθμών.

Το τηλέφωνο

Η αντίδραση Κασσελάκη στο επεισόδιο αποτελεί ακόμη ένα αρχηγικό «άδειασμα» στον βουλευτή, αλλά ταυτόχρονα ακόμη μία προσπάθεια διατήρησης ισορροπιών: ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τηλεφώνησε στη Συρεγγέλα για «συγγνώμη», ενοχλήθηκε και της το μετέφερε με νέα επικοινωνία για τις διαρροές της συνομιλίας τους ενώ στις επισημάνεις της Συρεγγέλα ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Πολάκης εμφάνισε τέτοια συμπεριφορά, ο Κασσελάκης τής ζήτησε να «υπενθυμίσει» στον Κυριάκο Μητσοτάκη πως περιμένει συγγνώμη για ομοφοβικό σχόλιο ενός δικού του στελέχους (του βουλευτή Δράμας Δημήτρη Κυριαζίδη, συγκεκριμένα, που είχε αναρωτηθεί τον περασμένο Απρίλιο αν έπρεπε να βάλει «ο» ή «η» πριν από το όνομα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης). Τα αιτήματα της ΝΔ για διαγραφή του Πολάκη «αντί ο Κασσελάκης να κάνει τον συνήγορό του για λογαριασμό του» και οι γαλάζιες βολές για α λα καρτ ευαισθησία του ΣΥΡΙΖΑ έμειναν αναπάντητα, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη να επιμένει ότι «η συγγνώμη για να έχει νόημα προϋποθέτει πράξεις».

Και με τον ίδιο τον Πολάκη άλλωστε να μη δείχνει διάθεση αναδίπλωσης, αντίθετα να συνεχίζει τις προκλήσεις. «Λέξη δεν παίρνω πίσω από αυτά που είπα χθες» έγραψε σε ανάρτησή του, παρότι ο Κασσελάκης προσπαθούσε να ρίξει τους τόνους με τη Συρεγγέλα στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής. «Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει κανονικά, σαν να μην έχει συμβεί απολύτως τίποτα, έχοντας στις τάξεις του έναν άνθρωπο ο οποίος είναι απολύτως ταυτισμένος με αυτό το οποίο ονομάζουμε τοξικότητα και χυδαιότητα σε βαθμό πια που ο πολακισμός θα βρει θέση στο νέο λεξικό του κ. Μπαμπινιώτη» σχολίασε ο Μητσοτάκης (Σκάι).

Πολιτική θύελλα από τη λεκτική επίθεση Πολάκη στη Μαρία Συρεγγέλα

Ηδη ο Κασσελάκης είχε πάρει αποστάσεις από τον βουλευτή του κατά τη συνεδρίαση του κομματικού οργάνου, λέγοντας «διαφωνώ με την τοποθέτησή του, είχε σεξιστικά χαρακτηριστικά». Ως σεξιστική επίθεση την καταδίκασαν μεταξύ άλλων όλες οι γυναίκες υπουργοί – Κεραμέως, Μενδώνη, Ζαχαράκη, Κεφαλογιάννη, Αγαπηδάκη. Ωστόσο στην απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ δεν ενσωματώθηκε το παραμικρό, με την έκφραση αποδοκιμασίας να περνά στην αρμοδιότητα του γραφείου Τύπου της Κουμουνδούρου.

Από τον Αλέξη Τσίπρα έως τον Κασσελάκη έχουν καταγραφεί διαρκείς ασκήσεις ισορροπίας με τον Πολάκη, ενώ στη μεγάλη εικόνα η σημερινή συνθήκη με τον ΣΥΡΙΖΑ στη δίνη εσωκομματικών ταλαντώσεων εκτιμάται ότι δεν θα αλλάξει εντυπωσιακά μέχρι το οργανωτικό κομματικό συνέδριο τον Οκτώβριο. Μπορεί από το περιβάλλον της εσωκομματικής αντιπολίτευσης να τίθεται θέμα παραμονής του Πολάκη, αλλά ουδείς τον αποδοκιμάζει εμπράκτως. Ηταν Φεβρουάριος του 2023, επί Τσίπρα, όταν… παραλίγο να βρεθεί εκτός ΣΥΡΙΖΑ μετά τις «προγραφές» δικαστικών, τραπεζιτών και δημοσιογράφων – μια ανάρτηση με φωτογραφίες προσώπων και τις λέξεις «βαθύ κράτος». Ο Τσίπρας τον παρέπεμπε στην επιτροπή δεοντολογίας, το εκτελεστικό γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ τον έθετε εκτός ψηφοδελτίων και τελικά η Πολιτική Γραμματεία εμφανιζόταν ικανοποιημένη από την επιστολή – εξηγήσεις του Πολάκη. «Σιγά μην τους κάναμε το χατίρι. Η Κρήτη δείχνει πάντα τον δρόμο» έγραφε ο ίδιος πανηγυρικά παραμένοντας στα ψηφοδέλτια.

Ομως και με τον Κασσελάκη έχουν υπάρξει αναταράξεις: στις αρχές του 2024 όταν ο Πολάκης «αδειάστηκε» για το ύφος του (σε επίθεσή του προς γελοιογράφο), αργότερα στην άρνησή να ψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια με τον Κασσελάκη να αποφεύγει προσεκτικά όσα είχε προαναγγείλει περί επιπτώσεων σε όσους έσπαγαν την κομματική πειθαρχία.

Related posts

Η στασιμότητα του ΠΑΣΟΚ

admin

Κασσελάκης: «Χθες στο Κερατσίνι έκανα ότι πιο πολύτιμο…» – Η υπόσχεση στους υποστηρικτές του

admin

Ορκίζεται η νέα Βουλή – Όλη η διαδικασία της συνεδρίασης – Πότε εκλέγεται ο νέος πρόεδρος

admin

Νέα αιτήματα από το Κίεβο για οπλικά συστήματα

admin

Αδιανόητες δηλώσεις Βαρβιτσιώτη για τους 4 του «Blue Horizon» – «Πήγαν για δουλειά και βρέθηκαν κατηγορούμενοι για δολοφονία»

admin

Τεμπονέρας: Ο Αγνωστος Χ μπροστά στις μαζικές αποχωρήσεις

admin

Στην τελική ευθεία η επιστροφή των Γλυπτών

admin

Στο Ζάππειο Μέγαρο η Φον ντερ Λάιεν – Θερμός χαιρετισμός με Μητσοτάκη (φωτο+video)

admin

Ευρωεκλογές: Το 2019 με τη Ν.Δ. το 2024 με την Νίκη ο Άκης Τσελέντης

admin