Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρ. Μέτσολα επανεξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Η Ρομπέρτα Μέτσολα εξασφάλισε ευρεία υποστήριξη για μια νέα θητεία ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τρίτη και έγινε η πρώτη γυναίκα που κέρδισε μια δεύτερη θητεία ως επικεφαλής της κοινοβουλευτικής συνέλευσης των 27 κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Μέτσολα, Μαλτέζα ευρωβουλευτής που το 2022 έγινε η πρώτη γυναίκα εδώ και  20 χρόνια που ανέλαβε την θέση του προέδρου της Ευρωβουλής, είναι μόλις η δεύτερη πρόεδρος, μετά τον Μάρτιν Σουλτς της Γερμανίας, που κέρδισε άλλη μια θητεία από τότε που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έγινε άμεσα εκλεγόμενο όργανο το 1979.

Η Μετσόλα ψηφίστηκε μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών της ΕΕ για να ηγηθεί του Ευρωκοινοβουλίου για άλλα δυόμισι χρόνια, με 562 να υποστηρίζουν τον επαναδιορισμό της στο αξίωμα, από τους 623 που ψήφισαν.

“Αυτό πρέπει να είναι ένας οίκος που δεν μπορεί να φοβάται να ηγηθεί και να αλλάξει. Ξεκινήσαμε, αλλά δεν έχουμε τελειώσει ακόμη”, είπε η Μέτσολα, 45 ετών, μέλος του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Απευθυνόμενη στους ευρωβουλευτές, η Μέτσολα τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να συνεχίσει να είναι ισχυρός υποστηρικτής της Ουκρανίας, του κράτους δικαίου και να αναζητήσει την εξουσία να προτείνει νομοθεσία της ΕΕ.

Επί του παρόντος, μόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να προτείνει νέα νομοθεσία σε επίπεδο ΕΕ.

Συνεχίζοντας στον σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπικό ρόλο, ο Μέτσολα θα προεδρεύει του κοινοβουλίου των 720 μελών τα οποία διαπραγματεύονται και υιοθετούν νομοθετικές προτάσεις της ΕΕ και εγκρίνουν τον προϋπολογισμό του μπλοκ.

Στην πρώτη της θητεία, η ταχέως ανερχόμενη συντηρητική πολιτικός κέρδισε τα εύσημα των ευρωβουλευτών για την ανύψωση του προφίλ της Ευρωβουλής και τη σταθερή υποστήριξή της στην Ουκρανία.

Ήταν η πρώτη ηγέτιδα θεσμικού οργάνου της ΕΕ που επισκέφτηκε το Κίεβο μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022 και έχει υποστηρίξει σταθερά την προσπάθεια της Ουκρανίας να ενταχθεί στην ΕΕ.

Ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΕ ανέφεραν στο Reuters ότι εκτιμούν την ικανότητα της Μέτσολα να ενώνει τα κεντρώα κόμματα ως προπύργιο στη Ευρωβουλή, αφότου η ακροδεξιά σημείωσε ισχυρά κέρδη στις ευρωπαϊκές εκλογές του περασμένου μήνα.

Προσπάθησε επίσης να αναστηλώσει τη φήμη του κοινοβουλίου μετά το σκάνδαλο δωροδοκίας Κατάργκεϊτ, προτείνοντας αυστηρότερους κανόνες για τις οικονομικές δηλώσεις των ευρωβουλευτών και τις επαφές τους με τους λομπίστες, αν και ακτιβιστές σημειώνουν ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν εφαρμοστεί πλήρως.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το μόνο άμεσα εκλεγόμενο όργανο της ΕΕ. Η Μέτσολα, μητέρα τεσσάρων γιων, καταγόμενη από τη μικρότερη χώρα της ΕΕ, έγινε ευρωβουλευτής το 2013, πριν ανέβει στις τάξεις του οργανισμού για να γίνει η νεότερος πρόεδρός του στην ιστορία.

Έχει αντιμετωπίσει κριτική σχετικά με τη στάση της για τις αμβλώσεις. Ως ευρωβουλευτής από τη Μάλτα, όπου οι αμβλώσεις είναι σε μεγάλο βαθμό παράνομες, η Μέτσολα είχε αντιταχθεί σε ψηφίσματα που ζητούσαν οι γυναίκες να έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς αμβλώσεις.

Όταν ωστόσο έγινε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δεσμεύτηκε να εκπροσωπεί τη θέση της πλειοψηφίας σχετικά με τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των γυναικών να έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς αμβλώσεις.

Related posts

Ρουμανία και Βουλγαρία στη Ζώνη Σένγκεν, με εξαιρέσεις

admin

Ο κίνδυνος για τον πληθωρισμό μέσω Ερυθράς Θάλασσας

admin

“Εννέα νεκροί Αμερικανοί στο Ισραήλ”, λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

admin

Τουρκία: Συνελήφθησαν 29 ύποπτοι για δεσμούς με το Ισλαμικό Κράτος – Κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν επιθέσεις

admin

Ρωσία: Προφυλάκιση ενός επικεφαλής ρωσικού ανεξάρτητου παρατηρητηρίου εκλογών

admin

Ικανοποίηση Ερντογάν για την αποδοχή από τις ΗΠΑ του τουρκικού αιτήματος για τα F-16

admin

ΗΠΑ: Πέθανε η Ρόζαλιν Κάρτερ, σύζυγος του 39ου προέδρου των ΗΠΑ

admin

Ρώσος πρεσβευτής στη Νότια Κορέα: Απειλές σχετικά με τις ρωσοβορειοκορεατικές σχέσεις είναι απαράδεκτες

admin

Βόρεια Κορέα: Νέα πυραυλική δοκιμή

admin