Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η προοπτική «καθαρής» νίκης Τραμπ έφερε κέρδη στη Wall Street – Νέο ρεκόρ για τον Dow

Η προοπτική ενός καθαρού εκλογικού αποτελέσματος στην προεδρική μάχη του Νοεμβρίου μακριά από την ασάφεια και τον διχασμό του 2020 έστειλε ανοδικά τους δείκτες της

Wall Street

στη πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας. Μια συνεδρίαση όπου το κλίμα διαμορφώθηκε στον απόηχο της

απόπειρας δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ

, αλλά και των νέων αισιόδοξων δηλώσεων του Τζερόμ Πάουελ για την προοπτική της νομισματικής χαλάρωσης από τη Federal Reserve.


Στο ταμπλό, ο

Dow JonesNasdaq

κέρδισε 0,40% στις 18.472 μονάδες.





Στην αγορά ομολόγων οι τάσεις ήταν μεικτές, με την απόδοση του 10ετούς να ανεβαίνει στο 4,228% και του 2ετούς να υποχωρεί στο 4,451%.


Το πρώτο «φρέσκο» δεδομένο της ημέρας ήταν πως η αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του

Ντόναλντ Τραμπ

ανέβασε κάθετα τα προγνωστικά για την επικράτηση του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.





Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως το ποντάρισμα στην εταιρεία στοιχημάτων PredictIt δίνει πλέον 67 σεντς στο στοίχημα για την επανεκλογή του Τραμπ, έναντι 60 σεντς την Παρασκευή, με το αντίστοιχο στοίχημα στη νίκη Μπάιντεν να βρίσκεται μόλις στα 27 σεντς.










Στις κερδισμένες της αγοράς ήταν και οι μετοχές των τραπεζών, όχι μόνο χάρη στις θέσεις του Τραμπ αλλά και το δυναμικό σύνθημα που έδωσε η Goldman Sachs που ανακοίνωσε διπλασιασμό των κερδών της για το δεύτερο τρίμηνο στα 2,8 δισ. δολάρια από 1,2 δισ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.


Στο κλίμα αυτό βοηθητικά λειτούργησαν και οι νέες δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ. Ο πρόεδρος της Fed, σε συζήτηση στο Economic Club της Ουάσιγκτον, εμφανίστηκε ευχαριστημένος με την πρόοδο που έχει κάνει ο πληθωρισμός και αν και απέφυγε να δεσμευτεί σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης, επεσήμανε ότι το συμβούλιο δεν είναι απαραίτητο να περιμένει να δει τον πληθωρισμό να «πιάνει» το 2% πριν ξεκινήσει τις περικοπές των επιτοκίων.


Ο συνδυασμός των στοιχείων αυτών ανέβασε έξαφνα τις πιθανότητες μιας αιφνίδιας πρώτης μείωσης των επιτοκίων ήδη από την επικείμενη συνεδρίαση της Fed, στα τέλη Ιουλίου, κάτι που οι traders είχαν… ξεγράψει. Αναλόγως οι πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου πλησίασαν το 100!%


Παράλληλα, στη νέα σεναριολογία ήρθε να προστεθεί η αισιόδοξη προοπτική μιας δυναμικής αύξησης των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, κατά 50 μονάδες βάσης και όχι μόνο 25, εφόσον η νομισματική χαλάρωση ξεκινήσει μετά το τέλος του καλοκαιριού.





Related posts

ΕΕ: Επιβλήθηκε πρόστιμο 337 εκατ. ευρώ στη Mondelēz για τις πρακτικές που κατήγγειλε ο Μητσοτάκης

admin

Από 2.000 έως και 60.000 ευρώ τα πρόστιμα για τις παραλίες

admin

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας – Μιχαηλίδου: Σε πλήρη εφαρμογή την 1η Ιουλίου σε βιομηχανία και λιανεμπόριο

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 13,3% η ανεργία τον Νοέμβριο

admin

Φορολογικές δηλώσεις: Λήγει σήμερα η προθεσμία

admin

Wall Street: Νέες απώλειες για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση

admin

«Πράσινο» τέλος: Από σήμερα δέκα λεπτά ακριβότερος ο καφές σε πλαστικό ποτήρι

admin

Κάρτα καυσίμων: Πώς θα δίδεται η επιδότηση, ποιοι είναι οι δικαιούχοι

admin

Ενεργειακή κρίση – Σκρέκας: Έχουμε κατορθώσει να απορροφούμε έως και το 90% της αύξησης των τιμών

admin