Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Συμβούλιο της Ευρώπης: Παρατείνει έως 27.07.2025 τις κυρώσεις κατά του Ιράν για τη στήριξη της Ρωσίας και ομάδων της Μέσης Ανατολής

Την παράταση έως τις 27 Ιουλίου 2025 των κυρώσεων που έχει υποβάλει σε βάρος προσώπων και οντοτήτων του Ιράν, λόγω της στρατιωτικής υποστήριξης από την Τεχεράνη στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και σε ένοπλες ομάδες και οντότητες στη Μέση Ανατολή και την περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας, αποφάσισε το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Επί του παρόντος, το καθεστώς των κυρώσεων αφορά 12 άτομα και εννέα οντότητες και προβλέπει τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και την απαγόρευση παροχής κεφαλαίων ή οικονομικών πόρων, άμεσα ή έμμεσα, σε αυτούς ή προς όφελός τους. Επιπλέον, οι κυρώσεις προβλέπουν την απαγόρευση ταξιδιού στην ΕΕ για τα φυσικά πρόσωπα που αναφέρονται στον κατάλογο.

Όπως αναφέρει το Συμβούλιο της Ευρώπης, τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα θα συνεχίσουν να επανεξετάζονται ετησίως.

Ιστορικό

Στα συμπεράσματά του της 21ης ​​και 22ας Μαρτίου 2024, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε τρίτα μέρη, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν, να σταματήσουν αμέσως να παρέχουν υλική υποστήριξη στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Στα συμπεράσματά του της 17ης και 18ης Απριλίου 2024, το Συμβούλιο της Ευρώπης επανέλαβε τη δέσμευσή του να λάβει περαιτέρω περιοριστικά μέτρα κατά του Ιράν, ιδίως σε σχέση με τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) και πυραύλους. Τέλος, το Συμβούλιο επανέλαβε ότι η ΕΕ παραμένει πλήρως προσηλωμένη στην προσπάθεια να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της έντασης και την ασφάλεια στην περιοχή.

Στις 14 Μαΐου 2024, το Συμβούλιο διεύρυνε το πεδίο εφαρμογής του πλαισίου της ΕΕ για περιοριστικά μέτρα εν όψει της στρατιωτικής υποστήριξης του Ιράν στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ώστε να καλύψει τόσο τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη όσο και τους πυραύλους, καθώς και την υποστήριξη του ιρανικού προγράμματος drones και πυραύλων για ένοπλες ομάδες και οντότητες στη Μέση Ανατολή και την περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας.

Επιπλέον, το Συμβούλιο απαγόρευσε την εξαγωγή περαιτέρω εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται στην ανάπτυξη και παραγωγή UAV από την ΕΕ στο Ιράν.

Στις 31 Μαΐου και στις 24 Ιουνίου, το Συμβούλιο κατέταξε έξι άτομα και τέσσερις οντότητες στο πλαίσιο αυτό.

Related posts

Δικαστήριο της Μόσχας στέρησε από την δημοσιογράφο Μαρίνα Οβσιάνικοβα τα γονεϊκά δικαιώματα

admin

Σαουδική Αραβία: Συμφωνία μαμούθ 5,6 δισ. δολαρίων με την κινεζική Human Horizons

admin

Η Τουρκία εξαπέλυσε πλήγματα κατά των Κούρδων της Συρίας – Τουλάχιστον δύο νεκροί

admin

Καναδάς: Απροσδόκητη αύξηση των επιτοκίων στο 4,75%

admin

Το Ισραήλ ετοιμάζεται για εκστρατεία στη Γάζα με επιθέσεις από “αέρα, θάλασσα και ξηρά” – Βρέθηκαν πτώματα Ισραηλινών ομήρων

admin

Ουγγαρία: Ο πρόεδρος Σούλιοκ υπέγραψε το πρωτόκολλο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

admin

Γάζα: Στα $18,5 δισ. οι ζημιές από τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις

admin

Ο Επίτροπος Τζεντιλόνι πιστεύει πως θα επιτευχθεί συμφωνία για τους δημοσιονομικούς κανόνες μέχρι το τέλος του έτους

admin

Ουκρανία: Παρατάθηκε ο στρατιωτικός νόμος – Δεν θα διεξαχθούν κοινοβουλευτικές εκλογές τον Οκτώβριο

admin