Image default
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Eurobank: Πώς βελτιώθηκε o δείκτης οικονομικού κλίματος το 2ο τρίμηνο

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) σημείωσε ισχυρή βελτίωση το β’ τρίμηνο 2024, ανακτώντας τις απώλειες του δ’ τριμήνου 2023, ήτοι της περιόδου που χαρακτηρίστηκε από τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας Daniel στη Θεσσαλία (Σεπ-23) και των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή (Οκτ-23), σύμφωνα με τους αναλυτές της Eurobank στο οικονομικό δελτίο “7 Ημέρες Οικονομία”.

Ένας από τους λόγους που ο πραγματικός ρυθμός μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας το 2023 ήταν χαμηλότερος του αναμενομένου, ήταν οι επιπτώσεις από την πλημμύρα Daniel στη Θεσσαλία τον Σεπ-23, σημειώνουν οι αναλυτές.

Η εν λόγω περιφέρεια συνεισφέρει το 16,8% του συνόλου της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας του τομέα της γεωργίας, δασοκομίας και αλιείας στην Ελλάδα.

Από τους 5 επί μέρους δείκτες εμπιστοσύνης που συνθέτουν τον δείκτη οικονομικού κλίματος, 3 ήταν αυτοί που στήριξαν τη βελτίωση που σημείωσε ο γενικός δείκτης το β’ τρίμηνο 2024.

Ο δείκτης εμπιστοσύνης στη βιομηχανία από τις -0,3 μονάδες το α’ τρίμηνο 2024 (αρνητικό ισοζύγιο απαντήσεων) αυξήθηκε στις 3,1 μονάδες το β’ τρίμηνο 2024 (θετικό ισοζύγιο απαντήσεων), ο δείκτης εμπιστοσύνης στις υπηρεσίες ενισχύθηκε ισχυρά στις 49,9 μονάδες από 38,4 το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ ο δείκτης εμπιστοσύνης καταναλωτή βελτιώθηκε στις -42,7 μονάδες από -46,1 μονάδες το α’ τρίμηνο 2024, παραμένοντας ωστόσο σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με το γ’ τρίμηνο 2023.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους 5 επί μέρους δείκτες εμπιστοσύνης, αυτοί των υπηρεσιών και των κατασκευών παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ενίσχυση σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα.

Επιπρόσθετα, οι εν λόγω δύο τομείς πρωταγωνιστούν στη μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία τρίμηνα. Βάσει των στοιχείων των εθνικών λογαριασμών του α’ τριμήνου 2024, ο τομέας των υπηρεσιών στην Ελλάδα συνεισέφερε το 77,6% της συνολικής ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας σε τρέχουσες τιμές (73,2% στην Ευρωζώνη) και ακολούθησαν αυτοί της βιομηχανίας, της γεωργίας, δασοκομίας και αλιείας και των κατασκευών με 15,5%, 4,5% και 2,3% αντίστοιχα (19,5%, 1,7% και 5,6% αντίστοιχα στην Ευρωζώνη).

* Δείτε αναλυτικά στη στήλη “Συνοδευτικό Υλικό”

Related posts

Κέρδισαν το ψηφιακό στοίχημα οι ελληνικές τράπεζες

admin

Muller: Η ΕΚΤ ενδέχεται να αυξήσει το QE όταν τελειώσει το PEPP

admin

Η ΕΚΤ ζητά μόνιμη και άμεση μείωση χρέους στην ευρωζώνη

admin

ΕΚΤ: Πιο χαμηλό πληθωρισμό περιμένουν πλέον οι καταναλωτές

admin

Αναβαθμίζει τις digital υπηρεσίες η Εθνική Τράπεζα

admin

Τράπεζα Πειραιώς: Έκδοση πιστωτικής κάρτας μέσω winbank με δώρα

admin

Πειραιώς: Τέσσερα σχήματα στην επόμενη φάση του project Sunshine

admin

«Ολα καλά στην Credit Suisse» λένε οι Σαουδάραβες μεγαλομέτοχοι της

admin

Αξιολόγηση ανά φάκελο για τα κορωνο-δάνεια

admin