Image default
ΚΟΣΜΟΣ

NYT: Σύμμαχοι του Μπάιντεν συζητούν πώς να τον κάνουν να αποσυρθεί από την κούρσα

Ορισμένοι σύμμαχοι και σύμβουλοι του Τζο Μπάιντεν προσπαθούν να βρουν τρόπους να πείσουν τον πρόεδρο να τερματίσει την προεκλογική του εκστρατεία για την επανεκλογή του, μετέδωσαν οι New York Times, επικαλούμενοι άτομα που έχουν γνώση του ζητήματος.

Μια μικρή ομάδα συμβούλων του Μπάιντεν στην κυβέρνηση και στην προεκλογική του εκστρατεία δήλωσαν ότι πρέπει να πείσουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι δεν μπορεί να κερδίσει τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και ότι ένας άλλος υποψήφιος, όπως η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, θα μπορούσε να νικήσει τον πιθανό υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων, σύμφωνα με το δημοσίευμα. 

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Άντριου Μπέιτς δήλωσε από τη μεριά του μέσω ανάρτησης στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter) ότι το δημοσίευμα των New York Times “δεν είναι αληθές” και ότι η ομάδα του Μπάιντεν “τον υποστηρίζει σθεναρά”.

Παράλληλα, το NBC News μετέδωσε επίσης ότι αρκετοί από τους στενούς συμμάχους του Μπάιντεν λένε ότι πλέον θεωρούν μηδενικές τις πιθανότητες νίκης του τον Νοέμβριο.

“Πρέπει να αποσυρθεί”, δήλωσε χαρακτηριστικά στο NBC ένας αξιωματούχος της προεκλογικής εκστρατείας του Μπάιντεν.

Αυξάνεται η πίεση στον Μπάιντεν να αποσυρθεί

Η πίεση δεν σταματά να εντείνεται για τον Τζο Μπάιντεν: χθες Τετάρτη κλήθηκε, για πρώτη φορά, από γερουσιαστή της παράταξής του να εγκαταλείψει την προσπάθειά του να επανεκλεγεί στην προεδρία στις εκλογές του Νοεμβρίου με αντιμέτωπο τον Ντόναλντ Τραμπ· προηγήθηκε ο αστέρας του Χόλιγουντ Τζορτζ Κλούνι, αντανάκλαση της διάβρωσης της υποστήριξης ακόμα και των πιο πιστών Δημοκρατικών.

Ο γερουσιαστής του Βερμόντ Πίτερ Γουέλς παρότρυνε τον Αμερικανό πρόεδρο να “αποσυρθεί από την κούρσα” για τον Λευκό Οίκο “για το καλό της χώρας”, με άρθρο του που δημοσίευσε η εφημερίδα Washington Post.

Ήταν το πρώτο μέλος του σώματος αυτού του αμερικανικού Κογκρέσου που το έκανε ανοικτά.

Μια ημέρα νωρίτερα συνάδελφός του, ο γερουσιαστής του Κολοράντο Μάικλ Μπένετ, προέβλεψε πως ο κ. Μπάιντεν θα ηττηθεί τον Νοέμβριο και εξέφρασε την ανησυχία πως θα συμπαρασύρει άλλους υποψήφιους των Δημοκρατικών στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν ταυτόχρονα σε κάτι λιγότερο από τέσσερις μήνες.

Ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios ανέφερε χθες πως ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, ο Τσακ Σούμερ, δήλωσε σε ιδιωτικές συζητήσεις του με δωρητές της παράταξής του πως είναι ανοικτός στο ενδεχόμενο να μην είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου του κόμματος στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου ο πρόεδρος Μπάιντεν, παρότι δημόσια διαβεβαιώνει πως είναι “με τον Τζο”. Ωστόσο, ο ενδιαφερόμενος έσπευσε να τονίσει, διαψεύδοντας το ρεπορτάζ, ότι “υποστηρίζω τον πρόεδρο Μπάιντεν και παραμένω δεσμευμένος να εγγυηθώ πως ο Ντόναλντ Τραμπ θα ηττηθεί τον Νοέμβριο”, πράγμα που “έχω ξεκαθαρίσει επανειλημμένα δημόσια και κατ’ ιδίαν”.

Τουλάχιστον εννιά μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, του άλλου σώματος του Κογκρέσου, έχουν επίσης ζητήσει δημόσια ο κ. Μπάιντεν να εγκαταλείψει. Τελευταίος το έκανε ο βετεράνος βουλευτής του Όρεγκον Ερλ Μπλουμενάουερ.

“Αγαπώ τον Τζο Μπάιντεν. Όμως χρειαζόμαστε άλλον υποψήφιο”, τιτλοφόρησε από την πλευρά του άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα New York Times ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και παραγωγός Κλούνι, που δηλώνει “ισόβιος” υποστηρικτής των Δημοκρατικών.

Ο κ. Κλούνι, που χαρακτηρίζει “φίλο” τον πρόεδρο, οργάνωσε στα μέσα Ιουνίου εκδήλωση για τη συγκέντρωση κεφαλαίων υπέρ του. Και “είναι συνταρακτικό που το λέω, όμως ο Τζο Μπάιντεν με τον οποίο βρέθηκα πριν από τρεις εβδομάδες δεν είναι (…) ο Τζο Μπάιντεν του 2010. Ούτε καν ο Τζο Μπάιντεν του 2020. Ήταν ο άνδρας που είδαμε στο ντιμπέιτ” της 27ης Ιουνίου με τον Ντόναλντ Τραμπ, ούτε λίγο ούτε πολύ καταστροφικό για τον Δημοκρατικό.

Εκείνη τη βραδιά ο πρόεδρος, 81 ετών, βρισκόταν σε σύγχυση και φαινόταν τρομερά κουρασμένος.

Ο κ. Κλούνι εκφράστηκε έπειτα από άλλες μορφές του στερεώματος του κινηματογράφου, που ως τώρα προσέφερε αξιοπρόσεκτη υποστήριξη, στα μέσα ενημέρωσης και οικονομική, στον κ. Μπάιντεν.

Το τηλεοπτικό δίκτυο NBC, επικαλούμενο πηγή του στην εκστρατεία του κ. Μπάιντεν, ανέφερε πως η επίπτωση της τηλεμαχίας στη συγκέντρωση κεφαλαίων είναι ήδη “καταστροφική”.

Στο MSNBC, η Νάνσι Πελόζι, η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, που διατηρεί επιρροή, άσκησε επίσης πίεση στον ένοικο του Λευκού Οίκου.

“Επαφίεται στον πρόεδρο να αποφασίσει αν θα είναι υποψήφιος” τον Νοέμβριο με αντίπαλο τον προκάτοχό του, τον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε η κυρία Πελόζι στο τηλεοπτικό δίκτυο που προτιμούν αρκετοί Δημοκρατικοί. Όμως “ο χρόνος πιέζει”, πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος από την πλευρά του θεωρεί το ζήτημα ήδη λήξαν.

Ανέφερε τη Δευτέρα, σε επιστολή προς κοινοβουλευτικούς της παράταξής του, πως είναι “αποφασισμένος” να παραμείνει στην κούρσα.

Ο κ. Μπάιντεν, που εντείνει τις δραστηριότητές του τις τελευταίες ημέρες, στην προσπάθειά του να διασκεδάσει τις ανησυχίες για την ενέργεια και την αντοχή του, εκφράστηκε χθες κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της συνδικαλιστικής συνομοσπονδίας AFL-CIO, της μεγαλύτερης των ΗΠΑ, κατόπιν συμμετείχε στη σύνοδο του NATO στην Ουάσιγκτον.

Δημοσκοπήσεις μετά το ντιμπέιτ του Ιουνίου δείχνουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ διατηρεί ή αυξάνει τη διαφορά από τον Δημοκρατικό αντίπαλό του.

Μελέτη του ινστιτούτου Cook Political Report, βασισμένη σε 21 δημοσκοπήσεις, πιστώνει τον 78χρονο Ρεπουμπλικάνο με το 47% των προθέσεων ψήφου σε εθνικό επίπεδο, έναντι 44% του κ. Μπάιντεν.

Η Κέιτ Μπέντινγκφιλντ, σχολιάστρια του CNN που εργάστηκε στην εκστρατεία του Τζο Μπάιντεν το 2020, τόνισε χθες μέσω X πως η σημερινή ομάδα του προέδρου πρέπει οπωσδήποτε να παρουσιάσει τη “στρατηγική” της, καθώς οι αριθμοί είναι πλέον δυσοίωνοι.

Πληθαίνουν οι φωνές των Δημοκρατικών που καλούν πλέον δημόσια τον Μπάιντεν να εγκαταλείψει την προεδρική κούρσα

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής της Νέας Υόρκης Πατ Ράιαν ένωσε τη φωνή του με τους Δημοκρατικούς που ζητούν πλέον δημόσια από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να αποσυρθεί από την προεδρική κούρσα.

Ο Ράιαν, μιλώντας στους New York Times, ζήτησε από τον Μπάιντεν να παραιτηθεί ως υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές “για το καλό της χώρας”, το όγδοο Δημοκρατικό μέλος του Κογκρέσου που ζητάει δημόσια από τον Μπάιντεν να αποσυρθεί.

“Ο Τραμπ είναι μια υπαρξιακή απειλή για την αμερικανική δημοκρατία. Είναι καθήκον μας να θέσουμε τον ισχυρότερο υποψήφιο εναντίον του”, έγραψε αργότερα με ανάρτηση στο Χ. “Ο Τζο Μπάιντεν είναι πατριώτης, αλλά δεν είναι πλέον ο καλύτερος υποψήφιος για να νικήσει τον Τραμπ”.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ εξέφρασε την έντονη ανησυχία για την προσπάθεια επανεκλογής του προέδρου.

“Έχω μεγάλες ανησυχίες ότι ο Τζο Μπάιντεν μπορεί να κερδίσει αυτόν τον Νοέμβριο και οι ανησυχίες μου προέρχονται από την υπαρξιακή απειλή για τη χώρα αν κερδίσει ο Ντόναλντ Τραμπ. Συνεπώς, νομίζω ότι πρέπει να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα το συντομότερο δυνατό”, τόνισε ο Μπλούμενταλ.

Πριν λίγες ημέρες, ο Αμερικανός βουλευτής Άνταμ Σμιθ, ο ανώτερος Δημοκρατικός στην Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, σε συνέντευξή του στο CNN κάλεσε τον Μπάιντεν να εγκαταλείψει την προεδρική κούρσα.

Διαβάστε ακόμη

Related posts

Ξεκίνησαν οι επαφές του Άντονι Μπλίνκεν στο Πεκίνο

admin

Λίβανος: Πλήθος κόσμου στην κηδεία του Σάλεχ αλ Αρούρι – Κάλεσαν τη Χαμάς να εκδικηθεί

admin

Πρωθυπουργός ιρακινού Κουρδιστάν: Το Ιράν επιτίθεται σε πολίτες, αβάσιμες οι κατηγορίες για “αρχηγείο” της Μοσάντ στην περιοχή

admin

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι σκότωσε 2 Ουκρανούς στρατηγούς και έως 50 αξιωματικούς στην επίθεση στο Κραματόρσκ

admin

Ισραήλ: Διαδηλώσεις για απελευθέρωση των ομήρων και για πρόωρες εκλογές

admin

Τσεχία: Η Ρωσία ενδέχεται να βρίσκεται πίσω από την εμπρηστική επίθεση σε αστικά λεωφορεία

admin

Η Χαμάς ανακοίνωσε τη διακοπή των συνομιλιών με το Ισραήλ

admin

Guardian: Ο Νετανιάχου προσπαθεί να αποφύγει την κατάρρευση του συνασπισμού του

admin

Αυξημένα κόστη για ναυτιλία και ακτοπλοΐα στην Ευρώπη φέρνει η εφαρμογή του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Ρύπων το 2024

admin