Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Τζ. Πάουελ: Το τελικό σημείο της ποσοτικής σύσφιξης είναι ακόμη αβέβαιο

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει “αρκετό δρόμο μπροστά της” για να μειώσει το μέγεθος του ισολογισμού της, ενώ το τελικό σημείο της ποσοτικής σύσφιξης είναι ακόμη αβέβαιο, δήλωσε ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ στην Επιτροπή Οικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων την Τετάρτη.

Η Fed έχει ήδη περικόψει το μέγεθος του χαρτοφυλακίου της κατά περίπου 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε ο Πάουελ, αλλά θα βαδίσει προσεκτικά προς το σημείο τερματισμού, προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν πρόσβαση σε επαρκή αποθέματα.

“Έχουμε σημειώσει αρκετή πρόοδο”, δήλωσε ο Πάουελ, αλλά “αισθανόμαστε ότι έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας”.

Η Fed διόγκωσε τον ισολογισμό της ως απάντηση στην πανδημία COVID-19 για να συμβάλει στην στήριξη της οικονομίας. Επί του παρόντος, αφήνει να ωριμάσουν έως και 25 δισεκατομμύρια δολάρια μηνιαίως από τα χαρτοφυλάκιά της σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα και 35 δισεκατομμύρια δολάρια σε ενυπόθηκους τίτλους.

Ήταν η δεύτερη ημέρα κατάθεσης του Πάουελ ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου, στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας ενημέρωσης του σώματος για τη νομισματική πολιτική.

Όπως συνέβη και κατά την ακρόαση της Τρίτης, όταν και ο Πάουελ κατέθεσε στην Επιτροπή των Τραπεζών της Γερουσίας, οι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες τού απεύθυναν ερωτήσεις σχετικά με τις ρυθμιστικές προτάσεις για τις τράπεζες, οι οποίες έχουν προκαλέσει την αντίδραση του κλάδου και των αξιωματούχων του κόμματος.

Οι Δημοκρατικοί από την πλευρά τους, προσπάθησαν να μεταφέρουν τη συζήτηση σε θέματα όπως οι προτάσεις μιας ομάδας που πρόσκειται στους Ρεπουμπλικάνους για την αναμόρφωση και την πιθανή αποδυνάμωση της Fed.

Ερωτηθείς για τις απόψεις του σχετικά με την τρέχουσα, θεσμοθετημένη από το Κογκρέσο, εντολή της Fed να διατηρεί σταθερές τιμές και πλήρη απασχόληση, ο Πάουελ δήλωσε ότι πιστεύει ότι η τρέχουσα ρύθμιση έχει εξυπηρετήσει καλά το σκοπό της. Ορισμένοι επικριτές της διπλής εντολής θεωρούν ότι η Fed θα πρέπει να εστιάζει μόνο στον πληθωρισμό.

Η διπλή εντολή “ήταν καλό πράγμα”, δήλωσε ο Πάουελ, και δεν εμπόδισε τη Fed να κάνει ό,τι χρειαζόταν για να ανταποκριθεί στην άνοδο των τιμών.

Ερωτηθείς σχετικά με έναν γύρο αλλαγών του 2020 στη στρατηγική νομισματικής πολιτικής της Fed που επέτρεπε υψηλότερο πληθωρισμό για να αντισταθμίσει περιόδους αδύναμου πληθωρισμού, ο Πάουελ είπε ότι αυτό εγκρίθηκε σε μια εποχή που τα χαμηλά επιτόκια φαίνονταν ενδημικά.

Έκτοτε “το ουδέτερο επιτόκιο πρέπει να έχει κινηθεί προς τα πάνω βραχυπρόθεσμα”, είπε ο Πάουελ, σημειώνοντας το “περιοριστικό” επιτόκιο αναφοράς, που έχει οριστεί στο εύρος 5,25% έως 5,5% από τον Ιούλιο του 2023 και χρησιμοποιείται για την ανάσχεση του πληθωρισμού. 

Τα υπόλοιπα σχόλιά του ακολουθούσαν την ακρόαση της Τρίτης στη Γερουσία, δείχνοντας τόσο αυξημένη πίστη στη συνεχή μείωση του πληθωρισμού όσο και αυξανόμενη ευαισθησία σχετικά με τον κίνδυνο να διατηρηθεί η νομισματική πολιτική πολύ σφιχτή για πολύ καιρό και να επιβραδυνθεί η οικονομία περισσότερο από όσο χρειάζεται.

Όπως έκανε και την Τρίτη, ο Πάουελ δήλωσε στα μέλη της Βουλής ότι “περισσότερα καλά στοιχεία” θα ενισχύσουν την υπόθεση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ να μειώσει τα επιτόκια.

Related posts

Τουρκία: Συνάντηση Ερντογάν με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε

admin

Σουδάν: Γιατροί προειδοποιούν για εξάπλωση της χολέρας και του δάγκειου πυρετού

admin

Η Τιφλίδα κατηγορεί την Ουκρανία ότι επιχειρεί να εξαπλώσει τον πόλεμο στη Γεωργία

admin

Ινδονησία: Σεισμός 6,2 Ρίχτερ στις Μολούκες νήσους

admin

Τυνησία: Δικηγόρος οδηγήθηκε στη φυλακή για ένα ειρωνικό σχόλιο στην τηλεόραση

admin

Το Πεντάγωνο γνωρίζει τις αναφορές για την επίθεση κατά αμερικανικού πολεμικού πλοίου στην Ερυθρά Θάλασσα

admin

Βραζιλία: 5 νεκροί, 18 αγνοούμενοι έπειτα από σφοδρές βροχοπτώσεις

admin

Πλήγμα του Ισραήλ σε καταυλισμό προσφύγων στη Λωρίδα της Γάζας: 5 νεκροί

admin

Βόρεια Μακεδονία: Επίσκεψη του πρωθυπουργού του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι

admin