Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Τζ. Πάουελ (Fed): Περισσότερα καλά στοιχεία θα ενισχύσουν τη συζήτηση για μείωση των επιτοκίων

Την υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων τους τελευταίους μήνες, παρά το γεγονός πως ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ παραμένει πάνω από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα υπογράμμισε ο Τζερόμ Πάουελ κατά την κατάθεση του στο Κογκρέσο την Τρίτη. Ο πρόεδρος της Fed συμπλήρωσε μάλιστα πως “περισσότερα καλά στοιχεία θα ενίσχυαν τη συζήτηση για μείωση των επιτοκίων” από πλευράς της κεντρικής τράπεζας.

Τα σχόλια αυτά φαίνεται να δείχνουν μια αυξανόμενη πίστη ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο στόχο της Fed, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Όπως σημειώνεται, η έλλειψη προόδου ως προς αυτή την κατεύθυνση κατά τους πρώτους μήνες του έτους έδωσε τη θέση της μια πρόσφατη βελτίωση που συνέβαλε στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης της Fed ότι οι πιέσεις στις τιμές θα συνεχίσουν να υποχωρούν.

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος της Fed πρόσθεσε πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα ανησυχεί πλέον και για τους κινδύνους που ενέχει για την αγορά εργασίας και την οικονομία η διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα για αρκετό καιρό. 

“Μετά την έλλειψη προόδου ως προς τον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό στις αρχές του τρέχοντος έτους, οι πιο πρόσφατες μηνιαίες μετρήσεις έδειξαν μέτρια βελτίωση”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πάουελ. “Περισσότερα καλά στοιχεία θα ενίσχυαν την πεποίθησή μας ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς το 2%”, είπε.

Υπενθυμίζεται πως η Fed αναμένει την Πέμπτη τα στοιχεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για το μήνα Ιούνιο. 

Την περασμένη Παρασκευή, η έκθεση για την απασχόληση έδειξε ότι τον Ιούνιο προστέθηκαν ακόμη 206.000 θέσεις εργασίας, αλλά με επιβράδυνση της μηνιαίας τάσης και αύξηση του ποσοστού ανεργίας, το οποίο ανέρχεται πλέον στο 4,1%.

Ο Πάουελ σχολίασε πως ακόμα πρόκειται για “χαμηλό επίπεδο”, τονίζοντας ωστόσο πως “υπό το φως της προόδου που έχει σημειωθεί τόσο στη μείωση του πληθωρισμού όσο και στην αγορά εργασίας τα τελευταία δύο χρόνια, ο αυξημένος πληθωρισμός δεν είναι ο μόνος κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε.” Η επιμονή σε μία υπερβολικά σφιχτή πολιτική για πολύ καιρό “θα μπορούσε να αποδυναμώσει αδικαιολόγητα την οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση”, συνέχισε ο Πάουελ, υπονομεύοντας μια περίοδο οικονομικής ανάπτυξης που, όπως είπε, “παραμένει σταθερή” με “ισχυρή” ιδιωτική ζήτηση, βελτιωμένες συνολικές συνθήκες προσφοράς και μια “ανάκαμψη των επενδύσεων σε κατοικίες”.

Τα σχόλια αυτά ενδέχεται να εδραιώσουν τις προσδοκίες για αλλαγή πλεύσης από πλευράς Fed, η οποία θα συνεδριάσει στο τέλος του τρέχοντος μήνα (30-31 Ιουλίου). Οι αναλυτές αναμένουν πως, κατά τη συνεδρίαση, θα ανοίξει τουλάχιστον η πόρτα για πιθανή μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, με τις τωρινές προβλέψεις να τιμολογούν την πιθανότητα αυτή στο 70%.

Κατά την προηγούμενη συνεδρίαση της Fed στις 11-12 Ιουνίου, η μέση πρόβλεψη των 19 αξιωματούχων έκανε λόγο για μία μόνο μείωση του επιτοκίου κατά 0,25% μέχρι το τέλος του έτους, έκτοτε όμως τα στοιχεία για τον πληθωρισμό αποδείχθηκαν “καλύτερα” του αναμενόμενου.

Επίσης, ο δείκτης τιμών καταναλωτή δεν αυξήθηκε καθόλου τον Μάιο, με τους οι αναλυτές να αναμένουν παρόμοια μέτρηση όταν τα νέα στοιχεία ανακοινωθούν την Πέμπτη.

Η κατάθεση του Πάουελ είναι η τελευταία σε έναν εξαμηνιαίο γύρο ακροάσεων σχετικά με τη νομισματική πολιτική, ενώ μετά τις παρατηρήσεις του θα ακολουθήσουν ερωτήσεις από γερουσιαστές. 

Related posts

Πάνω από 15.900 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου

admin

Ο πρώην πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ πέθανε εξαιτίας καρδιακής ανακοπής

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Ενέκρινε νέους κανόνες για αύξηση των σταθμών φόρτισης αυτοκινήτων και καθαρότερα καύσιμα πλοίων

admin

Τηλεφωνική επικοινωνία Μελόνι- Ερντογάν με κύριο θέμα την κρίση στην Μέση Ανατολή

admin

H Ουγγαρία μπλόκαρε την αποδέσμευση στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία από την ΕΕ

admin

Χόλτσμαν (ΕΚΤ): Χρειάζεται και άλλη αύξηση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο

admin

Μπλίνκεν: Το Ιράν και οι οργανώσεις που υποστηρίζει αποτελούν κίνδυνο για την κλιμάκωση της παρούσας πολεμικής κρίσης

admin

Κρεμλίνο: Η επιβολή κατάστασης πολέμου δεν συζητείται επί του παρόντος

admin

Οι Χούθι της Υεμένης ευθύνονται για τους πυραύλους που έπεσαν στην Αίγυπτο, υποστηρίζει το ισραηλινό ΥΠΕΞ

admin