Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Χρηματιστήριο: Οι αγορές μετά την ανατροπή στη Γαλλία- Έξι σενάρια

Χρηματιστήριο: Οι αγορές μετά την ανατροπή στη Γαλλία- Έξι σενάρια

Τελικά όπως συμβαίνει συχνά, η κάλπη στην Γαλλία είχε την δική της ιστορία να πει και  είναι ακόμα στον πρόλογο με άγνωστο επίλογο.

Από τα έως τώρα γνωστά αποτελέσματα, η άτυπη συμφωνία ανακοπής της έλευσης του ακροδεξιού RN επετεύχθη και μάλιστα με ανατροπή, εφόσον, εκτός του ότι δεν πέτυχε απόλυτη πλειοψηφία στη γαλλική εθνοσυνέλευση (289 έδρες ), δεν είχε καν σχετική πλειοψηφία μένοντας στην τρίτη θέση με περίπου 143 έδρες κάτι που καμία δημοσκόπηση δεν προέβλεπε.

Αντ’ αυτού οι Γάλλοι ανέδειξαν πρώτη δύναμη την συμμαχία NFP υπό τον Μελανσόν με περίπου 182 έδρες και δεύτερο (αλλά  όχι καταϊδρωμένο) τον κεντρώο πρόεδρο Μακρόν με 163 έδρες όπου λόγω και του Συντάγματος ( δεν επιτρέπονται νέες εκλογές τους επόμενους 12 μήνες) και της Προεδρικής Δημοκρατίας της χώρας κρατάει τις τύχες και το μέλλον στα χέρια του.

Πολλά τα μηνύματα των εκλογών, κοινωνικά , πολιτικά, θεσμικά κα, αλλά στο παρόν κείμενο θα μας απασχολήσει περισσότερο το οικονομικό αποτύπωμα του εκλογικού αποτελέσματος που σαν τίτλο μπορούμε να βάλουμε το «Αβεβαιότητα», προσθέτοντας ότι και οι τρεις κύριες πολιτικές δυνάμεις μετράνε κέρδη και ζημιές. Το πλέον σημαντικό κατά την άποψή μου είναι ότι ο πρόεδρος Μακρόν παραμένει ζωντανός στις πολιτικές εξελίξεις α. επειδή πέτυχε αποτέλεσμα σημαντικά θετικότερο από ότι όλοι περίμεναν (πρόβλεψη χθεσινή  για 85-125 έδρες) και β. όντας στο κέντρο του πολιτικού φάσματος (και έχοντας όλες τις σχέσεις και επαφές με την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή) μπορεί θεωρητικά να συγκυβερνήσει με οποιονδήποτε από τους άλλους δύο σχηματισμούς ή και με μέρος αυτών.

Αβεβαιότητα οικονομική που προέρχεται σαφώς από την ρευστότητα και τα σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι σχετικά με το ποιος και υπό ποιες προϋποθέσεις θα κυβερνήσει, με πιθανότερα σενάρια τα παρακάτω:

Σενάριο 1: Την εντολή  παίρνει ο 1ος σχηματισμός υπό τον Μελανσόν και με πρωθυπουργό  από τις τάξεις του (που ακόμα δεν έχει προταθεί) δημιουργεί κυβέρνηση μειοψηφίας με αχαρτογράφητο πρόγραμμα (εντελώς διαφορετικό μεταξύ των συνιστωσών όπου για παράδειγμα ο ακραίος Μελανσόν προτείνει αύξηση δαπανών κατά 100 δισ. ενώ οι Σοσιαλιστές είναι πολύ πιο συγκρατημένοι) και πολύ πιθανή σύγκρουση με τον πυρήνα της ΕΕ.

Σενάριο 2: Δημιουργείται κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ του ΝΛΜ και του ΕΜ του Μακρόν που σε έλα τα πιθανά σενάρια δεν φαίνεται να μακροημερεύει.

Σενάριο 3: Δημιουργείται κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ του ΝΛΜ (χωρίς όμως το LFI του Μελανσόν που θεωρείται ακραίο) και του ΕΜ με πιθανή πρωθυπουργό την προερχόμενη από τους Οικολόγους Τοντελιέ, μια ανερχόμενη πολιτικό.

Σενάριο 4: Δημιουργείται κυβέρνηση μειοψηφίας μεταξύ του ΕΜ του Μακρόν και του δεξιού LR όπου και πάλι θα είναι δύσκολη η υπερψήφιση σημαντικών νομοσχεδίων.

Σενάριο 5: Κυβέρνηση 12μήνου (αρχικά) τεχνοκρατών.

Σενάριο 6: Ακυβερνησία που μπορεί να προκύψει σε οποιαδήποτε αποτυχία των παραπάνω σεναρίων.

Όπως γίνεται κατανοητό και παρά την όποια ανακούφιση για την μη επικράτηση του ακροδεξιού  κόμματος, οι επενδυτές  που δεν κοιτάνε χρώμα και δεν έχουν δημοκρατόμετρο, λογικά θα αναλύσουν τα αποτελέσματα κάτω από το πρίσμα της αβεβαιότητας που αναφέραμε και πιθανότατα θα πιέσουν (;) καταστάσεις για να βρεθεί σύντομα λύση, ίσως αρχικά επιτιθέμενοι στις αγορές ομολόγων και συναλλάγματος και ανάλογα με τις εξελίξεις και στις πιο ευάλωτες αγορές μετοχών.

Στα δικά μας και πάντα σε συνάρτηση με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, το ΧΑ μετά από μια θετικότατη εβδομάδα (ΓΔ 2,58%) με εξαιρετικά περιορισμένο όμως τζίρο (στο 50% του μέσου όρου εξαμήνου) προσπαθεί να συντηρήσει το ανοδικό κανάλι χωρίς  όμως σημαντικές πιθανότητες αυτονόμησης.

Από  ειδήσεις του Σαββατοκύριακου συγκαταλέγουμε την ανακοίνωση του ΔΑΑ για την σημαντική ενίσχυση της επιβατικής κίνησης από το εξωτερικό στο Α εξάμηνο που έφτασε στο 19%, δίνοντας έτσι σαφείς ενδείξεις για το πώς θα κινηθεί η τουριστική περίοδος για την χώρα, καθώς και την ενημέρωση από ΜΟΗ & ΤΕΝΕΡΓ για από κοινού δραστηριοποίηση σε υπεράκτια αιολικά πάρκα συνολικής ισχύς 485 MW  στον Έβρο, ενώ σήμερα η ΤΕΝΕΡΓ θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα (0,38/μετοχή).

Τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι η αγορά μετά και το πτωτικό γύρισμα προ δεκαημέρου προς τις 1400 μονάδες, προσπαθεί να προσεγγίσει ξανά την σημαντική αντίσταση των 1452 μονάδων και καθοριστική στην διάσπαση ή μη θα είναι ή αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας που τελευταία έχει απογοητεύσει τους συμμετέχοντες.

Νάσος Κουμέττης
Hellenic Asset Management

* Το κείμενο δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση κατάρτισης επενδυτικής πράξης 

#χρηματιστήριο #Χρηματιστήριο_Αθηνών #Γαλλία #γαλλικές_εκλογές

Related posts

Οι τρεις σημαντικότεροι καταλύτες για τις διεθνείς αγορές το 2024

admin

Optima για Cenergy: Σε τροχιά επίτευξης του στόχου στα EBITDA

admin

Unibios: Στις 12/9 η έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών-Χωρίς επιστροφή κεφαλαίου

admin

Motor Oil: Μειώνει το put option για την Ελλάκτωρ

admin

Χρηματιστήριο: Δύσκολος ο Αύγουστος- Σημείο καμπής οι 1410 μονάδες

admin

Χ.Α.: Ισχυρή αντίσταση επί του παρόντος στις 1.505 μονάδες

admin

Επ. Κεφαλαιαγοράς: «Πράσινο φως» στον εταιρικό μετασχηματισμό της Alpha Trust

admin

Χρηματιστήριο: Στις 1487 µονάδες η σηµαντικότερη αντίσταση πριν τον «άθλο»

admin

Η Mevaco διανέμει καθαρό μέρισμα €0,1425 ανά μετοχή

admin