Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κρίση της «Αυγής»

Η απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη για αναστολή της λειτουργίας του καθημερινού φύλλου της «Αυγής» πυροδότησε αντιδράσεις σε πολλά σημεία και μεριές και όχι μόνον του πολιτικού τόξου.

Αντέδρασαν καταρχάς οι εργαζόμενοι της ιστορικής εφημερίδας με κινητοποιήσεις που και σήμερα είναι σε εξέλιξη. Την Πέμπτη μάλιστα, πριν από τη συνεδρίαση της ΠΓ του κόμματος, βρέθηκαν τετ α τετ με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνοντας τις κόκκινες γραμμές τους – αναμενόταν μάλιστα μετά το πέρας της ΠΓ συνάντηση της ηγεσίας με τους εκπροσώπους του εντύπου (Μορφονιός και Τζίφας).

Μαζί τους η ΕΣΗΕΑ και σωματεία Τύπου. Αλλά και 87 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αναφοράς στον Τσίπρα οι περισσότεροι, που με πρόσφατο κείμενο έθεσαν την αντίρρησή τους για το λουκέτο και μάλιστα υπό τους όρους της νέας ηγεσίας.

Δίπλα σε αυτούς, μπόλικοι δημοσιογράφοι που ανεξαρτήτως της μετέπειτα πολιτικής πορείας τους, αναγνωρίζουν πως η «Αυγή» από την ίδρυσή της υπήρξε πολύτιμη για τη δημοκρατία, τον πλουραλισμό, την ιδεομαχία, τον πολιτισμό. Γενιές βγήκαν από αυτήν, μαθήτευσαν δίπλα σε μεγάλους δημοσιογράφους, γαλουχήθηκαν μορφωτικά από τις σελίδες της, ιερή για τον κόσμο της Αριστεράς.

Είναι αλήθεια αυτό, ακόμη κι όταν έφτασε να είναι εφημερίδα κυβέρνησης.

Δεν έκλεισε ποτέ, λένε με νόημα, μόνον στην τυραννική επταετία της χούντας. Κι όμως η περιδίνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει στο κέντρο της και την «Αυγή». Για τους φιλικούς στην κασσελακική ηγεσία, η αναστολή του καθημερινού φύλλου – χωρίς απολύσεις των εργαζομένων – θα ήταν στο πλαίσιο ενός αναγκαίου εξορθολογισμού.

ΕΞΟΔΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – που είναι ο βασικός μέτοχος της «Αυγής» στο 90% και κάτι για την εταιρεία Αυγή ΑΕ και περίπου 100% στο Κόκκινο (Left media AE), που μάλιστα δεν μπορεί να μεταβιβαστεί ως συχνότητα – είναι πια ένα μεσαίο κόμμα και αυτό αντανακλάται και στα οικονομικά του. Ο ΣΥΡΙΖΑ από τον Γενάρη του 2024 λαμβάνει κρατική χρηματοδότηση – λόγω εκλογικής επίδοσης αλλά και σε συνάρτηση με τα ποσοστά όλων των κομμάτων που έχουν εισέλθει στη Βουλή από τις εθνικές εκλογές του Ιούνη του 2023 –4,5 εκατ. ευρώ (λάμβανε πριν 8 εκατ.).

Αυτό διαμορφώνει μια εσωτερική περιδίνηση και στα κομματικά μισθολόγια και στα λειτουργικά έξοδα και στα ΜΜΕ του.

Την όλη κρίση επέτεινε η κομματική κρίση με την παραίτηση Τσίπρα και την εκλογή Κασσελάκη. Το οργανωτικό κόστος του κόμματος είναι 200 χιλιάδες ευρώ τον μήνα.

Η «Αυγή» σήμερα έχει συνολικά 70 εργαζομένους και από αυτούς οι 30-35 είναι δημοσιογράφοι. Το μισθολογικό κόστος είναι 100 χιλιάδες τον μήνα. Οι διαφωνούντες με το λουκέτο λένε πως στην πραγματικότητα το κόμμα δεν θα γλιτώσει τίποτε με αυτό. Και λένε – με αιχμές προς τον Κασσελάκη – πως είναι μια αμιγώς πολιτική επιλογή που εξυπηρετεί τη νέα εποχή του ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να απαλλαγεί από τα «ιστορικά του βαρίδια» και με τη στήριξη μιας νέας κομματικής βάσης που βλέπει την «Αυγή» ως έντυπο μηδαμινής κυκλοφορίας και ως «φυτώριο αργόσχολων».

ΠΑΛΙΑ ΧΡΩΣΤΟΥΜΕΝΑ.

Είδαμε αυτές τις ημέρες μια σκληρή αντιπαράθεση και στα κοινωνικά δίκτυα και έναν νέο διχασμό στον ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα.

Αποτέλεσμα: μέχρι χθες δεν είχε καταβληθεί το μηνιάτικο Ιουλίου παρά τις διαβεβαιώσεις.

Εδώ προσθέστε πως για ένα μέρος των εργαζομένων στην Αυγή υπάρχουν παλιά χρωστούμενα που μετά τις μειώσεις μισθών που έγιναν το 2017-2018 διατηρούνται ως οφειλές. Η τσιπρική πλευρά ή τα στελέχη που έχουν έλθει σε ρήξη με τον Κασσελάκη υπενθυμίζουν το σχέδιο του 2022 ως απάντηση και λύση.

Τότε, σε επιμέλεια Γιάννη Δρόσου και Λευτέρη Αρβανίτη και υπό την επίβλεψη του τότε οικονομικού διευθυντή του κόμματος Θύμου Γεωργόπουλου (σήμερα είναι σε απόλυτη ρήξη με τον Κασσελάκη και πλέον δεν είναι στο τιμόνι των οικονομικών) παρουσιάστηκε στον Τσίπρα ένα ολιστικό πρόγραμμα που μόνον σε ένα ενδεχόμενο και έσχατο θα είχε το λουκέτο του ημερήσιου φύλλου.

Θα είχαν προηγηθεί άλλα στάδια για τη βιωσιμότητα της «Αυγής». Μια σχεδίαση ενός φύλλου 24 σελίδων καταρχάς. Ενίσχυση κυριακάτικου και με ένθετα ως προσέλκυση διαφήμισης. Ενα πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για δημοσιογράφους που ήταν κοντά στα συντάξιμα χρόνια (αυτό εφαρμόστηκε και εξήλθαν 20 άτομα με ικανοποιητικές απολαβές). Στρατηγική συνδρομών. Μετά ήλθε η παραίτηση Τσίπρα.

Και μια νέα ανακατανομή στο εσωτερικό του κόμματος και του συσχετισμού του.

«Οι ηγεσίες ποτέ δεν είχαν στρατηγική μιντιακή και ποτέ δεν συνέδεσαν ουσιαστικά τα ΜΜΕ μας με τα μέλη μας» λέει παράγοντας της «Αυγής» με γνώση του χώρου. «Αλλο αναδιάρθρωση και άλλο ξαφνικός θάνατος», συμπληρώνει έτερος, που πάντως υπογραμμίζει πως κανένα γλίτωμα κόστους δεν θα γίνει αν το φύλλο κλείσει.

Συμπληρώνει πως για πρώτη φορά έγινε και μεταβολή στο ΔΣ της «Αυγής» – βεβαίως μετά τη διάσπαση που είχε το κόμμα – και πλέον δεν υπάρχει μέλος-εκπρόσωπος των εργαζομένων, κάτι που επίσης είχε πυροδοτήσει μια σκληρή απάντηση από μεριάς των εργαζομένων του εντύπου. Αναμένεται να δούμε αν η ηγεσία Κασσελάκη θα κάνει πίσω – κάτι που ορισμένοι προεξοφλούν – ή θα ολοκληρώσει το σχέδιο για τη νέα εποχή χωρίς καθημερινή «Αυγή».

Related posts

Νίκος Ανδρουλάκης: Δεν είχε προσωπικό χαρακτήρα η απόφαση για Καστανίδη

admin

Η συμφωνία Λιβάνου – Ισραήλ πρότυπο και για μια συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας

admin

Ελληνοτουρκικά: Απειλή Ακάρ για το Καστελόριζο -«Αν θέλει ο Θεός, θα έρθουμε»

admin

Η απογραφή άνοιξε μέτωπο Σκοπίων – Τιράνων

admin

Μητσοτάκης: Στα ΗΑΕ ο πρωθυπουργός – Υπογραφή σημαντικών οικονομικών συμφωνιών

admin

Μητσοτάκης για ΑΤ Ομόνοιας: Κάθε κατάχρηση οργάνου της τάξης θα τιμωρείται αυστηρά – Τι είπε για τα περιστατικά βίας

admin

Πρώτη δημόσια εμφάνιση της Ομπρέλας μετά την αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ

admin

Live: Έκλεισαν οι κάλπες στον ΣΥΡΙΖΑ – Υπάρχει σαφές προβάδισμα;

admin

Συνάντηση Μητσοτάκη με μέλη του ΣΕΤΕ: Προανήγγειλε παρεμβάσεις για τους εργαζόμενους στον τουρισμό

admin