Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τράπεζες και διυλιστήρια χάλασαν το «πάρτι» της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Σε μία συνεδρίαση, όπου δέσποσε η ιστορική συμφωνία της

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

με τη

Masdar

για την

πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

, οι πωλητές κατάφεραν την επισκιάσουν, βάζοντας στο στόχαστρο τις μετοχές των τραπεζών και των διυλιστηρίων. Με αυτό τον τρόπο μπήκε «φρένο» στο διήμερο ανοδικό σερί του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το οποίο κατάφερε ωστόσο να διατηρηθεί πάνω από τις 1.420 μονάδες.


Πιο αναλυτικά, στη συνεδρίαση της Πέμπτης (20/6) ο

Γενικός Δείκτης

υποχώρησε κατά 4,49 μονάδες ή -0,31% και έκλεισε στις 1.421,71 μονάδες. Έντονο το στοιχείο της μεταβλητότητας, καθώς ο ΓΔ κινήθηκε σε ένα εύρος 23,13 μονάδων. Υψηλό ημέρας οι 1.434,66 μονάδες και χαμηλό ημέρας οι 1.411,53 μονάδες. Με μία συνεδρίαση να απομένει για να ολοκληρωθεί η εβδομάδα, το Χ.Α. ενισχύεται κατά 1,05% σε σύγκριση με το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής (1.406,91 μονάδες).





Με «όχημα» το ηχηρό deal που ανακοινώθηκε σήμερα το πρωί, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ξεχώρισε με κέρδη άνω του 1%, «αγγίζοντας» ενδοσυνεδριακά ακόμη και τα 17 ευρώ, που αποτελούν υψηλό 24ετίας. Πιο ήπια η άνοδος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η οποία μείωσε την «ψαλίδα» της τρέχουσας τιμής και της τιμής του deal (20 ευρώ). Αμέσως έσπευσαν οι χρηματιστηριακές να αναβαθμίσουν της τιμές-στόχους για τα δύο «χαρτιά», με την Axia να τοποθετεί τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 24,8 ευρώ, με περιθώριο ανόδου σχεδόν 20%. Δυναμική ήταν επίσης η άνοδος της ΔΕΗ.


Από την άλλη πλευρά, οι μετοχές της Motor Oil και της HELLENiQ ENERGY, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλλει προσωρινή συνεισφορά αλληλεγγύης 33% στις εταιρείες διύλισης. Στο «κόκκινο» και οι τραπεζικές μετοχές, οι οποίες λόγω της βαρύτητάς τους, δεν άφησαν κανένα περιθώριο ανοδικής αντίδρασης στο ταμπλό. Ισχυρές οι απώλειες για όλες τις συστημικές, πλην της Eurobank.






Στο κάδρο το upgrade του MSCI




Τα αποτελέσματα της ετήσιας επισκόπησης για την ταξινόμηση των αγορών (Annual Market Classification Review) ανακοινώνει σήμερα ο MSCI, με έμφαση στο εάν η Ελλάδα θα τοποθετηθεί σε λίστα παρακολούθησης για πιθανή μετάταξή της στις αναπτυγμένες (developed) αγορές. Σε περίπτωση που το Χ.Α. ενταχθεί σε watchlist, θα μεσολαβήσουν περίπου 1,5 με 2 χρόνια (τέλη 2025 με αρχές 2026) για την τελική αναβάθμισή του στις ώριμες αγορές. Παρόμοια διαδικασία θα ακολουθήσουν και άλλοι index providers, με τον FTSE και τον Stoxx να παίρνουν σειρά το γ’ τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με την Eurobank Equities. Υπενθυμίζεται ότι το Χ.Α. είναι η μοναδική αγορά στην ευρωζώνη που παραμένει αναδυόμενη (emerging).


Παράλληλα, το Χρηματιστήριο Αθηνών γιόρτασε σήμερα τη μεγαλύτερη ενεργειακή συναλλαγή που έγινε ποτέ στην ιστορία του, καθώς η Masdar, ηγέτιδα δύναμη στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα ΗΑΕ, εξαγοράζει την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Πρόκειται επίσης για ένα από τα πιο ηχηρά deals στον τομέα των - σε επίπεδο ΕΕ. Αρχικά αποκτά το 67% των μετοχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και στη συνέχεια θα εκκινήσει υποχρεωτική δημόσια πρόταση για την εξαγορά και του 100%.





Στα 20 ευρώ ανά μετοχή το τίμημα, με premium περίπου 4% σε σύγκριση με το χθεσινό κλείσιμο (19,18 ευρώ). Στα 2,4 δισ. ευρώ η συνολική αποτίμηση της εξαγοράς και στα 3,2 δισ. ευρώ το enterprise value. Σήμερα είναι επίσης προγραμματισμένη η ετήσια γενική συνέλευση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, όπου οι μέτοχοι αναμένεται να εγκρίνουν την πληρωμή μερίσματος ύψους 0,38 ευρώ ανά μετοχή.






Η εικόνα στις διεθνείς αγορές






Κέρδη σήμερα για τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Ξεχωρίζουν ο ιταλικός FTSE MIB ( 1,3%) και ο γαλλικός CAC 40 ( 1,1%). Η προσοχή των επενδυτών ήταν στραμμένη στην ετυμηγορία της Τράπεζας της Αγγλίας, η οποία κράτησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 5,25%, παρά την υποχώρηση του βρετανικού πληθωρισμού στο 2%, που αποτελεί τον επίσημο στόχο της BoE. Μεικτές τάσεις κυριάρχησαν στις ασιατικές αγορές, με τους επενδυτές να υιοθετούν στάση αναμονής μετά την απόφαση της Κίνας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού.


Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο

--.gr








Related posts

Δώρο Χριστουγέννων – Επιδόματα: Πώς θα υπολογίσετε το ποσό που θα λάβετε – Αναλυτικός οδηγός

admin

120 δόσεις: Νέα ευκαιρία για επανένταξη – Για ποιους παρατείνεται η ισχύς της ασφαλιστικής ικανότητας

admin

Ευρωζώνη: Στο 5,8% ο πληθωρισμός το Φεβρουάριο – Στο 6,3% στην Ελλάδα

admin

Wall Street: Απώλειες λόγω Τραμπ

admin

Δώρο Χριστουγέννων: Στο ΦΕΚ όλα τα μέτρα – Οι υπόχρεοι και ο χρόνος καταβολής

admin

Σύμβαση Παραχώρησης και δεκαπενταετής άδεια για την ΟΠΑΠ Κύπρου

admin

Τράπεζα της Ελλάδας: Άνοδος 6% της χρήσης των καρτών πληρωμής το 2021

admin

Σκρέκας: «Κάποια μέτρα θα τα διατηρήσουμε μέχρι να δούμε τον πληθωρισμό να μειώνεται»

admin

Σταϊκούρας για προβλέψεις Κομισιόν: Η ελληνική οικονομία επιδεικνύει ανθεκτικότητα

admin