Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ-Λίβανος: Χορογραφία κλιμάκωσης της σύγκρουσης

Του Κώστα Ράπτη

Πού τελειώνουν οι κομπασμοί και πού αρχίζουν οι πραγματικές απειλές; Τα μηνύματα που ανταλλάσσονται τα τελευταία 24ωρα μεταξύ του Ισραήλ και της οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου, ενώ περιοδεύει στην περιοχή ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος Έιμος Χόκστιν, παραπέμπουν σε πραγματικό κίνδυνο κλιμάκωσης της σύγκρουσης των δύο πλευρών, ακόμη και αν αφαιρέσουμε το απαραίτητο επικοινωνιακό “περιτύλιγμα”.

“Είμαστε πολύ κοντά στη στιγμή που θα αποφασίσουμε να αλλάξουμε τους κανόνες του παιχνιδιού απέναντι στη Χεζμπολάχ και στον Λίβανο. Σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, η Χεζμπολάχ θα καταστραφεί και ο Λίβανος θα πληγεί σκληρά”, αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Ισραέλ Κατς που εκδόθηκε το βράδυ της Τρίτης. Είχε προηγηθεί ανακοίνωση των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ ότι η στρατιωτική ηγεσία ενέκρινε τα επιχειρησιακά σχέδια για μια επίθεση στον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένης της “επιτάχυνσης της ετοιμότητας των δυνάμεων στο πεδίο”.

Δεν είναι τυχαίο, ωστόσο, ότι των προειδοποιήσεων αυτών είχε προηγηθεί μια επίδειξη δύναμης της Χεζμπολλάχ, από αυτές των οποίων τη βαρύτητα αντιλαμβάνονται περισσότερο οι ενδιαφερόμενοι παρά το διεθνές ακροατήριο.

Η σιιτική οργάνωση δημοσιοποίησε βίντεο διάρκειας εννιάμιση λεπτών με πλάνα τραβηγμένα από drone το οποίο, διαφεύγοντας του αντιαεροπορικού “Σιδερένιου Θόλου” του Ισραήλ, πέταξε πάνω από το λιμάνι της Χάιφα και σειρά ευαίσθητων εγκαταστάσεων, σε βάθος περίπου τριάντα χιλιομέτρων από τα σύνορα εντός της ισραηλινής επικράτειας.

Αδιευκρίνιστο παραμένει αν το εν λόγω drone εξαπολύθηκε από την ξηρά ή τη θάλασσα, ωστόσο το συγκεκριμένο (επαγγελματικής ποιότητας) βίντεο καταδεικνύει τη δεξιότητα της Χεζμπολλάχ στη συγκέντρωση πληροφοριών και τη διεξαγωγή ψυχολογικών επιχειρήσεων. Πηγές προσκείμενες στην οργάνωση το χαρακτήρισαν “μήνυμα αποτροπής”.

Την περασμένη εβδομάδα η Χεζμπολάχ είχε εκτοξεύσει εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ρουκέτες, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 200 σε μία μόνο ημέρα, μετά τη δολοφονία του διοικητή της νότιας πτέρυγάς της, Τάλιμπ Σάμι Αμπντάλλα, ενώ ο ισραηλινός στρατός απάντησε αναλόγως. Ωστόσο το σαββατοκύριακο επικράτησε ηρεμία, καθώς η λιβανική οργάνωση διέκοψε τα πλήγματα εναντίον ισραηλινών στόχων, λόγω της μουσουλμανικής εορτής του Έιντ ελ-Άδα, με το Ισραήλ να ξανανοίγει δριμύτερο τον κύκλο των συγκρούσεων τη Δευτέρα, δολοφονώντας το στέλεχος της Χεζμπολλάχ Μοχάμεντ Μοσταφά Αγιούμπ στην περιοχή της Τύρου.

(Δημοσίευμα της Yedioth Ahronoth υποστηρίζει ότι το Ιράν προειδοποίησε με ειδικό απεσταλμένο της Χεζμπολλάχ, ότι ο ίδιος ο ηγέτης της, Χασάν Νασράλα, θα μπορούσε να βρεθεί στο στόχαστρο δολοφονικής επιχείρησης του Ισραήλ).

Την ίδια ημέρα βρέθηκε στο Ισραήλ για επαφές ο Έιμος Χόκστιν, ο οποίος, σύμφωνα με την Haaretz, προειδοποίησε ότι τυχόν κλιμάκωση στο “βόρειο μέτωπο” θα μπορούσε να επιφέρει άμεση εμπλοκή του Ιράν.

Tην επομένη συναντήθηκε στη Βηρυτό με τον αρχηγό του στρατού, στρατηγό Ζόζεφ Αούν, τον προσωρινό πρωθυπουργό Νατζίμπ Μίκατι και μέσω τρίτων με τον (σύμμαχο της Χεζμπολλάχ) πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι.

Βασική επιδίωξη του Χόκστιν είναι η επιστροφή σε ένα προηγούμενο status, όπου οι μονάδες αιχμής της Χεζμπολλάχ θα αποσυρθούν πέρα από τον ποταμό Λιτάνι (τριάντα χιλιόμετρα βορείως των συνόρων). Σε αντίστοιχη κατεύθυνση δραστηριοποιείται και η γαλλική διπλωματία, την οποία όμως η Χεζμπολλάχ απαξιώνει ως μεσολαβητή.

Από τους Λιβανέζους συνομιλητές του, ο Αμερικανός απεσταλμένος άκουσε μια κοινή τοποθέτηση: ο Λίβανος δεν θέλει πόλεμο και η Χεζμπολάχ δίνει τη μάχη σύμφωνα με σαφείς κανόνες και κανονισμούς και αποφεύγει να επιτίθεται σε αμάχους στο Ισραήλ, παρόλο που ο εχθρός επιτίθεται στους Λιβανέζους πολίτες.

Μετά τις 7 Οκτωβρίου έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 473 άνθρωποι στον Λίβανο, στην πλειονότητά τους μαχητές της Χεζμπολάχ, αλλά και 92 πολίτες, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, ενώ από ισραηλινής πλευράς έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 15 στρατιώτες και 11 πολίτες.

“Περνάμε επικίνδυνες και κρίσιμες στιγμές και εργαζόμαστε μαζί για να βρούμε τρόπους φτάσουμε σε ένα σημείο όπου θα αποτρέψουμε περαιτέρω κλιμάκωση. Η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ διήρκεσε αρκετά. Είναι προς το συμφέρον όλων η σύγκρουση να επιλυθεί γρήγορα και διπλωματικά”, ήταν το σχόλιο του Χόκστιν μετά την συνάντηση με τον Μίκατι. Ο Αμερικανός απεσταλμένος δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει και την τραγική κατάσταση της οικονομίας του Λιβάνου.

Ωστόσο, ο Χόκστιν έχει επωμιστεί μία mission impossible. Επιχειρεί να αποτρέψει, προς όφελος της περιφερειακής σταθερότητας και πρωτίστως του Ισραήλ, μία κλιμάκωση την οποία η ίδια η ηγεσία του εβραϊκού κράτους δηλώνει ότι την θεωρεί ευκταία και περίπου αναπότρεπτη. Γνωρίζει επίσης, ο Αμερικανός απεσταλμένος ότι η υποχώρηση της ένοπλης δραστηριότητας της Χεζμπολλάχ συναρτάται άμεσα με την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα, η οποία δεν προβλέπεται να προκύψει πριν την παρέλευση δύο-τριών εβδομάδων, ώστε να έχει ολοκληρωθεί, όπως και αν το αντιλαμβάνεται αυτό η ισραηλινή ηγεσία, η επιχείρηση στη Ράφα.

Μετά την αποχώρηση των Μπένι Γκαντς και Γκάμπι Έιζενκοτ και την διάλυση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου αισθάνεται αρκετά ισχυρός για να επιμείνει στην αδιάλλακτη γραμμή, μολονότι οι στρατηγοί του επιμένουν ότι τα όσα συμβαίνουν στα βόρεια σύνορα (από τα οποία έχουν απομακρυνθεί δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινών πολιτών) αποτελούν πλέον μεγαλύτερη προτεραιότητα. 

Related posts

Ζελένσκι: Ζητά διεθνή ειρηνευτική σύνοδο στην Ελβετία χωρίς τη Ρωσία

admin

Βρετανία: Έφηβοι εργάζονται παρανόμως ως διανομείς στο Ηνωμένο Βασίλειο

admin

Καναδάς: Απεργία ξεκίνησαν σχεδόν 4.300 εργαζόμενοι στη General Motors

admin

Η Βουλγαρία “βλέπει” απροσδόκητη ανάπτυξη στην προσφορά και παραγωγή ρομπότ

admin

Ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή η εκτόξευση του ρωσικού διαστημοπλοίου Soyuz MS-25

admin

Ισραήλ: Υπό πίεση βρίσκεται η κυβέρνηση, από τις οικογένειες των ομήρων που έφτασαν στην Ιερουσαλήμ, ζητώντας απαντήσεις

admin

Συρία: Εννέα στρατιώτες νεκροί από επίθεση τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους

admin

Στο Κάιρο αντιπροσωπεία της Χαμάς – Συνομιλίες με τους διαμεσολαβητές για κατάπαυση του πυρός

admin

ΗΠΑ: Σε χαμηλά πέντε εβδομάδων οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

admin