Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Τα σενάρια των ευρωεκλογών, που δεν θέλει να…δει το Χρηματιστήριο

Τα σενάρια των ευρωεκλογών, που δεν θέλει να...δει το Χρηματιστήριο

Παρά την πολύ θετική χθεσινή της εικόνα στο πρώτο μισό της χθεσινής (6/6) συνεδρίασης, η αγορά δεν κατάφερε να κλείσει στα υψηλά της (ΓΔ κλείσιμο 1452 0,6%, υψηλό ημέρας 1463) και έτσι κατέστη εξόχως σημαντική η σημερινή (7/6) συνεδρίαση για να δείξει αν έχει τις δυνατότητες να καλύψει το μηνιαίο σημείο καμπής που περνάει από τις 1455 μονάδες.

Ο κλάδος που πρωταγωνίστησε – όπως άλλωστε αναμενόταν – ήταν ο τραπεζικός ΔΤΡ 1274 1,6%, ο οποίος επηρεάζεται ουσιαστικά και άμεσα από τις κινήσεις της ΕΚΤ η οποία να θυμίσουμε ότι χθες μετά από πέντε χρόνια και δέκα αυξήσεις επιτοκίων , μείωσε τα επιτόκια του ευρώ κατά 0,25% στο 3,75%.

Βέβαια, οι ανακοινώσεις των αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας ιδιαίτερα στο σκέλος του πληθωρισμού, δεν καθυσύχασαν τις αγορές για την πιθαναλογούμενη συνέχιση μείωσης επιτοκίων (η αγορά προεξοφλούσε άλλες δύο μειώσεις μέσα στην χρονιά), σε βαθμό που κάποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι η δήλωση Lagarde δεν αποκλείει και μελλοντικές αυξήσεις (!) στο ίδιο μήκος κύματος με τις δηλώσεις της Fed.

Εξαιτίας αυτών των δηλώσεων οι αγορές δεν κράτησαν τα χθεσινά υψηλά τους και είναι βέβαιο ότι η σημερινή συνεδρίαση θα δείξει μια περισσότερο καθαρή εικόνα για τυχόν επανατιμολόγηση στις τιμές των μετοχών με τα νέα δεδομένα.

Σε ό,τι αφορά στο ΧΑ, η χθεσινή συνεδρίαση είχε θετικά και λιγότερα θετικά σημεία. Στα θετικά συγκαταλέγουμε την αύξηση των συναλλαγών στα 127 εκατ σε ανοδική συνεδρίαση, τα δυναμικά κλεισίματα σε ΜΟΗ 2,5% / ΕΛΠΕ 2,1% / ΤΕΝΕΡΓ 18,82 1,8% / Cenergy 9,16 1,5%, καθώς και την υπέρβαση του ΔΤΡ των 1250 μονάδων.

Στα αρνητικά πρέπει να παρατηρήσουμε το κλείσιμο της αγοράς στα χαμηλά ημέρας, το ενδοσυνεδριακό πτωτικό γύρισμα σε τίτλους που είχαν λόγους να κινηθούν ανοδικά (ΜΥΤΙΛ ΓΣ / ΕΛΛΑΚΤΩΡ αποτελέσματα / ΛΑΜΔΑ δημοσιεύσεις) ή ακόμα και της ΕΤΕ με υψηλό στα 8,20 και κλείσιμο στα 8,02. Σε ότι αφορά τον ΜΥΤΙΛ ή καλύτερα – για να το συνηθίζουμε – Metlen, ο Ε.Μυτιληναίος σε δηλώσεις του στην Telegraph έκανε σαφές ότι ο όμιλος ετοιμάζεται να μπει στην λιανική αγορά ρεύματος της Μ.Βρετανίας, μεγάλη πρόκληση αλλά και τεράστια αγορά.

Τι περιμένουμε

Σε μακροοικονομικό επίπεδο περιμένουμε το μεσημέρι τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ 1ου τριμήνου (μέση εκτίμηση 1,2%), ενώ χθες δημοσιεύτηκε η αίτηση της χώρας για την εκταμίευση επιπλέον 1 δις από το ΤΑ (υπενθυμίζουμε ότι η χώρα έχει ήδη λάβει περίπου 14,4 δις σε μορφή επιδοτήσεων και χορηγήσεων).

Για να μην το ξεχάσουμε, την Κυριακή έχουμε ευρωεκλογές και παρά το ότι όλα δείχνουν ότι νικητής θα είναι η αποχή (αναμένεται πάνω από 55%), σε ότι αφορά στο χρηματιστήριο και επειδή είναι γνωστό ότι η αγορά θέλει συνέχεια στην κυβερνησιμότητα και δεν τις αρέσουν οι αλλαγές (ειδικά προς το λαϊκότερο) έχουν κυκλοφορήσει διάφορες εκτιμήσεις / προβλέψεις για το πώς θα επηρεαστεί η αγορά ανάλογα με τα αποτελέσματα των εκλογών.

Περιληπτικά, λοιπόν σημειώνουμε ότι η αγορά δεν πρόκειται να επηρεαστεί αν η ΝΔ έχει ένα ποσοστό γύρω από το 32% ( -1%), ο ΣΥΡΙΖΑ γύρω στο 16%( -1%) και το ΠΑΣΟΚ γύρω στο 13%( -1%).

Αρνητική εξέλιξη για τις μετοχές μπορεί να δούμε στα παρακάτω ενδεχόμενα:

  1. Αν η ΝΔ πέσει κάτω από το 30%,
  2. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ πάρει πάνω από 18% ή/και
  3. Αν ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΣΟΚ αθροίζουν ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό της ΝΔ (πχ 31%)

Με βάση τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι τα αποτελέσματα δεν προβλέπεται να δώσουν ώθηση στην αγορά, η οποία προεξοφλεί ουσιαστικά τις βασικές εκτιμήσεις και υπάρχει ένα down side risk σε περίπτωση που τα τελικά νούμερα κινηθούν έξω από αυτά των δημοσκοπήσεων.

Τέλος να αναφέρουμε ότι αμετάβλητες έκλεισαν οι αμερικάνικες αγορές , ενώ ήρεμα ξεκινούν τόσο τα futures στις ΗΠΑ όσο και οι ευρωπαικές αγορές .

Σημείο καμπής (daily pivot) για το ΧΑ οι 1456 μονάδες, στήριξης οι 1445 και αντίστασης το χθεσινό υψηλό στις 1463.

Νάσος Κουμέττης
Hellenic Asset Management

* Το κείμενο δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση κατάρτισης επενδυτικής πράξης
#ευρωεκλογές #αποτέλεσμα #ΧΑ #εκλογές #χρηματιστήριο #Ταμπλό #μετοχές

Related posts

Trade Estates: Στην τελική ευθεία για το ΧΑ-Το μήνυμα Φουρλή

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ισχυρή αντίσταση για τον ΓΔ οι 1434-1436 μονάδες

admin

Συγκροτήθηκαν σε σώμα το ΔΣ και οι επιτροπές της Aegean

admin

ΚΛΜ: Στο 87,729% το ποσοστό της Intracom Properties

admin

Logismos: Σημαντική άνοδος σε τζίρο και EBITDA στο γ’ τρίμηνο

admin

Intralot: Πώς μοίρασε ο Σωκράτης Κόκκαλης τα δικαιώματα στην ΑΜΚ

admin

Πλαστικά Θράκης: Αγορά ιδίων μετοχών αξίας 5.787 ευρώ

admin

XA:Η παραβίαση των 1463 µονάδων αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόµενα

admin

Πειραιώς για MIG: Δύο εβδομάδες παράταση στη Δημόσια πρόταση

admin