Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Κατάρ: Η Χαμάς “δεν έχει απαντήσει ακόμη” στην τελευταία πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 23.25

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ Ματζέντ Αλ-Ανσαρί δήλωσε την Πέμπτη ότι η Χαμάς δεν έχει ακόμη παραδώσει την απάντησή της στην τελευταία πρόταση κατάπαυσης του πυρός στους μεσολαβητές και τη μελετά ακόμη.

Πρόσθεσε δε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ότι οι μεσολαβητικές προσπάθειες του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ συνεχίζονται.

Νωρίτερα, δύο αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας δήλωσαν ότι οι συνομιλίες με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στον πόλεμο της Γάζας συνεχίζονταν, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν σημάδια προόδου.

Οι συνομιλίες ξεκίνησαν την Τετάρτη, όταν ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς συναντήθηκε με ανώτερους αξιωματούχους από το Κατάρ και την Αίγυπτο στη Ντόχα για να συζητήσουν μια πρόταση που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενέκρινε δημόσια την περασμένη εβδομάδα. Ο Μπάιντεν χαρακτήρισε το σχέδιο τριών φάσεων ως ισραηλινή πρωτοβουλία.

Την Τετάρτη, σε ένα προφανές πλήγμα στην πρόταση εκεχειρίας που διαφημίζει ο Μπάιντεν, ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε είπε ότι η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση θα απαιτήσει μόνιμο τέλος του πολέμου στη Γάζα και την αποχώρηση του Ισραήλ ως μέρος ενός σχεδίου κατάπαυσης του πυρός.

Μετά από μια σύντομη εβδομαδιαία εκεχειρία τον Νοέμβριο, όλες οι απόπειρες να διευθετηθεί εκεχειρία έχουν αποτύχει, με τη Χαμάς να επιμένει στο αίτημά της για οριστικό τερματισμό της σύγκρουσης, ενώ το Ισραήλ δηλώνει ότι είναι έτοιμο να συζητήσει μόνο προσωρινές παύσεις πυρός μέχρι να ηττηθεί οριστικά η ισλαμιστική οργάνωση.

Ο πόλεμος ξεκίνησε μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου,  κατά την οποία οι ένοπλοι της οργάνωσης σκότωσαν περίπου 1.200 ανθρώπους και αιχμαλώτισαν περισσότερους από 250 ομήρους, σύμφωνα με ισραηλινούς υπολογισμούς.

Related posts

Λουκασένκο: “Έχω δικαίωμα βέτο στη χρήση ρωσικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία”

admin

Το Ισραήλ κατηγορεί το Ιράν για το σαμποτάζ στους σιδηροδρόμους στη Γαλλία

admin

Φον Ντερ Λάιεν: Να χρησιμοποιήσουμε τα κέρδη από τα παγωμένα ρωσικά assets για ενίσχυση του ουκρανικού στρατού

admin

Τηλεφωνική συνομιλία του Ρώσου ΥΦΥΠΕΞ Βερσίνιν και του Τούρκου ομολόγου για τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας

admin

“Είμαστε πολύ μακριά από μια πραγματική διεύρυνση της ΕΕ” με την Ουκρανία, δηλώνει ο Μακρόν

admin

Νέα Ζηλανδία: Το κεντροδεξιό Εθνικό Κόμμα κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές με ποσοστό 40%

admin

Στους 10 έφτασαν οι νεκροί από το ρωσικό πλήγμα στην Οδησσό

admin

ΗΠΑ και Ουκρανία υπογράφουν νέα συμφωνία για θέματα ασφαλείας

admin

Πούτιν: Πλήγματα της Ουκρανίας σε ρωσικά εδάφη με δυτικά όπλα θα σημαίνει πόλεμο του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία

admin