Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Δεν απομακρύνθηκε από τα ρεκόρ – Κρατά επαφή με τις 1.500 μονάδες

Διάλειμμα από τις «πτήσεις» στα πολυετή υψηλά επίπεδα έκανε σήμερα (16/5) η Λεωφόρος Αθηνών, καθώς συντονίστηκε με το ανάλογο κλίμα ήπιας υποχώρησης που επικρατεί στις διεθνείς αγορές.


Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Πέμπτης ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πτώση 1,94 μονάδων ή -0,13% και έκλεισε στις 1.491,71 μονάδες. Κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 10 μονάδων και συγκεκριμένα από τις 1.487,12 (χαμηλό ημέρας) έως τις 1.497,35 μονάδες (υψηλό ημέρας).





Σε απόσταση βολής παραμένει το ιστορικό ορόσημο των 1.500 μονάδων, με τον ΓΔ να ενισχύεται κατά 15,36% φέτος. Μετά το ρεκόρ 13ετίας των 1.493,65 μονάδων που σημειώθηκε χθες, το αμέσως επόμενο υψηλότερο κλείσιμο εντοπίζεται στις 1.531,04 μονάδες (13 Απριλίου 2011).


Την τιμητική τους είχαν σήμερα οι μετοχές της Alpha Bank και της Εθνικής Τράπεζας. Η πρώτη «σκαρφάλωσε» πάνω από 1% με ώθηση από τα ισχυρά αποτελέσματα α’ τριμήνου, ενώ η ΕΤΕ οπισθοχώρησε κατά περίπου -1,7%, σε μία εύλογη κίνηση μιας και είχε προηγηθεί η «ανάβαση» στα 8,5 ευρώ (υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Δεκεμβρίου 2015).





Οι ελπίδες των traders έχουν αναπτερωθεί σχετικά με τις μειώσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, μετά την επιβράδυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Στο εσωτερικό, οι επενδυτές εστιάζουν στα αποτελέσματα α’ τριμήνου των εισηγμένων, τα οποία μέχρι στιγμής -όσα έχουν ανακοινωθεί- είναι καλύτερα των εκτιμήσεων.


Ευεργετικά λειτουργούν για τις τραπεζικές μετοχές οι πληροφορίες ότι ο εποπτικός μηχανισμός (SSM) θα ανάψει το «πράσινο φως» στην επανέναρξη των διανομών μερισμάτων. Τα μηνύματα που φτάνουν από την Φρανκφούρτη είναι ότι θα εγκριθούν μάλιστα στα ποσοστά που ζήτησαν οι συστημικές τράπεζες.





Η ελεγχόμενη διόρθωση στις δύο πρώτες ημέρες της τρέχουσας εβδομάδας έδωσε την ευκαιρία στους επενδυτές να τοποθετηθούν με μεγαλύτερη δυναμική, καθώς είχαν πάρει τις απαραίτητες «ανάσες». Η αισιοδοξία για νέες υπερβάσεις έγκειται στο γεγονός ότι οι περισσότερες ελληνικές μετοχές διαπραγματεύονται με σημαντικό discount έναντι των αντίστοιχων ευρωπαϊκών. Γι’ αυτό άλλωστε οι αναλυτές αναβαθμίζουν συνεχώς τις τιμές-στόχους.






Τι ακολουθεί μετά την Alpha Bank

Σημαντική μέρα ήταν η σημερινή στο πεδίο των εταιρικών αποτελεσμάτων. Η Alpha Bank ανακοίνωσε τα τριμηνιαία οικονομικά μεγέθη της πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Χ.Α., με τα καθαρά κέρδη της να ανέρχονται στα 211,1 εκατ. ευρώ, στο υψηλότερο επίπεδο μετά την οικονομική κρίση, σημειώνοντας αύξηση κατά 75% σε τριμηνιαία βάση ή 89,9% σε ετήσια. Επιπλέον, αποφάσισε τη διανομή 122 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 50% θα διατεθεί με τη μορφή μερίσματος και το υπόλοιπο 50% με τη μορφή επαναγοράς μετοχών (buyback). Επιστροφή αξίας 1,1 δισ. ευρώ στους μετόχους έως το 2026 σχεδιάζει η διοίκηση της τράπεζας. Τιμές στόχους άνω των 2 ευρώ δίνουν οι αναλυτές για τη μετοχή, παραμένοντας αγοραστές. Ακολουθούν, μετά το κλείσιμο της εγχώριας αγοράς, οι ανακοινώσεις από την Eurobank και την HELLENiQ ENERGY για τις τριμηνιαίες επιδόσεις τους.


Στην επενδυτική ατζέντα, δεσπόζουσα θέση έχει η αναθεώρηση των δεικτών FTSE (All World Quarterly Index Review), που έπεται μετά το rebalancing στον MSCI και την ένταξη των ΔΑΑ και Optima bank στον Small Cap. Οι αλλαγές στον FTSE θα ανακοινωθούν την επόμενη Παρασκευή 24 Μαΐου και θα εφαρμοστούν στις 24 Ιουνίου (οι επενδυτές θα λάβουν τις θέσεις τους από τις 21 Ιουνίου). Στις 31 Μαΐου αναμένεται η ετυμηγορία της Fitch για το ελληνικό αξιόχρεο. Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης έχει δώσει την επενδυτική βαθμίδα στην Αθήνα από τον περασμένο Δεκέμβριο.






«Φρένο» στα ρεκόρ των διεθνών δεικτών






Νέα ρεκόρ και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς ο Stoxx 600 έκανε την υπέρβαση πάνω από τις 524 μονάδες. Ιστορικά υψηλά και για τον γερμανικό DAX, τον γαλλικό CAC 40 και τον βρετανικό FTSE 100. Σε μετρημένο profit taking επιδίδονται οι traders στη σημερινή συνεδρίαση, με τους περισσότερους ευρωπαϊκούς δείκτες να υποχωρούν. Θετικά πρόσημα στις ασιατικές αγορές, με τους δείκτες σε Ιαπωνία, Χονγκ Κονγκ και Αυστραλία να σημειώνουν άνοδο μεγαλύτερη του 1%.


Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο

--.gr








Ειδήσεις σήμερα:





Intervision: Η ρωσική «απάντηση» στη Eurovision που θέλει να επαναφέρει ο Πούτιν





Τρεις φορές είχε καταγγείλει τον σύζυγό της για ενδοοικογενειακή βία η 40χρονη που δολοφονήθηκε στο Μενίδι





Μητσοτάκης: Θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση για τη διαφορετική τιμολόγηση από τις πολυεθνικές





Related posts

Μείωση ενοικίου: Τα SOS – Όφελος ανεξάρτητα με το ποιος εμφανίζεται ως ενοικιαστής

admin

Πρώτη κατοικία: Έως την 1η Ιουνίου η προστασία απο πλειστηριασμούς

admin

Τα «αόρατα» φορτηγά πλοία, τα ουκρανικά σιτηρά και η επισιτιστική κρίση

admin

Ενισχύονται κατά 54 εκατ. ευρώ οι πόροι του Ταμείου Ρευστότητας Επιχειρήσεων

admin

Νέο ρεκόρ για το ελληνικό 10ετές ομόλογο

admin

POS: Παράδοση καφέ και φαγητού στην πόρτα με πληρωμή μέσω κάρτας

admin

Πάνος Ξενοκώστας: «Στόχος τα ναυπηγεία της ΟΝΕΧ να γίνουν τα μεγαλύτερα της Ανατολικής Μεσόγειου»

admin

«Καλάθι του νοικοκυριού»: Οι νέες προσθήκες και τα προϊόντα για τη Σαρακοστή

admin

Ιδιοκτήτες ακινήτων: Τι θα πάρουν από τη μείωση ενοικίου 80% -Δείτε πίνακες

admin