Image default
ALPHA BANK

Β. Ψάλτης: Σκοπεύουμε να διανείμουμε 1,1 δισ. ευρώ στους μετόχους της Alpha Bank

Σε 1,1 δισ. ευρώ μέχρι το 2026 ανέρχεται το ποσό που η Alpha Bank έχει προβλέψει πως θα διανείμει σε μορφή μερίσματος αλλά και μέσω buyback στους μετόχους της.

Για το 2023 η πρόβλεψη της τράπεζας είναι επιστροφή αξίας 122 εκατ. ευρώ στους μετόχους, 50% ως μέρισμα και 50% ως buyback, και ακύρωση μετοχών εφόσον ο επόπτης το επιτρέψει. Η απόφαση αναμένεται στις αρχές Ιουνίου. Στόχος για το 2025 η διανομή 35% των κερδών του 2024.

Τι αποφάσισε η διοίκηση της τράπεζας

Με στόχο την επιστροφή αξίας στους μετόχους, η διοίκηση της Τράπεζας αποφάσισε τη διανομή 122 εκατ., από τα οποία το 50% θα διατεθεί με τη μορφή μερίσματος και το υπόλοιπο 50% με τη μορφή επαναγοράς μετοχών (buyback) που αναμένεται να έχει ποσοστό απόδοσης άνω του 20% με βάση τη χθεσινή τιμή της μετοχής.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται στα αποτελέσματα Α’ τριμήνου, η Τράπεζα έλαβε πρόβλεψη 24 μονάδων βάσης με σκοπό τη διανομή μερίσματος ύψους 35% από τα κέρδη του 2024, ποσοστό το οποίο αναμένεται να ανέλθει στο 50% το 2025 και το 2026.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, οι διανομές μερισμάτων της περιόδου 2024-2026 θα αντιστοιχούν στο περίπου 30% της σημερινής χρηματιστηριακής αξίας της μετοχής, ενώ τα πλεονάζοντα κεφάλαια στο τέλος της περιόδου αντιστοιχούν στο 40% της σημερινής χρηματιστηριακής αξίας, είπε χαρακτηριστικά ο CEO της τράπεζας κ. Βασίλης Ψάλτης κατά την διάρκεια της παρουσίας των αποτελεσμάτων.

Alpha Bank: Κέρδη 211 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του έτους

Η τράπεζα σημείωσε 48% αύξηση στα Assets Under Management (AUMs) σε ετήσια βάση ενώ η πιστωτική επέκταση το α τρίμηνο του έτους ήταν μηδενική.

Σε ό,τι αφορά τα δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, η τράπεζα μετέφερε ένα δισ. τέτοια δάνεια στην κατηγορία stage 3 και πήρε τις αντίστοιχες προβλέψεις. Tα κόκκινα δάνεια διαμορφώθηκαν στο 6% το α τρίμηνο του έτους.

Πιστή στους στόχους που έθεσε στο Στρατηγικό της Σχέδιο και στη νέα καθοδήγηση που έδωσε τον Μάρτιο, η Τράπεζα πέτυχε Δείκτη RoTE 13,5%, αυξάνοντας παράλληλα την αποτελεσματικότητά της με τον Δείκτη Κόστους Εσόδων να μειώνεται στο 38,4%,  χαμηλότερα από τον στόχο της Διοίκησης για το 2024 (40%). Παράλληλα, ενισχύθηκαν

τα κεφάλαια της Τράπεζας με τον Δείκτη CET1 να ανέρχεται στο 14,6%, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διοίκησης θα βρεθεί υψηλότερα από 17,5% το 2026.

Related posts

Η Alpha Bank βρίσκεται δίπλα στην ελληνική επιχειρηματικότητα με προνομιακές λύσεις χρηματοδότησης και συμβουλευτικής τραπεζικής

ad

Η Alpha Bank συμβάλει στην διευκόλυνση των δανειοληπτών μέσω της «Γέφυρας»

admin

Εκδόσεις 3 δισ. ευρώ προετοιμάζουν οι ελληνικές τράπεζες

ad

Alpha Bank: Ολα έτοιμα για την πώληση της Cepal

admin

Συλλογή Σχολικών Ειδών από την Alpha Bank σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

admin

Alpha Bank: Νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου – Έως 170.000 ευρώ για άμεση αποχώρηση

ad

Alpha Bank: Ομόλογα €4,16 δισ. μπαίνουν στην άκρη για είσπραξη τόκων

admin

Ψάλτης: Να δοθεί έμφαση σε «γρήγορες επιτυχίες» στο μέτωπο των επενδύσεων

admin

Alpha Bank: Άνω του 5% η έμμεση συμμετοχή της BlackRock

admin