Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: Ουκρανία και ΗΠΑ ετοιμάζουν διμερή “συμφωνία ασφαλείας”

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες Δευτέρα, έπειτα από τηλεφωνική συνδιάλεξή του με τον αμερικανό ομόλογο του Τζο Μπάιντεν, πως οι κυβερνήσεις των δυο χωρών “άρχισαν να εργάζονται” για τη σύναψη διμερούς “συμφωνίας ασφαλείας”.

“Οι ομάδες μας —η Ουκρανία και οι ΗΠΑ— έχουν αρχίσει να εργάζονται πάνω σε διμερή συμφωνία ασφαλείας”, διαβεβαίωσε ο κ. Ζελένσκι στο βραδινό διάγγελμά του, λέγοντας επίσης πως Κίεβο και Ουάσιγκτον προχώρησαν ως προς το ζήτημα της παράδοσης πυραύλων μακρού βεληνεκούς ATACMS.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας υπέγραψε τους τελευταίους μήνες διμερείς “συμφωνίες ασφαλείας” με διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους τη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Φινλανδία.

Πρόκειται ουσιαστικά για δεσμεύσεις από τις χώρες αυτές πως να συνεχίσουν να παρέχουν στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη μακροπρόθεσμα στην Ουκρανία για την αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής.

Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το Σάββατο τη χορήγηση νέας αμερικανικής στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας, αξίας 61 δισεκ. δολαρίων, στο Κίεβο, έπειτα από πολύμηνο αδιέξοδο εξαιτίας της πολιτικής διένεξης στην Ουάσιγκτον.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν υποσχέθηκε χθες στον ουκρανό ομόλογό του Ζελένσκι ότι θα σταλεί “γρήγορα” στρατιωτική βοήθεια μόλις εγκριθεί οριστικά το πακέτο αυτό για να καλυφθούν οι “επείγουσες ανάγκες της Ουκρανίας”. Ο κ. Ζελένσκι είπε πως του εξέφρασε την “ευγνωμοσύνη” του.

Related posts

Επιμένει ο Ερντογάν: Ο Πούτιν θέλει τη συνέχιση της συμφωνίας για τα σιτηρά

admin

Ρουμανία: Πιθανή παραβίαση του εναέριου χώρου από ρωσικά drones

admin

H G7 εξετάζει τη χρήση των “παγωμένων” 300 δισ. δολ. της Ρωσίας ως εγγυήσεων για δάνεια προς την Ουκρανία

admin

Το Ισραήλ λέει πως “προχωράει” με την επίθεση στη Ράφα

admin

ΟΗΕ: Η Ουκρανία δημιουργεί μια προσωρινή διαδρομή μεταφοράς σιτηρών μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία

admin

Έξι οι νεκροί από το ναυάγιο σκάφους μεταναστών στη Μάγχη

admin

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε νέο πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία, ύψους 500 εκατ. ευρώ

admin

Φιλοουκρανοί μαχητές καλούν τους αμάχους να εγκαταλείψουν ρωσικές πόλεις κοντά στα ουκρανικά σύνορα

admin

Ινδία: Σε 63 ο αριθμός των νεκρών από την κατανάλωση νοθευμένου αλκοόλ

admin