Image default
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Στο στόχαστρο 30 εταιρείες διαχείρισης πλοίων για πιθανές παραβιάσεις στο ρωσικό πετρέλαιο

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έστειλε ειδοποιήσεις σε εταιρείες διαχείρισης πλοίων ζητώντας πληροφορίες για 100 πλοία που υποπτεύεται ότι παραβιάζουν τις δυτικές κυρώσεις για το ρωσικό πετρέλαιο, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο πηγή που είδε τα έγγραφα.

Οι ειδοποιήσεις, που στάλθηκαν από το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων σε εταιρείες διαχείρισης πλοίων σε περίπου 30 χώρες την Παρασκευή αποτελούν το μεγαλύτερο βήμα αυτού του είδους από τις ΗΠΑ από τότε που η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της επέβαλαν ανώτατο όριο τιμών με στόχο να περιορίσουν τα έσοδα της Μόσχας από το πετρέλαιο, ανέφερε η πηγή στο πρακτορείο. 

Το Υπουργείο Οικονομικών δεν έκανε κάποια δήλωση στο Reuters. “Αν και δεν επιβεβαιώνουμε, ούτε σχολιάζουμε έρευνες ή ενέργειες επιβολής, το Υπουργείο Οικονομικών έχει δεσμευτεί να επιβάλει το ανώτατο όριο τιμών και να μειώσει τους πόρους της Ρωσίας για τον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας”, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.

Η Ομάδα των Επτά (G7), η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αυστραλία επέβαλαν ανώτατο όριο στα 60 δολ. ανά βαρέλι τον περασμένο Δεκέμβριο στις θαλάσσιες εξαγωγές ρωσικού αργού. Με βάση το πλαίσιο που αποφασίστηκε τότε, απαγορεύεται σε δυτικές εταιρείες να παρέχουν υπηρεσίες – όπως μεταφορά, ασφάλιση και χρηματοδότηση – για το πετρέλαιο που πωλείται πάνω από το ανώτατο όριο.

Το ράλι στις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου νωρίτερα φέτος οδήγησε το ρωσικό πετρέλαιο πάνω από το συγκεκριμένο όριο. Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι το ανώτατο όριο εξακολουθεί να επιβάλλει επιπλέον κόστος στη Ρωσία, καθώς έχει αναγκάσει τη Μόσχα να βασίζεται σε έναν “στόλο-φάντασμα” από γερασμένα δεξαμενόπλοια τα οποία πραγματοποιούν μακρύτερα ταξίδια και χρησιμοποιούν μη δυτικές υπηρεσίες, πλήττοντας έτσι τα έσοδα του ρωσικού προϋπολογισμού. 

Τον προηγούμενο μήνα εξάλλου οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε ιδιοκτήτες δύο δεξαμενόπλοιων που μετέφεραν ρωσικό πετρέλαιο με τιμή πάνω από το ανώτατο όριο. 

Η πηγή ανέφερε ότι ορισμένα από τα πλοία που βρίσκονται στο επίκεντρο της έρευνας εμπλέκονται σε μεταφορές από το λιμάνι Kozmino του Ειρηνικού, ενώ άλλα είχαν φορτώσει στο λιμάνι του Primorsk στον Κόλπο της Φινλανδίας.

Η ίδια πηγή ανέφερε επίσης ότι μία από τις εταιρείες που έλαβε αίτημα για πληροφορίες ήταν η Beks Shipping, με έδρα την Τουρκία. Δεν ανέφερε άλλες επιχειρήσεις. 

Τα αιτήματα για πληροφορίες είναι ένα συνηθισμένο βήμα στις έρευνες κυρώσεων, είπε η πηγή. Τέτοια αιτήματα έχουν σχεδιαστεί για να συλλέγουν λεπτομέρειες, όπως πληροφορίες για τις εταιρείες που ναύλωσαν ορισμένα πλοία ή/και αγόρασαν το πετρέλαιο που μετέφεραν.

Related posts

Δυο νεκροί σε πλήγματα του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο

admin

Το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε πρόταση νόμου για την προστασία των δημοσιογράφων από καταχρηστικές αγωγές

admin

Η Ελβετία κάνει ένα βήμα προς την πώληση 25 Leopard 2 στη Γερμανία

admin

Merck: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις οι πωλήσεις στο τρίμηνο

admin

Γάζα: Ο ΠΟΥ δεν διαθέτει πληροφορίες για την τύχη του διευθυντή του νοσοκομείου αλ Σίφα

admin

Η Μόσχα ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας σε περιφέρεια κοντά στα σύνορα με Φινλανδία

admin

Βέλγιο: Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών κατά τη διάρκεια έρευνας για διακίνηση όπλων και ναρκωτικών

admin

Στόχος επιθέσεων με drones τα αμερικανικά στρατεύματα στη Συρία

admin

Ο Ντόναλντ Τραμπ ενάντια σε μια απαγόρευση του TikTok στις ΗΠΑ, στον αντίποδα του Τζο Μπάιντεν

admin