Image default
ALPHA BANK

Ψάλτης: Ο καταλύτης για το χρηματιστηριακό άλμα (;) και τα «όπλα» για την επόμενη ημέρα

Ως τον -απολύτως αναγκαίο- καταλύτη, ο οποίος μπορεί να γεφυρώσει την απόσταση από τις χρηματιστηριακές αποδόσεις του υπόλοιπου κλάδου, βλέπει ο Βασίλης Ψάλτης το πρόσφατο upgrade της Alpha Bank από τον οίκο Moody’s, ο οποίος την περασμένη Πέμπτη επανέφερε την αξιολόγηση της εισηγμένης στην κατηγορία της επενδυτικής βαθμίδας -για πρώτη φορά έπειτα από 14 χρόνια.

Βασίλης Ψάλτης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της τέταρτης μεγαλύτερης τράπεζας στην Ελλάδα, με βάση την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στο Χρηματιστήριο (3,7 δισ. ευρώ), «ποντάρει» σε μια σταδιακή βελτίωση της εικόνας της μετοχής, η οποία έχει ήδη καταφέρει ανακάμψει κατά 10% από τα χαμηλά έτους (1,44 ευρώ στις 26/6).

Τα… ατού

Άλλωστε, ο πολύπειρος Ψάλτης -έχει εμπειρία 25 ετών στις τράπεζες– μπορεί να νιώθει απολύτως ικανοποιημένος από τις τελευταίες εξελίξεις.

Πέραν της αναβάθμισης από τον Moody’s, o CEO της Alpha Bank ετοιμάζεται την 1η Αυγούστου να «ανοίξει» το ταμείο, μοιράζοντας στους μετόχους το ποσό των 122 εκατ. ευρώ από τα κέρδη του 2023 (το 50% για επαναγορές μετοχών και το υπόλοιπο 50% για τη διανομή μερίσματος).

Κι όλα αυτά, λίγους μήνες αφότου ο Ψάλτης, ο οποίος βρίσκεται στην Alpha Bank από το 2007, υπέγραψε τη συμφωνία – ορόσημο με τον ιταλικό κολοσσό UniCredit, o οποίος έχει πλέον καταστεί ο βασικός μέτοχος της ελληνικής τράπεζας με ποσοστό 9,6%.

Ιωάννου: Οι δύο όψεις του νομίσματος, το ανεκτέλεστο των 3,3 δισ. και οι υπόλοιπες μπίζνες

Σίγουρα, από τον Ιανουάριο του 2019, όταν και ανέλαβε το «τιμόνι» της τράπεζας (από το 2007 έως το 2018 κατείχε άλλες υψηλόβαθμες θέσεις), έχει καταφέρει να αλλάξει σε σημαντικό βαθμό την εικόνα του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, το οποίο εκπέμπει μια εικόνα… υγείας.

Δεν είναι τυχαίο ότι στο α’ τρίμηνο του 2024 πέτυχε καθαρή κερδοφορία 211 εκατ. ευρώ, με την απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων να βελτιώνεται στο 13,5% και την ενσώματη λογιστική αξία της μετοχής να φθάνει στα 2,8 ευρώ.

Η εκκρεμότητα της μετοχής

Αυτό που απομένει πλέον είναι ο Βασίλης Ψάλτης να καταφέρει να ανεβάσει και τη χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας, η οποία διαπραγματεύεται με ένα αισθητό discount σε σχέση με τον υπόλοιπο κλάδο. Κι αυτό αποτυπώνεται εύγλωττα στους δείκτες P/E και P/BV, οι οποίοι βρίσκονται μόλις στο 5,9x και 0,5x, αντίστοιχα.

Μην ξεχνάμε ότι η μέση τιμή – στόχος των αναλυτών ανέρχεται κοντά στα 2,2 ευρώ, κάτι που σημαίνει περιθώριο ανόδου σχεδόν 40% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα (περίπου 1,6 ευρώ/μετοχή), τα οποία για το 2024 δίνουν προς το παρόν μηδενική επιστροφή στους επενδυτές.

Χρηματιστήριο: Το 1/3 των blue chips με ράλι άνω του 20%

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής) 

Related posts

Alpha Bank: Σημαντικά περιθώρια ανόδου βλέπουν οι αναλυτές

admin

Alpha Bank: Διακρίθηκε στα Εθνικά Βραβεία Εξυπηρέτησης Πελατών

ad

Άνοιξε ο δρόμος για προσλήψεις στις τράπεζες

ad

Alpha Bank: Θα τρέξει με υψηλότερους ρυθμούς και το 2024 η ελληνική οικονομία

admin

Εως και 100% η τηλεργασία στον όμιλο της Alpha Bank

admin

Ελληνικές τράπεζες: Πώς εκτινάχθηκε η κεφαλαιοποίησή τους

ad

Alpha Bank: Μείωσε 43% την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από το 2015 

ad

Alpha Bank: Καθαρά κέρδη 42,3 εκατ. για το 2016

admin

Alpha: Προβάδισμα Cerberus για κόκκινα κυπριακά δάνεια 2,2 δισ.

admin