Image default
EUROBANK

Χρηματιστήριο – Τράπεζες: Ο πήχης των προσδοκιών και το περιθώριο για νέο ράλι έως 47%

Μπορεί ο τραπεζικός δείκτης να ετέθη στο επίκεντρο του πρόσφατου sell off στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά παρ’ όλα αυτά εξακολουθεί να καταγράφει μια απολύτως ικανοποιητική απόδοση άνω του 17% από τις αρχές του 2024, η οποία έρχεται ως συνέχεια των μεγάλων κερδών της τελευταίας 4ετίας.

Την ίδια στιγμή, μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες διαπραγματεύονται σε τιμές αισθητά χαμηλότερες της πραγματικής τους αξίας. Κι αυτό, μόνο ως θετικό μπορεί να εκληφθεί για τις προοπτικές της αγοράς.

Τα οικονομικά αποτελέσματα του α’ εξάμηνου, όπως και αναμενόταν, αποδείχθηκαν άκρως ενθαρρυντικά, επιβεβαιώνοντας την ανοδική πορεία της κερδοφορίας και αυξάνοντας τις πιθανότητες υπέρβασης του guidance για το σύνολο του 2024. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ύψος των μελλοντικών μερισμάτων από την τρέχουσα χρήση.

Σήμερα, η αθροιστική κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών ανέρχεται σε περισσότερα από 23 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι απέχει τουλάχιστον 7% από το μέγιστο σημείο της φετινής χρονιάς. Το συγκεκριμένο ποσό είναι φυσικά πολλαπλάσιο της επίπονης περιόδου της οικονομικής κρίσης, όταν η αξία των «4» μετά βίας ξεπερνούσε τα 3 δισ. ευρώ.

Θεοδωρίδης: Η τελευταία ζαριά για τον «βασιλιά» του ελληνικού επίπλου που πλέον αξίζει μόλις 2 εκατ. ευρώ

Eurobank

Η Eurobank, η οποία αποτελεί την πολυτιμότερη τράπεζα με αξία 7,4 δισ. ευρώ, βρίσκεται σταθερά άνω των 2 ευρώ/μετοχή (υψηλό από το 2015), καταγράφοντας ένα ράλι της τάξης του 25% από τις αρχές του 2024. Με δείκτη πολλαπλασιαστή κερδοφορίας P/E στο 5,5x και δείκτη λογιστικής αξίας P/BV στο 0,8x, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η μέση τιμή – στόχος των αναλυτών τοποθετείται στα 2,6 ευρώ, ενσωματώνοντας περιθώριο ανόδου 31%.

Εθνική

Την ίδια στιγμή, η μετοχή της Εθνικής, η οποία απολαμβάνει κεφαλαιοποίηση 7 δισ. ευρώ, εξακολουθεί να κερδίζει τουλάχιστον 21% μέσα στο 2024, παρά το γεγονός ότι απέχει σχεδόν 11% από τις «κορυφές» των 8,6 ευρώ. Η μέση τιμή – στόχος, μάλιστα, βρίσκεται στα 9,5 ευρώ (περιθώριο ανόδου 23%), με τον δείκτη P/E να υπολογίζεται στο 5,5x και τον δείκτη P/BV στο 0,8x. Και μην ξεχνάμε ότι εκκρεμεί η αποεπένδυση του 18% από το ελληνικό δημόσιο.

Πειραιώς

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, με χρηματιστηριακή αξία 4,9 δισ. ευρώ, «τρέχει» με ρυθμό 22% από τις αρχές του έτους, έχοντας προσωρινά φθάσει έως τα 4,2 ευρώ (σήμερα απέχει ελάχιστα από τα 4,0 ευρώ). Απολαμβάνοντας δείκτη P/E στο 4,6x και δείκτη P/BV στο 0,6x, ο πήχης των αναλυτών εύλογα τοποθετείται στα 5,2 ευρώ, κάτι που σημαίνει ένα ράλι 35% σε βάθος 12μηνου.

Alpha Bank

Όσον αφορά, τέλος, τη μετοχή της Alpha, η οποία ακολουθεί με κεφαλαιοποίηση 3,7 δισ. ευρώ, η μετοχή βρίσκεται στο 2% σε σχέση με τις αρχές του 2024, έχοντας εγκλωβιστεί το τελευταίο διάστημα στην περιοχή του 1,5 – 1,7 ευρώ. Οι αναλυτές, ωστόσο, δίνουν ως μέση τιμή – στόχο τα 2,3 ευρώ ( 47% από τα τρέχοντα επίπεδα), καθώς ο δείκτης P/Ε ανέρχεται μόλις στο 6,2x και ο δείκτης P/BV δεν ξεπερνά το 0,5x.

Η μέση τιμή – στόχος των αναλυτών για τις μετοχές των συστημικών τραπεζών

• Eurobank 2,6 ευρώ ( 31%)

• Εθνική Τράπεζα 9,5 ευρώ ( 23%)

• Τρ. Πειραιώς 5,2 ευρώ ( 35%)

• Alpha Bank 2,3 ευρώ ( 47%)

Χρηματιστήριο – Blue Chips: Οι μετοχές που… αγνόησαν το sell off και υπερασπίστηκαν τα κεκτημένα

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)

Related posts

Eurobank: Γιατί είναι ηπιότερο για το εμπόριο το δεύτερο lockdown

admin

Στα 4-5 δισ. ο πήχης των MRELs έως το 2026

ad

Eurobank: Οι πυλώνες της ανάκαμψης του 2021

admin

Η Eurobank συμμετέχει στο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»

admin

Eurobank: Παράθυρο ευκαιρίας σε μικρομεσαίους για μπίζνες στο εξωτερικό

admin

Eurobank: Εναντι 102,5 εκατ. στη PIMCO το 95% των τίτλων ενδιάμεσης διαβάθμισης του Pillar

admin

Tην Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης γιορτάζει η Eurobank

admin

Eurobank: Η χαλάρωση των στόχων για πλεονάσματα θα μειώσει το λόγο χρέους/ΑΕΠ

admin

Διεθνής διάκριση για τον τομέα Οικονομικής Ανάλυσης της Eurobank

admin