Image default
ALPHA BANK

Χρηματιστήριο – Τράπεζες: «Αντέχει» το φετινό ράλι με αποδόσεις έως +26%

Μπορεί ο τραπεζικός δείκτης να τίθεται στο επίκεντρο της εν εξελίξει αναδίπλωσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν… παράπονα από τη μέχρι στιγμής απόδοση του κλάδου, η οποία παραμένει σχεδόν διπλάσια του Γενικού Δείκτη.

Παρά την πτώση κατά 8% σε σχέση με τις φετινές κορυφές των 1.349 (ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 20/5), ο κλαδικός δείκτης εξακολουθεί να φιγουράρει στα υψηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2015 (άνω των 1.240 μονάδων), εξασφαλίζοντας επιστροφές 16% στο 2024, 23% στο 12μηνο και 115% στην 3ετία.

Η υψηλή κερδοφορία ( 38% το α’ τρίμηνο 2024), η ανθεκτικότητα των εσόδων από τόκους, η υγιής χρηματοπιστωτική επέκταση ( 2,6% τον Απρίλιο), ο χαμηλός ρυθμός νέων «κόκκινων» δανείων (μονοψήφιο ποσοστό NPLs) και φυσικά, η επιστροφή στην εποχή των μερισμάτων (875 εκατ. ευρώ το 2024), έπειτα από μια ανυδρία 16 ετών, συνιστούν ένα ιδανικό μίγμα, το οποίο μπορεί να εγγυηθεί την περαιτέρω βελτίωση των τραπεζικών αποτιμήσεων στο ταμπλό.

Δεν είναι τυχαίο ότι, παρά την τρέχουσα αναδίπλωση, η αθροιστική χρηματιστηριακή αξία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών συντηρείται σε επίπεδα άνω των 22 δισ. ευρώ, ενόσω φυσικά απομένει ο τελευταίος γύρος αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Εθνική (αφορά το 18% του μετοχικού κεφαλαίου), ο οποίος αναμένεται για το φθινόπωρο.

Οι επιδόσεις των τεσσάρων τραπεζών

Η Eurobank, η οποία αποτελεί την πολυτιμότερη εταιρεία του κλάδου, διαθέτοντας κεφαλαιοποίηση 7,5 δισ. ευρώ, απέχει περίπου 7% από τα φετινά υψηλά των 2,2 ευρώ. Ωστόσο, εξακολουθεί να καταγράφει κέρδη 26% μέσα στο 2024 και 34% μέσα στο 12μηνο, διαπραγματευόμενη με δείκτη πολλαπλασιαστή κερδοφορίας P/E στο 5,6x.

Την ίδια στιγμή, η Εθνική Τράπεζα, με αξία 7,3 δισ. ευρώ και P/E στο 5,9x, έχει επίσης υποχωρήσει κατά 7% σε σχέση με τις πρόσφατες κορυφές (8,6%), αναδιπλούμενη στην περιοχή των 8 ευρώ. Από τις αρχές του έτους, ωστόσο, προσφέρει μια απόδοση άνω του 25%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στο 12μηνο διαμορφώνεται στο 34%.

Από την πλευρά της, η Τρ. Πειραιώς, η οποία έχει υποστεί τις εντονότερες πιέσεις, διολισθαίνοντας έως τα 3,5 ευρώ και τα χαμηλά 5μηνου, απέχει 15% από τα υψηλά των 4,2 ευρώ, με αποτέλεσμα η συνολική άνοδος του 2024 να έχει πλέον «ψαλιδιστεί» στην περιοχή του 10% και του 12μηνου στην περιοχή του 20%. Ωστόσο, αυτή η αδυναμία έχει κατεβάσει τον δείκτη P/E στο άκρως ελκυστικό 5,1x.

Τέλος, η Alpha Bank, η οποία είναι η μοναδική με μηδενική μεταβολή μέσα στο τρέχον έτος, έχει διορθώσει κατά 14% σε σχέση με τις φετινές κορυφές του 1,79 ευρώ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται με δείκτη P/E μόλις στο 5,9x.

Η φετινή μεταβολή για τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών

• Eurobank 26%

• Εθνική 25%

• Πειραιώς 10%

• Alpha 0%

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής) 

Related posts

Alpha: Εδωσε stock options σε 104 μέλη του προσωπικού

admin

Alpha Bank: Κλείνει το project Cosmos χωρίς κεφαλαιακές απώλειες

admin

Μιχαλόπουλος (Alpha): Πώς θα μπει η Ελλάδα στον χάρτη των επενδυτών επιλογών

admin

Alpha Bank: Τι είπε η διοίκηση για μέρισμα και DTC

ad

Moody’s: Θετική για το αξιόχρεο της Alpha Bank η αύξηση κεφαλαίου

admin

Alpha Bank: Στο 5,24% αυξήθηκε το ποσοστό της BlackRock

admin

Alpha Bank: Πώληση πακέτου κόκκινων δανείων στην B2Holding

admin

Alpha Bank: Η κρίση στην Ελλάδα αναμένεται να επέλθει χρονικά αργότερα σε σχέση με άλλες χώρες

NEWSROOM

Alpha Bank: Ισχυρή επενδυτική ζήτηση για το Tier II

ad