Image default
PIRAEUS BANK

Χρηματιστήριο: Σε χαμηλό 5μηνου η Πειραιώς – Απώλειες 14% από τα επίπεδα του placement

Την πορεία υποαπόδοσης των τελευταίων εβδομάδων συνεχίζει η μετοχή της Πειραιώς στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η οποία έχει πλέον οπισθοχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 26 Ιανουαρίου του 2024.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, λίγο μετά τις 12.30 το μεσημέρι, ο τίτλος της τράπεζας στο Χ.Α. αναδιπλώνεται κατά 1,09% και διολισθαίνει στα 3,461 ευρώ, τα οποία συνιστούν χαμηλό πέντε μηνών.

Εάν και η σημερινή πτώση, προς το παρόν, δεν συνοδεύεται από ιδιαίτερα υψηλό τζίρο (μόλις 2,5 εκατ. ευρώ ή αλλιώς 682.049 τεμάχια), είναι σαφές ότι η πορεία της Πειραιώς δεν προκαλεί ικανοποίηση.

Deals 7,2 δισ. ευρώ αλλάζουν τον «χάρτη» της Ενέργειας στην Ελλάδα

-14% από την τιμή του placement

Αυτήν την στιγμή, η απόσταση από τα υψηλά έτους των 4,22 ευρώ (4/3) αγγίζει το 18%, ενώ στο 14% διαμορφώνεται η «χασούρα» από την τιμή του πρόσφατου placement για το 27% των μετοχών (4 ευρώ/μετοχή).

Μόνο στο τελευταίο 30ήμερο, δε, η σωρευτική κάμψη της μετοχής ξεπερνά το 10%, εμφανίζοντας χειρότερη απόδοση σε σχέση με τον τραπεζικό δείκτη (-7%).

Η (μη) εξήγηση

Αναμφίβολα, το μέχρι πρότινος ράλι ήταν εντυπωσιακό (μετά την ΑΜΚ του 2021 η μετοχή είχε βρεθεί έως το 0,7 ευρώ) και γι’ αυτό τον λόγο, ακόμη και σήμερα, τα κέρδη στο τελευταίο 12μηνο προσεγγίζουν το 25%.

Αυτό εύλογα, λοιπόν, δικαιολογεί ένα μέρος των ρευστοποιήσεων εκ μέρους των επενδυτών, οι οποίοι σπεύδουν να κατοχυρώσουν τις πλεονάζουσες θέσεις τους.

Από την άλλη πλευρά, όμως, η τεράστια ζήτηση που είχε καταγραφεί στην πρόσφατη διαδικασία του placement, όταν οι προσφορές έφθασαν κοντά στα 11 δισ. ευρώ, καλύπτοντας οκτώ φορές τις προσφερόμενες μετοχές, είναι αναντίστοιχη της σημερινής εικόνας.

Στάσσης: Η παρ’ ολίγον χρεοκοπία, το ολικό comeback και το μέρισμα των 95 εκατ. ευρώ

Ιδίως από την στιγμή που η διοίκηση της τράπεζας αφενός ποντάρει στην περαιτέρω αύξηση της κερδοφορίας, αφετέρου προτίθεται να βελτιώσει τις μελλοντικές μερισματικές διανομές, μετά την πρώτη φετινή επιβράβευση των μετόχων με το ποσό των 79 εκατ. ευρώ.

Ελκυστική τιμή – εισόδου

Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή αξία της Πειραιώς στο Χρηματιστήριο, η οποία ανέρχεται σε 4,3 δισ. ευρώ, έχει δημιουργήσει ένα ελκυστικό σημείο εισόδου για τους επενδυτές, δεδομένου ότι ο δείκτης πολλαπλασιαστή κερδοφορίας P/E βρίσκεται στο 5,15x και ο δείκτης λογιστικής αξίας P/BV δεν ξεπερνά το 0,6x.

Δεν είναι τυχαίο ότι η μέση τιμή – στόχος 12 διαφορετικών αναλυτών, με βάση τα στοιχεία του investing, τοποθετείται στα 5,1 ευρώ, κάτι που μεταγράφεται σε ανοδικό περιθώριο της τάξης του 50%.

Χρηματιστήριο – Πληροφορική: Ο μικρός «θησαυρός» των 312 εκατ. ευρώ

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής) 

Related posts

Πειραιώς: Παίρνει η σκυτάλη από Alpha για νέα έκδοση Tier II

admin

Στην έκθεση HORECA μετέχει η Πειραιώς

admin

Στην Έκθεση HORECA η Τράπεζα Πειραιώς

admin

Ένωση Ελλήνων Επενδυτών: Στο σκοτάδι οι μικρομέτοχοι στην ΓΣ της Πειραιώς

NEWSROOM

Πρωτοβουλίες της Τράπεζας Πειραιώς για τη μείωση του κόστους αγροτικής παραγωγής

admin

Πειραιώς: Οι τέσσερις κλάδοι προτεραιότητας για νέα δάνεια

admin

Πειραιώς: Γιατί πάμε σε ΑΜΚ με κατάργηση δικαιώματος προτίμησης

admin

Τράπεζα Πειραιώς: Πάνω από 400 εκατ. ευρώ οι χρηματοδοτήσεις στον πρωτογενή τομέα το 2022

ad

Πειραιώς: Ηγετική θέση στην αγορά εταιρικών ομολόγων

admin