Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Χρηματιστήριο: Σε πλαγιοκαθοδικό κανάλι χωρίς φανερή αιτία- Περιμένει τον ανασχηματισμό

Χρηματιστήριο: Σε πλαγιοκαθοδικό κανάλι χωρίς φανερή αιτία- Περιμένει τον ανασχηματισμό

Συνεχίζεται η καχεξία στο ελληνικό χρηματιστήριο με τον ΓΔ ήδη στο -1,4% σε εβδομαδιαία βάση και τον τζίρο να παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα (κάτω από τα 100 εκατ σε μέσο όρο).

Η εικόνα είναι βέβαια ακόμα χειρότερη σε ευρωπαικό επίπεδο (Dax 1.6% εβδομάδα & Cac -2.2%) και δεν είναι τυχαίο ότι οι εξελίξεις αυτές τρέχουν ακριβώς μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών που άνοιξαν το πολιτικό παιχνίδι σε πολλές και σημαντικές χώρες της ευρωζώνης, με την Γαλλία σε μια δύσκολη συγκυρία όπου ο πρόεδρος Μακρόν πιέζεται και από τα δύο άκρα με τις δημοσκοπήσεις να τον φέρνουν προς ώρας 3ο κόμμα στις εκλογές της 30ης Ιουνίου.

Και στην Ελλάδα φαίνεται ότι γίνονται ζυμώσεις σε όλα τα επίπεδα, με πλέον σημαντικές τις εξελίξεις στην κυβέρνηση και τον ανασχηματισμό. Μένει να δούμε τι αλλαγές θα υπάρχουν στα παραγωγικά υπουργεία που δίνουν και το στίγμα στο χρηματιστήριο.

Η αγορά μας εδώ και καιρό (από τις 15/5 και μετά ουσιαστικά) παραμένει καθηλωμένη σε ένα πλαγιοκαθοδικό κανάλι χωρίς φανερή αιτία , με αποτέλεσμα να αρχίζει να προβληματίζει και σε τεχνικό επίπεδο (εκτός από το κομμάτι της θετικής επενδυτικής ψυχολογίας που έχει απομακρυνθεί).

Πιο συγκεκριμένα, ο ΓΔ έχοντας διασπάσει πτωτικά την ισχυρή στήριξη των 1455 μονάδων (την οποία σε τρείς προσπάθειες την τρέχουσα εβδομάδα την βρήκε ως αντίσταση και δεν μπόρεσε να αναρριχηθεί) κινείται χαμηλότερα με πιθανό σενάριο τις 1406 μονάδες όπου και θα δείξει τις βραχυπρόθεσμες αντοχές του.

Αρκετές μετοχές οι οποίες είχαν πρωταγωνιστήσει το πρώτο πεντάμηνο έχουν ωθήσει τον ΓΔ σε αυτά τα επίπεδα, με πλέον σημαντικές τις ΕΤΕ όπου στην εβδομάδα βρίσκεται στο -3,5%, τον ΜΥΤΙΛ (Metlen) στο -3% , την ΜΟΗ στο -3,8% , την ΜΠΕΛΑ στο -4% και ουσιαστικά η αγορά στηρίζεται μόνο στις ΕΕΕ και ΤΙΤΑΝ (από δεικτοβαρείς) που κρατάνε τιμές. Η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί αν συνεχίσουν το επόμενο διήμερο την πτωτική τους πορεία γιατί θα δώσουν πωλητικά σήματα ειδικά με βάση τους ΚΜΟ, κάτι που θεωρούμε το γνωρίζουν και όλοι οι διαχειριστές κεφαλαίων που θα κινηθούν ανάλογα.

Από επιχειρηματικά νέα τα σημαντικότερα έχουν να κάνουν με την αναβάθμιση της Moody’s στην Eurobank σε Baa2 και στο ανθαρυντικό cc της ΛΑΜΔΑ για τις προπωλήσεις ιδιοκτησιών καθώς και για τις μεγάλες κρυφές υπεραξίες λόγω της λογιστικής απεικόνισης του project Ελληνικού.

Ισως ο καταλύτης που ζητείται έρθει μέσα από τον (αναπτυξιακό) ανασχηματισμό, αλλιώς η αγορά θα ακολουθήσει την (ασταθή) πορεία των ευρωπαϊικών αγορών.

Αξίζει εδώ να σημειώσουμε την τεράστια αντίθεση που παρατηρείτε την τρέχουσα εβδομάδα μεταξύ των ευρωπαικών και των αμερικανικών δεικτών, όπου ενδεικτικά έως και χθες είχαμε μια υπεραπόδοση πχ του S&P έναντι του Dax κατά  3,2% ή του Nasdaq έναντι του Cac κατά  5,5% .

Η σημερινή ημέρα επικεντρώνεται στις πολιτικές εξελίξεις και αναμένουμε την αντίδραση της αγοράς (η οποία άνοιξε flat στις 1438 μονάδες) μετά τις ανακοινώσεις.

Νάσος Κουμέττης
Hellenic Asset Management

* Το κείμενο δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση κατάρτισης επενδυτικής πράξης 
#ΧΑ #Ανάλυση #ΚΟΥΜΕΤΤΗΣ #ανασχηματισμός

Related posts

Eurobank Equities: Σύσταση «buy» και τιμή-στόχο €3,3 για τον ΑΔΜΗΕ

admin

Vidavo: Πράσινο φως στην απόκτηση ιδίων μετοχών από τη Γενική Συνέλευση

admin

Πλαστικά Κρήτης: Εγκρίθηκε η διανομή μερίσματος €0,45/μετοχή

admin

Μακροπρόθεσμη αναχρηματοδότηση 210 εκατ. ευρώ για την Attica Group

admin

Χρηματιστήριο: Ανεπιτυχής ανακατάληψη της αντίστασης 1.397 µονάδων-Πλησιέστερο όριο οι 1.376

admin

Space Hellas: Ενίσχυση τζίρου 46,1% το α’ εξάμηνο 2022

admin

Alpha Bank: Πρόταση επαναγοράς ομολόγων 400 εκατ. ευρώ

admin

ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών: Νέα πρόεδρος η Γεωργία-Χριστίνα Γιοβάνη-Η σύνθεση του ΔΣ

admin

Intralot: Από 13 Οκτωβρίου η άσκηση του δικαιώματος προτίμησης

admin