Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Χρηματιστήριο: Πίεση από τις ΗΠΑ- Σημειο καμπής οι 1452 μονάδες

Χρηματιστήριο: Πίεση από τις ΗΠΑ- Σημειο καμπής οι 1452 μονάδες

Το τεχνολογικό sell off στις ΗΠΑ το οποίο προήλθε περισσότερο εξαιτίας των εταιρικών αποτελεσμάτων (Tesla -12%) ή/και του guidance που έδωσαν οι διοικήσεις μετά τις ανακοινώσεις (Alphabet -5%) είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει όλες τις αγορές τις επόμενες ημέρες εφόσον ενσκήψει ο παράγοντας φόβος στους επενδυτές για το ύψος των αποτιμήσεων και τις προοπτικές των εταιριών αλλά και των αγορών συνολικά.

Τα κλεισίματα των δεικτών ήταν πραγματικά απογοητευτικά με τον S&P στο -2,3% και τον Nasdaq στο -3,6% σε μια από τις χειρότερες συνεδριάσεις της τελευταίας διετίας.

Είχαμε ενημερώσει σχετικά με την σημαντικότητα των εβδομάδων που ζούμε (αυτή και η επόμενη) λόγω των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων εξαμήνου που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό και την στάση των επενδυτών τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα αλλά και την υπερβολική (σε αρκετές περιπτώσεις) διόγκωση των αποτιμήσεων ειδικά σε εταιρίες τεχνολογίας στις ΗΠΑ με τους ανάλογους κινδύνους.

Σε αντιπαραβολή και σε ότι αφορά στις μετοχές αξίας, είχαμε προχθές τα αποτελέσματα της Coca Cola όπου σε μια καθόλα δύσκολη συνεδρίαση στις ΗΠΑ έκλεισε τελικά στο 1,3% (65,80 $).

Όλα τα παραπάνω θεωρούμε ότι θα παίξουν τον ρόλο τους και στην πορεία των ευρωπαϊκών αγορών με το άνοιγμα των συνεδριάσεων να είναι αρκετά πιεστικό.

Σε ό,τι αφορά στο ΧΑ παραμένουμε θετικοί όσο η αγορά κρατάει την στήριξη στο σημείο καμπής των 1452 μονάδων και θεωρούμε ότι μπορεί σε δεύτερο χρόνο να ξαναδοκιμάσει τα υψηλά των 1500 μονάδων, παρά την πτωτική χθεσινή συνεδρίαση (ΓΔ -0,91% στις 1466 μονάδες) και την αναλογική μεγαλύτερη πίεση στις τράπεζες (ΔΤΡ -2%) και την όποια προσφορά τίτλων βγει στο ξεκίνημα της συνεδρίασης.

Στα παραπάνω, σύμμαχος θα είναι λογικά η μετοχή του ΜΥΤΙΛ (Metlen) που ανακοίνωσε πριν από λίγο αποτελέσματα εξαμήνου με μικρή μείωση εσόδων (-1,3%) στα 2,48 δις αλλά σημαντική βελτίωση στα ebitda ( 8.5%) στα 474 εκατ και βελτιωμένα κέρδη στα 282 εκατ. Να σημειώσουμε ότι όλα τα μεγέθη είναι καλύτερα από αυτά που ανέμενε η αγορά και περιμένουμε να δούμε την αντίδραση του επενδυτικού κοινού στα παραπάνω αλλά και στο cc που θα ακολουθήσει.

Παράλληλα σήμερα η ΕΥΡΩΒ είναι με κομμένο το μέρισμα των 0,093/μετοχή κάτι που θα επηρεάσει σχετικά και τον ΓΔ (κατά 0,25%) ενώ και η ΕΤΕ κόβει μέρισμα την Δευτέρα (0,36/μετοχή).

Νάσος Κουμέττης
Hellenic Asset Management

* Το κείμενο δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση κατάρτισης επενδυτικής πράξης 

#χρηματιστήριο #ΧΑ #ΓΔ #Wall_Street

Related posts

ΟΠΑΠ: Στο 50,18% το ποσοστό της Valea Foundation

admin

Noval Property: Στα 316 εκατ. ευρώ το μετοχικό κεφάλαιο

admin

Χρηματιστήριο: Πιθανότερο ενδεχόμενο η συσσώρευση περί τις 1.200 μονάδες

admin

Το Χρηματιστήριο Αθηνών διοργανώνει το πρώτο «ATHEX Tech Summit 2024»

admin

Χρηματιστήριο: Το ανοδικό σενάριο απαιτεί ισχυρούς καταλύτες

admin

Goldman Sachs: Ποιοτικά τα ελληνικά ομόλογα το 2024-Αναμένεται υπεραπόδοση

admin

ΤΧΣ: Δεν κατέχει πλέον δικαιώματα ψήφου στην Τρ. Πειραιώς

admin

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο διοικητικό συμβούλιο της Κρι Κρι

admin

Βογιατζόγλου: Αύξηση 23,17% στον κύκλο εργασιών το 2022

admin