Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Χρηματιστήριο: Οι μειώσεις επιτοκίων ευκαιρία να βρει τα πατήματά του

Χρηματιστήριο: Οι μειώσεις επιτοκίων ευκαιρία να βρει τα πατήματά του

Η επιθετική κίνηση από την Fed με την μείωση επιτοκίων κατά 0,5% είχε διπλή ανάγνωση από τις αγορές, με ενθουσιασμό αρχικά και προβληματισμό αργότερα που προκάλεσε εναλλαγές προσήμων τόσο στις αγορές μετοχών όσο και στις αγορές Ομολόγων.

Στο γενικό τους πλαίσιο και ανεξάρτητα της βραχυπρόθεσμης εκτίμησης από τους επενδυτές, οι μειώσεις επιτοκίων είναι πάντα ευπρόσδεκτες στις οικονομίες  τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και στα νοικοκυριά, κάτι που σε βάθος χρόνου μετουσιώνεται σε τζίρους,κέρδη και υψηλότερες αποτιμήσεις.

Το ΧΑ δεν πρόλαβε την χθεσινή απόφαση και με κίνηση μέσα στο γνωστό πλαιγιοκαθοδικό κανάλι έκλεισε στις 1419 μονάδες -0,72% με εξαιρετικά χαμηλό τζίρο μόλις 72 εκ.

Πέραν της γνωστής υπερβολής που συντελείται στην ΑΤΤ -17% λόγω των μετοχών που προήλθαν από την συγχώνευση με την Παγκρήτια, σημαντικές απώλειες κατέγραψαν η ΕΤΕ -1,69% και ΠΕΙΡ -1,74% από τις τράπεζες αλλά και μια πεντάδα τίτλων υψηλής κεφαλαιοποίησης που αποτελούν το 30% του ΓΔ και αναφερόμαστε στις ΕΕΕ -1,19% , ΜΠΕΛΑ -1,29% , ΜΥΤΙΛ -1,66% , ΜΟΗ -1,39% και ΤΙΤΑΝ -1,37% όλες με κλεισίματα κοντά στα χαμηλά ημέρας.

Λίγες και οι μετοχές που επιβίωσαν με θετικά κλεισίματα με καλύτερες την Cenergy  0,61% , τον ΦΡΛΚ 0,63% , την ΤΕΝΕΡΓ 0,41% (όπου περισσότερο πλέον προτιμάτε ως τοκοφόρα θέση παρά μετοχική λόγω της επικείμενης ολοκλήρωσης της συμφωνίας )  και οι ΟΠΑΠ & ΟΤΕ 0,32%.

Σημαντική εξέλιξη είχαμε χθες με το ανοιγμα της έκδοσης 10ετούς Ομολόγου από τον ΟΔΔΗΧ Ιουνίου 2034 με την απόδοση να πέφτει στο 3,11% (από 3,56% πριν) και πλησιάζοντας ακόμα περισσότερο το κόστος των Ισπανία και Γαλλία που βρίσκονται οριακά χαμηλότερα του 3%.

Τα futures στις ΗΠΑ δείχνουν έντονα ανοδικά (ειδικά στον Nasdaq) ενώ και στην Ευρώπη το άνοιγμα θα είναι καταπράσινο.

Αναμένουμε να δούμε αν αυτό το κλίμα θα διοχετευτεί και στην δική μας αγορά που ως γνωστό ψάχνει εδώ και καιρό τα πατήματά της.

Νάσος Κουμέττης
Hellenic Asset Management

* Το κείμενο δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση κατάρτισης επενδυτικής πράξης

#XA #ΧΑ #ΓΔ

Related posts

Εθνική Τράπεζα: Ενισχυμένα στο €1,2 δισ. τα οργανικά κέρδη

admin

ΤτΕ: Ενίσχυση έκτακτου αποθεματικού- Αμετάβλητο στα €0,6720/μετοχή το μέρισμα

admin

Χρηματιστήριο: Ποιες ειδήσεις «έκαψαν» τα εξαιρετικά εταιρικά αποτελέσματα εξαμήνου

admin

ΧΑ:Στόχος η υπέρβαση των 1452 μονάδων, με αυξημένο όγκο συναλλαγών

admin

Μοτοδυναμική: Εξαγόρασε το 100% των μετοχών της Lion Rental Α.Ε

admin

Reds: Στο 88,6% το ποσοστό της Reggeborgh Invest

admin

Mediterra: Αναβλήθηκε η ΓΣ για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

admin

Μύλοι Κεπενού: Πράσινο φως στη ΓΣ για καθαρό μέρισμα €0,04 ευρώ/μετοχή

admin

Cenergy Holdings: Πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών σε Euronext και ΧΑ

admin