Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Χρηματιστήριο: Νέο ξεκίνημα στη σκιά των γαλλικών εκλογών

Χρηματιστήριο: Νέο ξεκίνημα στη σκιά των γαλλικών εκλογών

Όλα τα μάτια σήμερα – και μάλλον όλη την εβδομάδα – είναι στραμμένα στην Γαλλία για τις πολιτικές και όχι μόνο εξελίξεις μετά τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της 30ης Ιουνίου.

Οι πρώτες ενδείξεις από τις αγορές (futures Cac   1,4% & ισοτιμία EurUsd  0,5% ) δείχνουν μια σχετική ηρεμία, πρώτα από όλα γιατί τα αποτελέσματα ήταν λίγο πολύ αναμενόμενα και σίγουρα δεν έδωσαν λευκή επιταγή στο κόμμα της Λεπέν. Τις αγορές επίσης καλμάρει το γεγονός ότι ήδη από το βράδυ της Κυριακής ο υποψήφιος πρωθυπουργός Bardella ξεκίνησε την στρογγυλοποίηση των θέσεων του κόμματος με ξεκάθαρη στόχευση στον δεύτερο γύρο.

Οι εξελίξεις στην Γαλλία θα επισκιάσουν κατά τη γνώμη μας οτιδήποτε άλλο σημαντικό ή μη αυτής της εβδομάδας και οι πιθανές συμμαχίες (;) με βάση τις οποίες θα πορευτούν οι βασικοί πολιτικοί πόλοι της χώρας, θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στις απαιτούμενες πλειοψηφίες που απαιτούνται στο Γαλλικό κοινοβούλιο.

Τα ποσοστά δείχνουν να είναι Lepen 33%, Melancon 28% και Macron 20%, κάτι που σημαίνει ότι η πιθανότητα τελικής επικράτησης της ακροδεξιάς είναι πολύ αυξημένη αλλά όχι βέβαιη.

Στα εσωτερικά πολιτικά θέματα, όλα δείχνουν ότι υπάρχει ένταση και διεργασίες και στα τρία μεγάλα κόμματα  – λιγότερο ίσως στην ΝΔ (όπου όμως περιμένουμε την σημερινή παρέμβαση Καραμανλή/Σαμαρά για να δούμε την δυναμική της). Ωστόσο, δεν αναμένονται σημαντικές εξελίξεις πριν το Φθινόπωρο όπου θα έχουμε το πρώτο μεγάλο ξεκαθάρισμα στο χώρο της κεντροαριστεράς.

Η εβδομάδα ξεκινάει επίσης χωρίς σημαντικές ειδήσεις στο χώρο της οικονομίας, με την σύσταση του SSM προς τις τράπεζες να ελαφρύνουν τους ισολογισμούς τους από τα ακίνητα που εγγράφουν (άνω των 4 δις) να δίνει αρνητικό πρόσημο στον κλάδο.

Παράλληλα αφήνουμε πίσω έναν αρνητικό Ιούνιο (ΓΔ -1,9%) που προσγείωσε την απόδοση της αγοράς από την αρχή του έτους στο 8,6% (να θυμίσουμε ότι είχε φτάσει στις 17/5 έως το 16% περίπου), με κλείσιμο εβδομάδας στις 1404 μονάδες και σε αρνητικό μηνιαίο σημείο αφετηρίας με την πιθανή διακύμανση της αγοράς να οριοθετείται μεταξύ 1375 και 1452 με σημείο καμπής (monthly pivot) το 1424.

Η τάση στις ευρωπαικές αγορές όπως προαναφέραμε δείχνει ανοδικό άνοιγμα και περιμένουμε κάτι αντίστοιχο να συμβεί και στην δική μας, εκτός εάν υπάρξουν αντίρροπες δυνάμεις στον κλάδο των τραπεζών και επηρεάσουν το σύνολο των μετοχών.

Νάσος Κουμέττης
Hellenic Asset Management

* Το κείμενο δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση κατάρτισης επενδυτικής πράξης 
#χρηματιστήριο #ΧΑ #Ανάλυση #HELLENIC_ASSET_MANAGEMENT

Related posts

Χρηματιστήριο: Στις 1.150 μονάδες η πλησιέστερη ισχυρή στήριξη του Γ.Δ.

admin

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Ο Ν. Καραμπατέας νέο μέλος του ΔΣ

admin

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Αύξηση 10% στα έσοδα και 8,3% στην κερδοφορία

admin

Noval Property: Ο Μιχαήλ Παναγής νέο μέλος-H ανασυγκρότηση του ΔΣ

admin

Mytilineos: Με αυξημένη στάθμιση στους δείκτες FTSE από 28 Μαΐου

admin

Helleniq Energy: Στις 10/7 η αποκοπή του μερίσματος 0,6 ευρώ

admin

Χρηματιστήριο: Η υπέρβαση των 1300 µονάδων παραµένει το µεγάλο ζητούµενο

admin

Πλαίσιο: Παύση ειδικής διαπραγμάτευσης με Eurobank Equities και ΒΕΤΑ

admin

Βιοκαρπέτ: Κατέχει πλέον το 100% της Albio Data

admin