Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Χρηματιστήριο: Επηρεασμένο από την α(να)ξιοπιστία των κυβερνητικών αποφάσεων

Χρηματιστήριο: Επηρεασμένο από την α(να)ξιοπιστία των κυβερνητικών αποφάσεων

Η συνεδρίαση της Τετάρτης (17/7) δεν θα μείνει βαθιά χαραγμένη στις μνήμες των επενδυτών (ΓΔ 1446 -0,17% τζίρος 91 εκ.) παρά μόνο για τον βαθμό επηρεασμού της αγοράς από την α(να)ξιοπιστία των κυβερνητικών αποφάσεων.

Αναφερόμαστε βέβαια στην λεγόμενη “έκτακτη επαναφορά τέλους” που από μόνη της η έκφραση αυτοαναιρείται αφού είναι και έκτακτη και επαναφορά και σε αυτή την φάση τουλάχιστον αφορά σε εταιρείες παραγωγούς Φυσικού Αερίου.

Αν προσπεράσουμε (που δεν μας είναι εύκολο) το θέμα της αλλαγής των κανόνων κερδοφορίας των εισηγμένων και με βάση την εξειδίκευση (;) που είχαμε χθες από τον Υπουργό Θ.Σκυλακάκη γίνεται κατανοητό (χωρίς κανείς να  μπορεί να πει με βεβαιότητα)  ότι το προσδοκώμενο όφελος από μία τέτοια κίνηση δεν θα ξεπερνάει σε απόδοση ένα ποσό μεταξύ 50 και 70 εκ ευρώ. Ισχύει δηλαδή το ρητό ‘ πολύ κακό για το τίποτα’.

Στα υπόλοιπα της αγοράς πρέπει να σταθούμε στην εξαιρετική εικόνα όλου του έτους της ΕΕΕ ( 22,7% από 1.1.24) η οποία προφανώς και βοηθούμενη από τον «καλό μας τον καιρό» φαίνεται να πηγαίνει ολοταχώς για νέα υψηλά πωλήσεων και εντυπωσιάζει με την σταθερότητά της και τις στηρίξεις που δίνει στην αγορά σε δύσκολες ημέρες.

Από την υπόλοιπη αγορά ξεχωρίσαμε τον ΟΠΑΠ ( 1,28%) που με βάση και την αύξηση της αγοράς τυχερών παιχνιδιών στο εξάμηνο και των σημαντικών αθλητικών γεγονότων φαίνεται να οφελείται σημαντικά, καθώς και τον ΤΙΤΑΝ (0,32%) όχι τόσο για την χθεσινή του επίδοση όσο για την προοπτική του εφόσον η δημιουργία της ΤΙΤΑΝ US και η εισαγωγή σε αμερικάνικο χρηματιστήριο θα διευκολύνει τις προοπτικές της και θα την καταστήσει σημαντικό παίχτη της αγοράς.

Τέλος μετά και την συμφωνία Cosmote/Nova πιστεύουμε ότι θα πρέπει να εστιάσουμε και στην μετοχή του ΟΤΕ που ναι μεν έχει απογοητεύσει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο (-3% από 1.1.23 ενώ ο ΓΔ είχε στο ίδιο διάστημα 54%) όμως αποκτά νεά προοπτική και με την στήριξη εκθέσεων ξένων οίκων μπορεί – επιτέλους – να περιμένει καλύτερες ημέρες.

Κλείνοντας να αναφέρουμε ότι χθες ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία (και υπερκάλυψη) δύο σημαντικές Ομολογιακές εκδόσεις , η πρώτη από το Ελληνικό Δημόσιο με απόδοση στο 2,81% (λήξη 3/2029 ) και η δεύτερη από την Hellenic Energy με απόδοση στο 4,37% και πενταετούς διάρκειας (λήξη 7/2029).

Στο κομμάτι των επιτοκίων δεν αναμένεται σήμερα αλλαγή πολιτικής από την ΕΚΤ παρά μόνο ραντεβού για τον Σεπτέμβρη (το λεκτικό θα παίξει ρόλο όπως πάντα).

Μεγάλο – και αναμενόμενο – το sell off στους τεχνολογικούς δείκτες στις ΗΠΑ με τον Nasdaq -2.77% (έχουμε αναφερθεί επανειλημμένα στην υπερβολική κεφαλαιοποίηση πχ της Nvidia που είχε φτάσει στα 3,3 τρις ευρώ και μετά την πτώση υποχώρησε (;) στα 2,8 τρις) με τον Dow να συνεχίζει το ανοδικό σερί με κλείσιμο πάνω από τις 41000 ( 0,59%).

Νάσος Κουμέττης
Hellenic Asset Management

* Το κείμενο δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση κατάρτισης επενδυτικής πράξης

#ΧΑ #ΓΔ #Ανάλυση

Related posts

Καραβίας: Έτοιμη για μέρισμα, αλλά θα περιμένει η Eurobank

admin

Mytilineos: Στο 6,43% το έμμεσο ποσοστό της Fairfax

admin

Cenergy: Αύξηση κερδοφορίας- Σε νέο υψηλό το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών

admin

Μπλε Κέδρος: Νέα οικονομική και διοικητική διευθύντρια η Αικ. Πετροπούλου

admin

ΧΑ: Αλλαγές στη μετοχική σύνθεση τριών εταιρειών

admin

Premia Properties: Διανέμει μέρισμα €0,03-Οι ημερομηνίες αποκοπής και καταβολής

admin

Trade Estates: Στα €24 εκατ. τα καθαρά κέρδη το 2022

admin

Intercontinental: Στις 10/5 η ΓΣ για έγκριση της διανομής κερδών

admin

Μυλωνάς: Τα αποτελέσματα εξαμήνου «ψηλώνουν» την Εθνική- Ανεβασμένοι στόχοι

admin