Image default
EUROBANK

Χρηματιστήριο: «Αντέχει» το ράλι στις τράπεζες, αποδόσεις έως και +58% στο 8μηνο

Μεγάλες αποδόσεις εξακολουθούν να προσφέρουν στους επενδυτές οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες συνεχίζουν σε θετικό έδαφος για ακόμη μία χρονιά, έχοντας σχεδόν εξαπλασιάσει την αξία τους κατά τη διάρκεια της τελευταίας 4ετίας.

Παρά τη μίνι αναδίπλωση από τα φετινά υψηλά της 23ης Ιουλίου, ο κλαδικός δείκτης συνεχίζει να «τρέχει» ένα ράλι άνω του 21% από τις αρχές του 2024, με την αθροιστική κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών ιδρυμάτων να αγγίζει τα 24 δισ. ευρώ.

Eurobank

Ξεκινώντας από τη Eurobank, η οποία απολαμβάνει την ισχυρότερη χρηματιστηριακή αξία του κλάδου (7,6 δισ. ευρώ), η μετοχή ενισχύεται κατά 29% μέσα στο τρέχον έτος, έχοντας ως υψηλότερο σημείο τα 2,2 ευρώ (23/7). Σήμερα απέχει περίπου 7% από τα συγκεκριμένες «κορυφές», αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι διαπραγματεύεται σταθερά στα καλύτερα επίπεδα από τα τέλη του 2015 (υψηλά 8,5 ετών).

Εθνική Τράπεζα

Η Νο.2 τράπεζα, δηλαδή η Εθνική, με κεφαλαιοποίηση 7,3 δισ. ευρώ, προσφέρει στους επενδυτές μια απόδοση άνω του 27%, έχοντας προ πολλού αφήσει πίσω τα χαμηλά έτους των 6,2 ευρώ και έχοντας αναρριχηθεί έως και τα 8,6 ευρώ. Αυτήν την στιγμή χρειάζεται να καλύψει μια απόσταση περίπου 7% για να ανακτήσει τα επίπεδα – ρεκόρ. Κι όλα αυτά ενόσω εκκρεμεί το κρίσιμο placement του ΤΧΣ (αφορά το 18% του μετοχικού κεφαλαίου).

Χρηματιστήριο: Αποδόσεις που… ζαλίζουν στη 2ετία – Οι μετοχές με ράλι άνω του 100%

Τράπεζα Πειραιώς

Η Τρ. Πειραιώς «τρέχει» ένα ράλι 23,5% από τις αρχές του έτους, κάτι το οποίο έχει οδηγήσει την κεφαλαιοποίηση στις παρυφές των 5 δισ. ευρώ. Άλλωστε, η μετοχή δείχνει να έχει ξεπεράσει το κλίμα εσωστρέφειας των προηγούμενων μηνών, επανερχόμενη στα ψυχολογικά όρια των 4 ευρώ, τα οποία συμπίπτουν με την τιμή διάθεσης του 27% από το δημόσιο τον περασμένο Φεβρουάριο.

Alpha Bank

Tέλος, η μετοχή της Alpha Bank, η οποία αξίζει 3,76 δισ. ευρώ, παρουσιάζει τη λιγότερο θελκτική εικόνα, δεδομένου ότι η φετινή μεταβολή δεν ξεπερνά το 4%, έχοντας διορθώσει κατά τουλάχιστον 10% από τα φετινά υψηλά του 1,79 ευρώ. Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχει ενισχυθεί κατά σχεδόν 11% το τελευταίο δίμηνο, ανακάμπτοντας από τα χαμηλά του 1,44 ευρώ.

Optima – Attca – Κύπρου

Πέραν των «4», ειδική αναφορά θα πρέπει να γίνει και στην Optima Bank, η οποία φιγουράρει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, απολαμβάνοντας μια χρηματιστηριακή αξία άνω των 900 εκατ. ευρώ. Από τις αρχές του έτους το άλμα της τράπεζας αγγίζει το 60%.

Ταυτόχρονα, ο κλάδος αναμένεται να ωφεληθεί σημαντικά τόσο από τον «γάμο» Attica Bank – Παγκρήτιας, o οποίος θα ολοκληρωθεί με την επικείμενη ΑΜΚ, όσο και με την απρόσμενη έλευση της Τράπεζας Κύπρου στην Αθήνα, η οποία θα προσφέρει 2 δισ. ευρώ στη συνολική κεφαλαιοποίηση.

Οι φετινές αποδόσεις των τραπεζικών μετοχών

• Optima 58%

• Eurobank 29,5%

• Εθνική 27,4%

• Πειραιώς 23,5%

• Alpha 3,5%

Πανίκος Νικολάου: Ο άνθρωπος που ξαναφέρνει την Τρ. Κύπρου στην Αθήνα

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής) 

Related posts

Eurobank: Στα 684 εκατ. ευρώ τα κέρδη το α΄ εξάμηνο 2023

ad

Eurobank: Θα πιαστούν οι στόχοι του 2017

admin

Eurobank: Στο 55,42% ανέβασε το ποσοστό της στην Ελληνική Τράπεζα

ad

Eurobank: Ο «χάρτης» της αγοράς εργασίας στα χρόνια της κρίσης

admin

Νέα δανειακή σύμβαση 150 εκατ. μεταξύ Eurobank – ΕΤΕπ

admin

Eurobank: Αυτοί είναι οι νέοι στόχοι για τα «κόκκινα» δάνεια

admin

Χρηματιστήριο – Blue chips: Οι μετοχές με αποδόσεις έως 64% στο 12μηνο

ad

Στην Eurobank FPS η δεύτερη άδεια διαχείρισης

admin

Οι τρεις άξονες στην στρατηγική Eurobank με ορίζοντα το 2030

admin