Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Φρένο» στο πενθήμερο πτωτικό σερί – Ποιοι τίτλοι ηγήθηκαν της ανάκαμψης

Με δυναμικό rebound απάντησαν οι αγοραστές στο 5ήμερο πτωτικό σερί, μειώνοντας σε μεγάλο βαθμό τις εβδομαδιαίες απώλειες του ελληνικού χρηματιστηρίου. Ο

Γενικός Δείκτης

έκλεισε κοντά στα υψηλά ημέρας, επιστρέφοντας πάνω από τις 1.430 μονάδες, με πρωταγωνίστριες τις τράπεζες. Η εγχώρια αγορά επωφελήθηκε εν μέρει και από το θετικό κλίμα που επικρατεί στο εξωτερικό, ειδικά μετά τη δημοσίευση των ενθαρρυντικών στοιχείων για την αμερικανική αγορά εργασίας.


Πιο αναλυτικά, στη συνεδρίαση της Παρασκευής (4/10) ο ΓΔ ενισχύθηκε κατά 19,46 μονάδες ή 1,37% και έκλεισε στις 1.437,88 μονάδες, κοντά στο υψηλό ημέρας των 1.438,05 μονάδων. Το χαμηλό ημέρας εντοπίστηκε στις 1.418,83 μονάδες. Σε επίπεδο εβδομάδας ο δείκτης υποχώρησε κατά –2,1%, απέχοντας πλέον περίπου 65 μονάδες ή –4,32% από το φετινό ρεκόρ των 1.502,79 μονάδων. Η απόδοση από την έναρξη της φετινής χρονιάς διαμορφώνεται στο 11,19%.





Σε αξιόλογα επίπεδα διατηρήθηκε η συναλλακτική δραστηριότητα, με σχεδόν το 50% του τζίρου να αφορά την Εθνική Τράπεζα, στον απόηχο του placement για το 10% των μετοχών της. Παράλληλα, ο τίτλος της ΕΤΕ ήταν από τους μεγάλους κερδισμένους, με ημερήσια κέρδη που ξεπέρασαν το 2%. Ισχυρή άνοδο κατέγραψε και η Πειραιώς.


Σε τροχιά επαναφοράς προς τις πρόσφατες κορυφές τους μπήκαν σήμερα ο ΟΤΕ, η Jumbo, η Lamda Development, η Cenergy Holdings, ο ΑΔΜΗΕ και η Κρι Κρι, παρουσιάζοντας αξιοσημείωτες ανοδικές τάσεις. Με τις επιδόσεις τους ξεχώρισαν ακόμη ο ΟΠΑΠ, η Titan, η Intrakat, η Motor Oil και η HELLENiQ ENERGY, με τις δύο τελευταίες να ανακάμπτουν σημαντικά μετά την περιήγησή τους στα χαμηλά έτους.





Από την άλλη πλευρά, σε περιδίνηση βρέθηκε η Attica Bank, κλείνοντας κάτω από τα 4 ευρώ με «βουτιά» κοντά στο -20%, λίγες ημέρες μετά την έγκριση της ΑΜΚ συνολικού ύψους 735 εκατ. ευρώ.






Η πρώτη αντίδραση μετά το placement

Το rebound του Χ.Α. έλαβε χώρα αμέσως μετά την ολοκλήρωση του placement της Εθνικής, καθώς απελευθερώθηκε ρευστότητα, ενώ ήταν στο ίδιο μήκος κύματος με το θετικό κλίμα που επικρατεί πλέον στις διεθνείς αγορές. Εκεί, οι επενδυτές έδωσαν προτεραιότητα στα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, ενώ συνεχίζουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς προκαλεί «πονοκέφαλο» το ράλι του πετρελαίου.





Ελκυστικές χαρακτηρίζονται οι αποτιμήσεις των τραπεζικών μετοχών σε εγχώριο επίπεδο, όπως αποδεικνύεται από τις βελτιωμένες τιμές στόχους που δίνουν οι χρηματιστηριακές, με το discount των τρεχουσών τιμών να είναι αρκετά ευρύ. Το 5ήμερο πτωτικό σερί έχει δημιουργήσει ευκαιρίες εισόδου και σε τίτλους με βαρύτητα στο ταμπλό, που δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα.


Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΧΑΕ, μετά την πώληση του μεριδίου του ΤΧΣ, το free float της Εθνικής αυξήθηκε από 82% στο 92%, με τον συντελεστή βαρύτητας να αυξάνεται σε όλους τους δείκτες που περιλαμβάνεται η μετοχή (σε 82,78% από 73,78% στον ATHEX ESG). Παράλληλα, η Τράπεζα Κύπρου προστίθεται στον Γενικό Δείκτη με ελεύθερη διασπορά 56% και συντελεστή κάλυψης 1,0. Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από την Τρίτη 8 Οκτωβρίου.


Στα επενδυτικά «ραντάρ» βρίσκεται και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, καθώς σήμερα ολοκληρώνεται το οικονομικό κλείσιμο της παραχώρησης της Αττικής Οδού, με την καταβολή του τιμήματος των 3,27 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα αναλάβει την παραχώρηση, με έναρξη ισχύος από τις 6 Οκτωβρίου και για διάρκεια 25 ετών. Η μεταβίβαση συμπίπτει με τη μείωση των τιμών στα διόδια, από 2,80 ευρώ σε 2,50 ευρώ, με ισχύ από την ίδια ημερομηνία (6/10).






Θετικό το κλίμα στις διεθνείς αγορές

Επιστροφή στα θετικά πρόσημα σήμερα για την Wall Street, αν και σταδιακά οι αγοραστές κατεβάζουν ταχύτητα. Όλα τα βλέμματα της αμερικανικής -και όχι μόνο- αγοράς στράφηκαν στο Job Report, το οποίο θα κρίνει εν πολλοίς τα επόμενα «βήματα» που θα ακολουθήσει η Federal Reserve όσον αφορά τις περικοπές στα επιτόκια. Η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας από ό,τι αναμενόταν τον Σεπτέμβριο, ενώ ταυτόχρονα μειώθηκε το ποσοστό της ανεργίας.





Related posts

Νέοι επενδυτικοί ορίζοντες για όλους

admin

Επίδομα 534 ευρώ και ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Πότε ξεκινά η πληρωμή

admin

Ινστιτούτο Ενέγειας: Σε 70-90 τρισ. κυβικά τα ελληνικά κοιτάσματα φυσικού αερίου

admin

Όλα τα «μυστικά» του νέου ΕΝΦΙΑ σε 4 βήματα

admin

Άνοιξε η πλατφόρμα του προγράμματος «Πράσινα ΤΑΞΙ»

admin

Η στάση του Στάσση στο Μαξίμου, το (τελικό) μέτρημα για τον γάμο, η Folli Follie πάει για παραγραφή, ο Πόλσον και οι τράπεζες, η Ελλάδα βλέπει tv (αλλά συνδρομητική)

admin

Σταϊκούρας: Αν υπάρξει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, θα αποδοθεί στην κοινωνία

admin

Εφορία: Αυτόματες κατασχέσεις με το πλήρες σύστημα «Eispraxis»

admin

Dogecoin: Το κρυπτονόμισμα που ξεκίνησε για πλάκα και «εκτοξεύτηκε» χάρη στον Έλον Μασκ

admin