Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Υποχωρεί κάτω από το σημείο στήριξης των 1.420 μονάδων

Οι πτωτικές τάσεις συντηρούνται για δεύτερη διαδοχική μέρα στο

ελληνικό χρηματιστήριο

, το οποίο διαφοροποιείται από το θετικό κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές. Ορισμένες μετοχές, που διαπραγματεύονται σήμερα χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα (Metlen, Motor Oil), έχουν βαρύτητα στο ταμπλό και ασκούν πρόσθετες πιέσεις.


Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Τετάρτης (26/6) ο

Γενικός Δείκτης

υποχωρεί κατά -0,34% στις 1.415,30 μονάδες, έχοντας κινηθεί μέχρι στιγμής μεταξύ των 1.414,25 (χαμηλό ημέρας) και των 1.419,75 μονάδων (υψηλό ημέρας). Σε περίπτωση επιδείνωσης, πρόκειται να κινδυνεύσουν και οι 1.400 μονάδες, με το χαμηλό διμήνου να εντοπίζεται στις 1.404,11 μονάδες και το κλείσιμο της 17ης Ιουνίου. Στο -4,6% και τα 24 ευρώ η Motor Oil. Στο -3,4% και τα 35 ευρώ η Metlen.





Από το κρίσιμο σημείο στήριξης των 1.420 μονάδων ξεκίνησε η συνεδρίαση της Τετάρτης κι ενώ απομένουν τρεις -συμπεριλαμβανομένης της σημερινής- για να ολοκληρωθεί ο Ιούνιος, το β’ τρίμηνο και το α’ εξάμηνο. Πιθανές οι κινήσεις ωραιοποίησης χαρτοφυλακίων (window dressing) από τους επενδυτές. Ο ΓΔ κινείται σε ήπια πτωτικό έδαφος σε επίπεδο μήνα και πρέπει να επανέλθει πάνω από τις 1.430 μονάδες για να αντιστρέψει το σκηνικό. Κοντά στο 10% η επίδοση από την έναρξη του 2024.


Οι επενδυτές αναζητούν νέους θετικούς καταλύτες, καθώς ο «πάγος» του MSCI (διατήρησε την Ελλάδα στις αναδυόμενες αγορές) και η επιβολή έκτακτου φόρου στα διυλιστήρια χάλασαν το κλίμα ευφορίας που δημιούργησε η πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Το μπαράζ των αποκοπών μερισμάτων επιβαρύνει περαιτέρω την αγορά, καθώς 9 1 εισηγμένες «έκοψαν» χθες μέρισμα (επιστροφή κεφαλαίου για τον ΟΠΑΠ). Σήμερα σειρά έχουν άλλες τρεις εταιρείες, οι οποίες θα επιβραβεύσουν τους μετόχους τους τις επόμενες ημέρες.





Πιο συγκεκριμένα, χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 1,5 ευρώ ανά μετοχή διαπραγματεύεται σήμερα η Metlen, με την έναρξη της πληρωμής του να έχει προγραμματιστεί για τις 2 Ιουλίου. Μέρισμα 1,4 ευρώ «κόβει» και η Motor Oil, με έναρξη πληρωμής στις 3 Ιουλίου. Συμπεριλαμβανομένου του προμερίσματος 0,4 ευρώ που έχει ήδη καταβληθεί, το συνολικό μέρισμα της MOH για το 2023 ανέρχεται στο 1,8 ευρώ/μτχ. Αποκοπή μερίσματος σήμερα και για τη Fourlis. Το καθαρό ποσό μετά την παρακράτηση φόρου 5% ανέρχεται σε 0,114 ευρώ και θα καταβληθεί στις 3 Ιουλίου.






Διαβάστε αναλυτικά στο --.gr





Ειδήσεις σήμερα:





Δείτε το τελευταίο πρωτοσέλιδο της Αυγής – Πυρ ομαδόν και κατακραυγή για την απόφαση Κασσελάκη να κλείσει η ιστορική εφημερίδα





Survivor 2024: Εκτός του μεγάλου τελικού ο Γιώργος Γκιουλέκας – Δείτε όσα έγιναν στον ημιτελικό





Βρετανία: Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν για εισβολή σε ιδιοκτησία του Ρίσι Σούνακ

Related posts

ΕΕ: Στο τραπέζι του Συμβουλίου Ενέργειας η ελληνική πρωτοβουλία για τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας – Τα βασικά σημεία

admin

«Απαγορευτικό» στα συμβατικά ΙΧ με ζώνες διοδίων σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη και νησιά

admin

Τροπολογία ΥΠΟΙΚ: Έκπτωση 3% για εφάπαξ εξόφληση του φόρου έως και 31 Αυγούστου

admin

Έρχονται 2 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Μεγάλο κοίτασμα αερίου 70 δισ. κυβικών μέτρων εντόπισαν ανοιχτά της Κύπρου οι Eni και Total

admin

Κωστής Χατζηδάκης στη Le Monde: Η ανάπτυξη είναι ο καλύτερος τρόπος για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής

admin

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για τις αιτήσεις

admin

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Πρόσθετη ασφαλιστική εισφορά αντί φορολογικής «σφήνας» εξετάζει το υπουργείο εργασίας

admin

Μικρές «ανάσες» σε λιανεμπόριο και εστίαση φέτος το Πάσχα 

admin