Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τρίτη σερί πτώση, αλλά κράτησε τις 1.400 μονάδες

Στο «πνεύμα» της αστάθειας των ευρωπαϊκών αγορών πραγματοποιήθηκε η σημερινή (17/6) συνεδρίαση του

Χρηματιστηρίου Αθηνών

, με τη νευρικότητα των επενδυτών να είναι κάτι παραπάνω από έκδηλη. Ο

Γενικός Δείκτης

άλλαξε αρκετές φορές πρόσημο κατά τη διάρκεια της ημέρας, «ανεβοκατέβαινε» συνεχώς τις 1.400 μονάδες και στο τέλος διατηρήθηκε πάνω από το εν λόγω κρίσιμο σημείο στήριξης. Ωστόσο, επικράτησαν ξανά οι πωλητές.


Στη συνεδρίαση της Δευτέρας ο ΓΔ σημείωσε πτώση 2,80 μονάδων ή -0,20% και έκλεισε στις 1.404,11 μονάδες. Χαρακτηριστικό της έντονης μεταβλητότητας που επικράτησε σήμερα ήταν το μεγάλο εύρος τιμών, στο οποίο κινήθηκε ο δείκτης. Πιο συγκεκριμένα, η απόσταση από το χαμηλό (1.395,06 μονάδες) και το υψηλό ημέρας (1.419,49 μονάδες) καθορίστηκε στις 24,43 μονάδες.





Αυτή ήταν η τρίτη διαδοχική πτώση του Χ.Α., έχοντας υποχωρήσει σωρευτικά κατά -3,25%. Οι νέες απώλειες ανανέωσαν και το χαμηλό διμήνου, με το αμέσως επόμενο χαμηλότερο κλείσιμο να εντοπίζεται στις 19 Απριλίου και τις 1.392,62 μονάδες.


Οι τράπεζες βρέθηκαν εκ νέου στο στόχαστρο των πωλητών, ενώ ισχυρές πιέσεις δέχθηκε και ο βιομηχανικός κλάδος. Η Πειραιώς, η Titan, η Aegean και η Alpha Bank ήταν μεταξύ των αρνητικών πρωταγωνιστών. Από την άλλη πλευρά, οι αγοραστές έσπευσαν μαζικά στην Lamda Development, στον απόηχο της εισόδου του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης. Το deal αφορούσε το 2% της Lamda και «κλείδωσε» στα 7,1 ευρώ, δηλαδή με σημαντικό premium σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα. Αυτή τη διαφορά φρόντισαν να «ψαλιδίσουν» σήμερα οι traders. Αξιόλογη ήταν επίσης η άνοδος για τη Metlen και την Jumbo.






Στο -1% οι τράπεζες – Υποτονικός ο τζίρος




Με απώλειες που ξεπέρασαν το -1% ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Δευτέρας για τις τράπεζες, καθώς ο κλαδικός δείκτης οπισθοχώρησε κατά -1,03% στις 1.228,06 μονάδες. Ο FTSE IN (βιομηχανίας) κινήθηκε εξίσου πτωτικά, κατά -0,86% στις 6.058,14 μονάδες. Ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) κατέγραψε απώλειες -0,17% στις 3.405,71 μονάδες και ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) έχασε οριακά -0,01% στις 2.251,94 μονάδες.


Σε χαμηλά επίπεδα οι σημερινές συναλλαγές, οι οποίες ανήλθαν σε μόλις 93,195 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε πακέτα. Τζίρο άνω των 10 εκατ. ευρώ έκαναν η Πειραιώς (18,541 εκατ. ευρώ) και η Alpha Bank (14,23 εκατ. ευρώ). Στα 97,843 δισ. ευρώ διαμορφώνεται η κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Αρνητικά πρόσημα για 50 μετοχές, θετικά για 48 και χωρίς μεταβολή έκλεισαν 23 μετοχές.





Στις συστημικές τράπεζες, η Πειραιώς ηγήθηκε των απωλειών κατά -2,33% στα 3,516 ευρώ. Ακολούθησε η Alpha Bank στο -1,04% και το 1,524 ευρώ, ενώ πιο ήπια ήταν η πτώση για την Eurobank (-0,64% στα 2,034 ευρώ) και την ΕΤΕ (-0,56% στα 7,846 ευρώ).


Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, η Titan υποχώρησε σημαντικά και συγκεκριμένα κατά -2,36% στα 29 ευρώ. Ακολούθησε με απώλειες -1,59% η Aegean, στα 11,12 ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η Lamda Development σημείωσε «άλμα» 3,38%, έκλεισε στα 6,72 ευρώ και μείωσε τη διαφορά από τα 7,1 ευρώ του deal με τον Προκοπίου. Άνοδο κατά τουλάχιστον 1% σημείωσαν η Jumbo ( 1,64% στα 26,04 ευρώ) και η Metlen ( 1,48% στα 35,64 ευρώ).


Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, η Profile κατέγραψε «βουτιά» -2,29% στα 4,49 ευρώ, ενώ η Lavipharm κινήθηκε χαμηλότερα κατά -2,7% στο 0,866 ευρώ. Υποχώρησαν κατά τουλάχιστον -1% η Intracom Holdings (-1,67% στα 3,235 ευρώ), η ΑΒΑΞ (-1,39% στο 1,414 ευρώ), η Fourlis (-1,28% στα 3,85 ευρώ) και η Intralot (-1,26% στο 1,1 ευρώ). Στον αντίποδα, η Intrakat κατέγραψε αξιοσημείωτη άνοδο της τάξης του 2,83% και έκλεισε στα 5,08 ευρώ. Αντίδραση έβγαλε η Ideal, η οποία ενισχύθηκε κατά 2,33% στα 5,71 ευρώ. Κέρδη άνω του 1% για την Alumil ( 1,3% στα 2,735 ευρώ) και την Austriacard ( 1,21% στα 5,84 ευρώ).






Αδυναμία αντίδρασης

Η ανυπαρξία θετικού καταλύτη δεν άφησε κανένα περιθώριο πειστικής αντίδρασης στο Χ.Α. Η σημερινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε ως κρίσιμης σημασίας από τους αναλυτές, καθώς ήθελαν να δουν τις τοποθετήσεις των επενδυτών μετά τις εκτεταμένες ρευστοποιήσεις της προηγούμενης εβδομάδας σε Ελλάδα και Ευρώπη. Στα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου, οι κυριότεροι δείκτες ξεκίνησαν δυναμικά, με κέρδη που σε μερικές περιπτώσεις άγγιζαν το 1%. Ωστόσο, το σκηνικό άλλαξε άρδην και πλέον επικρατεί ακραία μεταβλητότητα, χωρίς να υπάρχει κατεύθυνση. Ήπιου χαρακτήρα το rebound σε Γαλλία και Ιταλία, οι οποίες σημείωσαν τις ισχυρότερες απώλειες την Παρασκευή. Ελεγχόμενη πτώση σε Βρετανία και Ισπανία.





Στην Εθνική Τράπεζα εστίασαν σήμερα οι traders, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης dark room, επίκειται η αναβάθμισή της από τη Moody’s, μετά από εκείνη της Eurobank. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΤΕ έχει ήδη επενδυτική βαθμίδα από την DBRS, ενώ η 5ήμερη «βουτιά» που την έχει ρίξει κάτω από τα 8 ευρώ, δίνει την ευκαιρία για ένα rebound αργά ή γρήγορα.


Η προσοχή στρέφεται και στη γενική συνέλευση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή την ερχόμενη Πέμπτη, εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων για το deal πώλησης στην Masdar. Την ίδια μέρα (20/6) θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του MSCI για την κατάταξη των χρηματιστηριακών αγορών. Η Αθήνα περιμένει με ενδιαφέρον αν ο αμερικανικός οίκος θα είναι ο πρώτος που θα την εντάξει σε watch list, στο πλαίσιο της μετάταξής της στις ανεπτυγμένες αγορές. Η αναβάθμιση, σε περίπτωση ένταξης σε καθεστώς παρακολούθησης, αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε «βάθος» 1,5 με 2 ετών.


Σήμερα έλαβε χώρα η τελευταία διαπραγμάτευση της μετοχής της Reds, πριν την οριστική διαγραφή της από το Χ.Α. Τα αποτελέσματα α’ τριμήνου ανακοινώνει την Τρίτη (18/6) ο ΑΔΜΗΕ, πριν την έναρξη της χρηματιστηριακής συνεδρίασης. Επιπλέον, την ερχόμενη Παρασκευή (21/6) θα λάβουν χώρα οι αναδιαρθρώσεις (rebalancing) των δεικτών FTSE-25, FTSE-Russell και Stoxx. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας λήγουν οι σειρές παραγώγων επί δεικτών και μετοχών (ΣΜΕ) για τον μήνα Ιούνιο.






Έντονη μεταβλητότητα στις ευρωαγορές

Ένα «ντόμινο» ρευστοποιήσεων, κυρίως σε μετοχές και ομόλογα, ταλαιπώρησε τις ευρωπαϊκές αγορές την προηγούμενη εβδομάδα, η οποία ήταν η χειρότερη για το 2024. Η ενίσχυση της ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές και η κήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία είχαν ως αποτέλεσμα ο CAC 40 να βρεθεί στο «μάτι του κυκλώνα», όπως επίσης και οι τράπεζες της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρώπη. Ο τοπικός δείκτης διολίσθησε πάνω από -6% στο πενθήμερο, με αποτέλεσμα να «εξανεμιστούν» περίπου 220 δισ. ευρώ. Υψηλό 17ετίας «έπιασε» το γαλλικό spread, με τις αποδόσεις των εγχώριων ομολόγων να «εκτοξεύονται» σε δυσθεώρητα επίπεδα.


Τη Δευτέρα, αν και αρχικά επικρατούσαν οι αγοραστές στα ευρωπαϊκά ταμπλό, η μεταβλητότητα «χτύπησε» ξανά κόκκινο, καθώς τα πρόσημα αλλάζουν διαρκώς. Σε μεικτό έδαφος ξεκίνησε η συνεδρίαση της Wall Street, στον απόηχο μίας άκρως επιτυχημένης εβδομάδας, με τον Nasdaq να προέρχεται από το πέμπτο κατά σειρά ιστορικό υψηλό του. Ο τεχνολογικός δείκτης κινείται και σήμερα σε ανοδική τροχιά, σε αντίθεση με τον Dow Jones που υποχωρεί αισθητά.


Sell off στην Ιαπωνία, με τον δείκτη Nikkei να σημειώνει σήμερα «βουτιά» -2% ή 780 μονάδων. Μεικτή εικόνα παρουσίασαν οι κινεζικοί δείκτες, καθώς τα στοιχεία που δημοσίευσε η ασιατική υπερδύναμη άφησαν «χλιαρές» εντυπώσεις στην επενδυτική κοινότητα.


Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο

--.gr








Ειδήσεις σήμερα





Απόστολος Λύτρας: Παρέμβαση του Αρείου Πάγου γιατί αφέθηκε ελεύθερος μετά τον ξυλοδαρμό – Διατάχθηκε πειθαρχική έρευνα





Τροχαίο στη Συγγρού: Βίντεο ντοκουμέντο από το ατύχημα – Αναποδογύρισε πέντε φορές





Θανάσης Παπακωνσταντίνου: Η τελευταία συναυλία και το συγκινητικό αντίο – Κρατήστε τα τραγούδια και ξεχάστε με, είπε

Related posts

ΓΣΕΕ: Να ακυρωθούν οι απολύσεις 10 ημέρες πριν από το lockdown

admin

Όλες οι φορολογικές ελαφρύνσεις και τα μέτρα στήριξης που φέρνει στην Βουλή η κυβέρνηση

admin

EKT: Φόρο στους πλούσιους και στα υπερκέρδη εταιρειών προτείνει αξιωματούχος

admin

Μετάλλαξη Όμικρον: «Το νέο στέλεχος μπορεί να απειλήσει την οικονομική ανάπτυξη» προειδοποιεί ο ΟΟΣΑ

admin

Οικογένεια Μαρτίνου: Από τη Γλυφάδα, στους ισχυρούς της παγκόσμιας ναυτιλίας με 290 πλοία και ιστορία 50 ετών

admin

Πτώση των τιμών μετά την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία – Παραμένει στα ύψη το πετρέλαιο

admin

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Θα «διαβάζεται» στο κινητό όπως το πιστοποιητικό εμβολιασμού

admin

Πληρωμές €60 εκατομμυρίων σε πάνω από 50.000 δικαιούχους από ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ

admin

Επίδομα θέρμανσης: Τέλος χρόνου σήμερα για τις αιτήσεις – Πότε θα γίνουν οι πρώτες πληρωμές

admin