Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τα βλέμματα στραμμένα στο placement της ΕΤΕ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τα βλέμματα στραμμένα στο placement της ΕΤΕ

Παρά τη χθεσινή πτώση στο ΧΑ, με τον ΓΔ να υποχωρεί κατά -1,14%, με μεγάλες εντολές πώλησης μετά το μεσημέρι, η συνολική εικόνα του Σεπτεμβρίου παρέμεινε θετική (ΓΔ 1,45% μ/μ), όπως και η απόδοση της αγοράς από την αρχή του έτους ( 12,28%).

Όλα τα μάτια ήταν -και είναι- στραμμένα στο μέτωπο του placement της ΕΤΕ, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν μεν λόγο για μεγάλη υπερκάλυψη (8x του βιβλίου), αλλά να μην υπάρχει ακόμα επαρκής πληροφόρηση για την τιμή που θα καθοριστεί.

Σημειολογικά, η χθεσινή απόπειρα να κινηθεί η μετοχή πάνω από το άνω εύρος τιμής (υψηλό 7,97) αποδείχθηκε ατυχής, εφόσον οι συμμετέχοντες γνωρίζουν:

α. ότι η μέση τιμή της μετοχής, τον τελευταίο μήνα, ήταν στα 7,50 και άρα, εάν πραγματικά επιθυμούσαν, θα έπαιρναν θέση στη μετοχή σε χαμηλότερα επίπεδα και

β. υπάρχει το πρόσφατο  «κακό» παρελθόν με το αντίστοιχο placement της ΠΕΙΡ, το οποίο, τελικά, έκλεισε στα 4 ευρώ, κάτι που αποδείχθηκε πολύ καλό για το ΤΧΣ και πολύ κακό για τη μετοχή και την αγορά συνολικότερα (ακόμα προσπαθεί να το υπερβεί).

Στα σημαντικά του μήνα είναι η επαναφορά του ενδιαφέροντος και του τζίρου σε επίπεδα πρώτου  εξαμήνου (ειδικά στο δεύτερο δεκαπενθήμερο), στα 135 εκ.,  η αφύπνιση του κλάδου των τραπεζών και ο συντονισμός δεικτοβαρών τίτλων στο ανοδικό σενάριο (ΟΤΕ, ΤΙΤΑΝ, κ.α.), καταγράφοντας υψηλά έτους.

Στις σημαντικότερες χθεσινές ειδήσεις περιλαμβάνονται οι ανακοινώσεις/εκτιμήσεις του ΥΠΕΘΟ για το νέο πενταετές Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Διαρθρωτικό Πλαίσιο (ΜΔΔΠ), στο οποίο περιλαμβάνεται η σημαντική μείωση του Δημοσίου Χρέους κατά 30% (από 162% του ΑΕΠ το 2023 στο 133% το 2028), η αύξηση του ΑΕΠ σε ονομαστικούς όρους κατά 52 δις ευρώ (από 220 δις στα 272 δις), η σταθεροποίηση των πρωτογενών πλεονασμάτων, για τα επόμενα 5 χρόνια, στο 2,4% του ΑΕΠ και η μείωση της ανεργίας από το εκτιμώμενο 10,5% το 2024 στο 8,5% το 2028.

Επιχειρηματικά, επιβεβαιώθηκε και από τη διοίκηση της Metlen ότι μέσα στο έτος θα κατατεθεί η αίτηση για εισαγωγή στο Λονδίνο, με πιθανότερη κατάληξη εντός του πρώτου εξαμήνου του 2025.

Τεχνικά, η εικόνα παραμένει αλώβητη, με στήριξη του ΓΔ (με κάθε τρόπο) στις 1450 μονάδες και αντίσταση για τον μήνα στις 1482, επίπεδο που στην περίπτωση θετικής έκβασης του placement της ΕΤΕ είναι απολύτως εφικτό.

Νάσος Κουμέττης
Hellenic Asset Management

* Το κείμενο δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση κατάρτισης επενδυτικής πράξης

#Χρηματιστήριο_Αθηνών #ΧΑ #PLACEMENT_ΕΤΕ #μεσοπρόθεσμο

Related posts

Phoenix Vega Mezz: Καθαρά κέρδη €4,8 εκατ. το 2022

admin

Reds: Δεν κρίθηκε εύλογο και δίκαιο το τίμημα των €2,48

admin

Cnl Capital: Καθαρό προμέρισμα 0,25 ευρώ ανά μετοχή- Πότε καταβάλλεται

admin

Πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών από την Τράπεζα Πειραιώς

admin

Μεταξύ €6,4-€7,2 η τιμή διάθεσης των μετοχών της Optima Bank

admin

ΔΑΑ: Από 28 Μαΐου η καταβολή καθαρού μερίσματος €0,3135/μετοχή

admin

Eurobank Equities για Κρι Κρι: Σύσταση buy- Η τιμή στόχος

admin

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Υπό του 5% το ποσοστό της Helikon

admin

Intralot: Σε ιδιώτες επενδυτές το 76,92% του ομολόγου

admin