Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πρώτη απώλεια εντός του Μαΐου – Φρένο στο τετραήμερο ράλι

Σε λελογισμένο profit taking προχώρησαν σήμερα (13/5) οι επενδυτές στο

ελληνικό χρηματιστήριο

, σε μία κίνηση αποφόρτισης λόγω των κερδών που είχαν συσσωρευθεί από τα διαδοχικά «σπασίματα» του ρεκόρ 13ετίας.


Με τους πωλητές να επικρατούν μεν καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, αλλά ελεγχόμενα και χωρίς υπερβολές, ο

Γενικός Δείκτης

έκλεισε πτωτικά κατά 7,94 μονάδες ή -0,53% στις 1.476,12 μονάδες. Κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 15 μονάδων και συγκεκριμένα μεταξύ των 1.471,01 (χαμηλό ημέρας) και των 1.486,12 μονάδων (υψηλό ημέρας). Οι 1.487,76 μονάδες (κλείσιμο 14ης Απριλίου 2011) παραμένουν το τελευταίο σημείο αντίστασης πριν από το ιστορικό ορόσημο των 1.500 μονάδων.





Η Λεωφόρος Αθηνών προερχόταν από ένα 4ήμερο ράλι συνολικού ποσοστού 2,46%, αγνοώντας το αρνητικό πρόσημο εντός του τρέχοντος μήνα, όπου ο ΓΔ έκανε διαδοχικές υπερβάσεις από τις 1.450 στις 1.470 κι από εκεί στις 1.480 μονάδες. Βέβαια, παρά τις απώλειες, η απόδοση από τις αρχές του έτους παραμένει εντυπωσιακή και «αγγίζει» το 14,15%.


Η σημερινή πτώση ήταν τεχνικής φύσεως, σύμφωνα με τους αναλυτές, και οι πωλητές εστίασαν στους τραπεζικούς τίτλους και στον κλάδο της ενέργειας. Οι τοποθετήσεις κατοχύρωσης αφορούσαν κυρίως μετοχές, οι οποίες διαπραγματεύονταν σε πολυετή ή ιστορικά υψηλά, επομένως υπήρχε χώρος εκεί για ρευστοποιήσεις.





Έντονες πιέσεις δέχθηκαν, μεταξύ άλλων, ο ΟΤΕ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Σαράντης, η Mytilineos και η Alpha Bank. Στον αντίποδα, η Quest Holdings, η HELLENiQ ENERGY και η Ελλάκτωρ έστησαν «αναχώματα» σε μία ενδεχόμενη ευρύτερη πτώση του Χ.Α., με την τελευταία να λαμβάνει ώθηση από την πρόταση για επιστροφή κεφαλαίου (0,5 ευρώ ανά μετοχή) για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια.


Ξεχωριστής αναφοράς χρήζει η πορεία της Foodlink, η οποία «κλείδωσε» στο limit up, στον απόηχο της διακίνησης τεσσάρων πακέτων για το 5% της εισηγμένης. Η μετοχή της εταιρείας, που διαπραγματεύεται στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α., ενισχύθηκε κατά 29,74% στα 0,506 ευρώ.






Σε εγρήγορση οι αγοραστές στις διεθνείς αγορές







Από ρεκόρ σε ρεκόρ βαίνουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους «ταύρους» να έχουν… κατακλύσει τους μεγάλους δείκτες. Σε νέα ιστορικά υψηλά ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600, ο γερμανικός DAX, ο γαλλικός CAC 40 και ο βρετανικός FTSE 100, με τον τελευταίο να «γιορτάζει» την έξοδο της τοπικής οικονομίας από την ύφεση. Η πρόθεση των κεντρικών τραπεζιτών για έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης σε Ευρώπη (ΕΚΤ) και Βρετανία (BoE) αποτελεί το βασικό «μοχλό» ανόδου. Μεικτά πρόσημα σήμερα στην Ασία, ενώ στην Ευρώπη οι αγορές σημειώνουν ανεπαίσθητη πτώση.






Η ατζέντα

Για αύριο (14/5) έχει προγραμματιστεί η ανακοίνωση σχετικά με την τριμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών της Morgan Stanley (MSCI Semi-Annual Index Review). Σήμερα ο δείκτης MSCI Greece Standard Index αποτελείται από 10 μετοχές, οι οποίες έχουν ως εξής: ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς, Mytilineos και Motor Oil. Σε περίπτωση που υπάρξουν αλλαγές, θα τεθούν σε ισχύ στις 3 Ιουνίου (effective date η 31η Μαΐου).


Παράλληλα, στις 24 Μαΐου θα ανακοινωθούν οι αλλαγές στους δείκτες FTSE (All World Quarterly Index Review) και θα τεθούν σε ισχύ τη Δευτέρα 24 Ιουνίου (το rebalancing θα γίνει στις 21 Ιουνίου). Για την Παρασκευή 31 Μαΐου είναι προγραμματισμένη, επίσης, η αξιολόγηση από τον αμερικανικό οίκο Fitch Ratings, ο οποίος έδωσε στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα (BBB- και σταθερό outlook) τον περασμένο Δεκέμβριο.


Στο πεδίο των εταιρικών αποτελεσμάτων, πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Τρίτης (14/5), θα ανακοινωθούν οι οικονομικές επιδόσεις του ΟΤΕ για το α’ τρίμηνο της φετινής χρονιάς. Ακολουθούν την Πέμπτη (16/5) η Alpha Bank, η Eurobank και η HELLENiQ ENERGY. Έπειτα, σειρά έχουν η ΔΕΗ (20/5), η Fourlis (21/5), η Quest Συμμετοχών (22/5) και η Ideal Holdings (23/5). Για την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου είναι προγραμματισμένες οι σχετικές ανακοινώσεις από την ΕΧΑΕ (27/5), τον ΟΠΑΠ, την Cenergy (αμφότερες στις 29/5) και την Austriacard (31/5).


Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο

--.gr





Ειδήσεις σήμερα:





Η βιογραφία του Βασίλη Καρρά: Η απαγωγή στον δρόμο για το πανηγύρι, το σπίτι που χάθηκε στα ζάρια, η γνωριμία με τον Εθνάρχη





Πορνό: Πόσο βλέπουν οι Έλληνες και ποιες είναι οι αγαπημένες κατηγορίες σε κάθε πόλη





Δείτε πώς ο Πιρς Μόργκαν στρίμωξε τον εκπρόσωπο της ισραηλινής κυβέρνησης για τους νεκρούς αμάχους στη Γάζα

Related posts

Νέος Οικοδομικός Κανονισμός: «Κούρεμα» ορόφων ή πρόστιμο μετά τη σύγκρουση Δήμων με το ΤΕΕ

admin

Σταϊκούρας: Η ελληνική οικονομία διατηρεί ισχυρή δυναμική, παρά τις εντεινόμενες πιέσεις

admin

Μόνιμη Μείωση Τιμής: Τους 629 έφτασαν οι κωδικοί προϊόντων

admin

Πράσινο τιμολόγιο: Τι προβλέπεται για την εφαρμογή του – Υπεγράφη η υπουργική απόφαση

admin

Από σήμερα η υποβολή αιτήσεων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο για τις πολύτεκνες οικογένειες

admin

ΑΑΔΕ: 6,3 δισ. ευρώ «φρέσκα» χρέη στην εφορία το 2021 – Πάνω από 111 δισ. ευρώ χρωστούν 4 εκατ. φορολογούμενοι

admin

Νέα μικρά κέρδη για τους δείκτες στη Wall Street – Κοντά σε νέο ρεκόρ ο S&P 500

admin

Ενημέρωση για τη Διαβίβαση Προσωπικών Δεδομένων από την Eurobank

admin

Πώς η κατάρρευση των crypto «πλημμύρισε» την αγορά με Rolex και Patek

admin