Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πισωγύρισμα κάτω από τις 1.440 μονάδες – Αρνητικές πρωταγωνίστριες οι τράπεζες

Η ανάγκη για κατοχύρωση των κερδών του Ιουνίου επικράτησε σήμερα (13/6) στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τους πωλητές να εστιάζουν περισσότερο στις τράπεζες. Το πισωγύρισμα σε επίπεδα υπό των 1.440 μονάδων συνοδεύθηκε από χαμηλό τζίρο, που θύμισε περισσότερο… Αύγουστο.


Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Πέμπτης (13/6), ο

Γενικός Δείκτης

υποχώρησε κατά 12,80 μονάδες ή -0,88% και έκλεισε στις 1.438,44 μονάδες, κοντά στο χαμηλό ημέρας των 1.438,24 μονάδων. Στις 1.457,35 μονάδες εντοπίστηκε το υψηλό ημέρας. Τα κέρδη του Ιουνίου έχουν περιοριστεί πλέον στο 0,46%, ενώ από τις αρχές της φετινής χρονιάς ο

Γενικός Δείκτης

καταγράφει άνοδο της τάξης του 11,24%.





Η μεταβλητότητα κυριάρχησε και σήμερα στο ταμπλό, με τους αγοραστές να δίνουν από νωρίς την «σκυτάλη» στους πωλητές. Ενδεικτική η διακύμανση του ΓΔ, ο οποίος κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 20 μονάδων. Το comeback των sellers οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις ρευστοποιήσεις των ευρωαγορών, που εντείνονται ώρα με την ώρα.


Ωστόσο, οι τοποθετήσεις των επενδυτών στη Λεωφόρο Αθηνών χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη «ψυχραιμία», καθώς «στοχοποιούνται» συγκεκριμένοι τίτλοι, χωρίς να επικρατεί σε καθολικό βαθμό το βαθύ «κόκκινο». Από τις τράπεζες, ξεχώρισε λόγω των απωλειών της η Εθνική, με την Πειραιώς να ακολουθεί κατά πόδας. Στα blue chips, ισχυρές πιέσεις δέχθηκε η Metlen.






Deals και θεμελιώδη στο επίκεντρο




Παρά τις σημερινές απώλειες, τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας συνεχίζουν να αποτελούν θετικό καταλύτη για την εγχώρια αγορά. Σε αυτό το πλαίσιο, γίνεται ευπρόσδεκτη από την επενδυτική κοινότητα η πρόθεση της κυβέρνησης να αποπληρώσει δάνεια συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, όπως δήλωσε στο Bloomberg ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.


Σε εγρήγορση είναι οι επενδυτές όσον αφορά το «κομμάτι» των επιχειρηματικών συμφωνιών, τόσο για deals που «κλείδωσαν» (εξαγορά της Ηλέκτωρ από τη Motor Oil), όσο και για εκείνα που κυοφορούνται (πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή). Για σήμερα είναι προγραμματισμένες οι γενικές συνελεύσεις της ΕΧΑΕ, της Quest Holdings και της Dimand. Στην περίπτωση της ΕΧΑΕ, οι μέτοχοι πρόκειται να εγκρίνουν, μεταξύ άλλων, τη διανομή μερίσματος 0,24 ευρώ ανά μετοχή.





Η προσοχή παραμένει στραμμένη στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Federal Reserve να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο εύρος μεταξύ 5,25% και 5,50%. Η κεντρική τράπεζα έκανε λόγο για μόλις μία μείωση επιτοκίων φέτος, αλλά ενίσχυσε το outlook για τις περικοπές του 2025, οι οποίες προβλέπεται ότι θα είναι τέσσερις, αντί για τρεις που έλεγε προηγουμένως η Fed. Ενθαρρυντικό σημάδι η επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 3,3% τον Μάιο, από 3,4% ένα μήνα νωρίτερα.






Ράλι στην Wall Street – Διόρθωση στις ευρωαγορές






Ολοένα και πιο έντονο το profit taking σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μία μέρα μετά την εντυπωσιακή αντίδρασή τους. Διολισθαίνουν κατά σχεδόν -2% οι δείκτες σε Γαλλία (CAC 40) και Ιταλία (FTSE MIB). Ακολουθούν στο -1,7% η Γερμανία (DAX) και στο -1,4% η Ισπανία (IBEX). Επιπλέον, οι traders «χωνεύουν» τα στοιχεία από τις ΗΠΑ για τον πληθωρισμό και τα επιτόκια. Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές, ενώ κανένας από τους κυριότερους δείκτες δεν παρουσίασε μεταβολή μεγαλύτερη του /-1%. Στο επίκεντρο οι νέες κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στην Κίνα, αλλά και τα σχέδια του Πεκίνου για αντίποινα.


Διαβάστε περισσόιτερα οικονομικά νέα στο

--.gr





Ειδήσεις σήμερα:





Θρίλερ με απανθρακωμένη γυναίκα στα Κύθηρα – Τα σενάρια που εξετάζουν οι Αρχές





Χαλάνδρι: Πρόστιμο 1.000 ευρώ σε «ακαθάριστο» κήπο με …συνθετικό χλοοτάπητα – Δείτε φωτογραφίες





Θεσσαλονίκη: Συλλήψεις για κύκλωμα μαστροπείας – Μέλη του εμπλέκονται και σε εικονικά τροχαία










Related posts

Τι καταβάλλεται από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ και ΟΠΕΚΑ για την περίοδο 27 Ιουνίου-1 Ιουλίου

admin

Υπουργείο Εργασίας: Τι προβλέπει η τροπολογία για την παραμονή και εργασία μεταναστών – 17 ερωτήσεις και απαντήσεις

admin

Η ΝΔ «μιλάει» με τον Φαήλο για το ευρωψηφοδέλτιο, η βουτιά του ΠΑΣΟΚ στα γκάλοπ, η βροχή από νέα deals και οι χρυσοί ανάδοχοι με τα 61 εκατομμύρια

admin

Προχωρά η ενσωμάτωση αρμοδιοτήτων ΔΟΥ στο ΚΕΦΟΚ Αττικής

admin

ΕΕ: Πολιτική συμφωνία για το αναπτυξιακό σχέδιο ύψους €6 δισ. στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων

admin

Επιστρεπτέα προκαταβολή 5: Πάνω από μισό εκατομμύριο αιτήσεις – Λήγει η διορία

admin

ΒΙΑΝΕΞ: Σε ρυθμό ανάπτυξης παρά τις προκλήσεις

admin

Ηλεκτρικό ρεύμα – Σκρέκας: Στα 40 ευρώ η επιδότηση ανά μεγαβατώρα για όλους τον Μάρτιο

admin

Οικονομικό νομοσχέδιο: Όλοι οι νέοι μισθοί στο δημόσιο – Στα €1.476 το μέσο ετήσιο όφελος, δείτε παραδείγματα

admin